Skip to main content
Robotics

Europas største robotkonference til Odense: Topmøde cementerer dansk robotstatus

Det danske robotmiljø får et globalt udstillingsvindue, når European Robotics Forum i 2023 finder sted i Odense. 800 gæster fra den internationale robotbranche ventes til byen, der er vært for anden gang.

Af Jakob Haugaard Christiansen, , 30-06-2022

Universal Robots (UR) var endnu ikke solgt for milliarder til amerikanske Teradyne, og andre fynske robotfirmaer som OnRobot og Mobile Industrial Robots (MiR) slet ikke stiftet. Det var status, sidst der var europæisk topmøde for robotfolk i Odense tilbage i 2012.

Nu vender European Robotics Forum (ERF) med deltagelse af op mod 800 roboteksperter så retur til Odense og Danmark. Syddansk Universitet har trukket konferencen til Odense med lokal opbakning fra Odense Kommunes Invest in Odense, den danske robotklynge Odense Robotics og Teknologisk Institut, som arrangerede konferencen i Odense i 2012. 

Robotklyngen i Danmark er i de mellemliggende år vokset til den største i Nordeuropa og indtager i dag en international førertrøje på områder som droner, mobile og kollaborative robotter med flere end 10.000 ansatte og 430 virksomheder. 

Nyheden blev afsløret onsdag aften i Rotterdam, hvor Universitet i Twente er værter for dette års European Robotics Forum, der er den største robotkonference i Europa. 

 

ERF føles altid mere som en familiesammenkomst frem for en konference, og vi ser frem til at have vores mangeårige partnere og venner på besøg - samt give unge talenter mulighed for at opleve fællesskabet.

Christian Schlette, Professor, SDU Robotics og vært ved ERF 2023 i Odense

Globalt netværk

Her deltager også en delegation fra partnerskabet bag næste års danske udgave med Syddansk Universitet i front. Professor Christian Schlette fra Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet på SDU glæder sig over, at det store globale netværksmøde rykker til Odense i 2023.

- Vi er meget glade for, at European Robotics Forum er tilbage i Odense efter 11 år. Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet er et af de stiftende medlemmer af euRobotics. Et afgørende element i opbygningen af et stærkt internationalt netværk på tværs af det europæiske robotsamfund er muligheden for at mødes. ERF føles altid mere som en familiesammenkomst frem for en konference, og vi ser frem til at have vores mangeårige partnere og venner på besøg - samt give unge talenter mulighed for at opleve fællesskabet, siger SDU-professoren, som er formel vært ved og har spillet en vigtig rolle i at få ERF tilbage til Odense. 

Han blev i øvrigt valgt ind i bestyrelsen hos netop euRobotics i løbet af ugen.

UR og MiR er i dag firma-forkortelser, som robotfolk verden over afkoder uden problemer, og robotmiljøet i Odense har opnået international anerkendelse. Det er derfor helt naturligt, at euRobotics igen placerer sit årlige træf i Odense den 14.-16. marts 2023. 
Efter planen bliver koncerthuset Odeon centrum for konferencen, når forskere, udviklere, direktører og beslutningstagere diskuterer aktuelle tendenser og nye løsninger indenfor robotinnovation og kunstig intelligens.

Blåstempler dansk position

Ansøgningen fra SDU er udfærdiget med opbakning fra Invest In Odense, Teknologisk Institut og robotklyngen Odense Robotics. Her er direktør Mikkel Christoffersen svært begejstret for at Odense igen bliver værtsby for den europæiske robotbranches største træf.

 

- Det er en blåstempling af Odenses og Danmarks internationale førerposition inden for robotteknologi. Verdens førende robotforskere tegner billedet for fremtidens udvikling på netop denne konference, som får stor betydning for den danske robotindustri. Her kan Danmarks robot-, automations- og dronevirksomheder få indblik i fremtidens forskningstendenser – og fremvise deres teknologier til akademikere, investorer og slutbrugere. Det er en unik mulighed for robotvirksomhederne at komme tættere på skelsættende forskning og accelerere deres innovation, siger Mikkel Christoffersen.

Som nævnt var Universal Robots ikke solgt, og søsterselskabet MiR end ikke stiftet, da ERF sidst lagde vejen forbi Odense. Det er dog ikke kun de to firmaers ejer Teradyne, som har lagt millioner for fynsk teknologi. Samlet set er der investeret mere end syv milliarder kroner i robotfirmaer i Odense det sidste årti. 

Beslutningen om at rykke fra Rotterdam til Fyn næste år understreger den globale interesse, der er skabt for robotløsninger og droner fra Fyn, siger Joost Nijhoff, direktør i Invest In Odense.

- I Tokyo, Boston og Silicon Valley har man for længst opdaget, at man skal kigge mod Odense for at følge med udvikling af fremtidens robotter, droner og automation. I Odense er der et unikt økosystem, understøttet af visionære politiker, som har et erklæret mål, om at Odense skal være ”Verdens Bedste Robotby” i 2030, siger han.

Fakta

  • European Robotics Forum er Europas største robotkonference. ERF arrangeres af euRobotics og finder sted en gang om året – næste år med SDU som vært i Odense.
  • Første gang var tilbage i 2010, hvor det første europæiske robottræf fandt sted i San Sebastian i Spanien. To år senere besøgte topmødet Odense. Her var der især interesse for den fynske robotkomet Universal Robots og det akademiske robotmiljø på Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet på SDU. 
  • I år finder ERF sted i Rotterdam, hvor det onsdag aften blev afsløret, at værtsbyen næste år igen hedder Odense – det er første gang, at en by bliver vært for anden gang.
  • Det er Syddansk Universitet, der har trukket robot-topmødet tilbage til Odense med opbakning fra Odense Kommunes Invest In Odense, robotklyngen Odense Robotics og Teknologisk Institut.
    European Robotics Forum finder sted i Odense med base i Odeon i dagene 14.-16. marts i 2023.
     
Redaktionen afsluttet: 30.06.2022