Skip to main content

7,6 millioner kroner til OUH-forskning i stamcellebehandling af knogleskørhed

Moustapha Kassem modtog pengene ved prisuddelingen Thon Awards 2019.

Hver tredje kvinde og hver femte mand over 50 år vil opleve brud som følge af knogleskørhed. Faktisk er Skandinavien den del af verden, hvor knogleskørhed er mest udbredt. Ved hvert tiende af disse brud kommer knoglerne ikke til at hele ordentligt igen.

Nu har den norske fond Olav Thon Stiftelsen givet 7,6 millioner kroner (10 mio. norske kroner) til stamcelleforskning, som skal udvikle lægemidler til behandling af knogleskørhed.

Bag projektet står Moustapha Kassem, SDU-professor og specialeansvarlig overlæge ved Endokrinologisk Afdeling M på OUH.

Traditionelt udføres stamcelleforskning ved at udtage stamceller fra knoglemarv, dyrke dem uden for kroppen for så at tilbageføre dem i kroppen igen. Det gør man også i det ene spor i dette projekt.

I det andet spor vil forskerne som noget nyt stimulere stamcellerne inde i kroppen. Forskerne har udset sig et bestemt molekyle i stamcellerne, som de vurderer har potentiale til at påvirke stamcellerne positivt, så de kan øger knogleregeneration og healing. Ambitionen er med molekylet at kunne udvikle et decideret lægemiddel, så man undgår stamcelle-transplantation og dermed kan tilbyde et lettere tilgængeligt behandlingstilbud.

Læs mere om Olav Thon Stiftelsen - en af Norges største fonde - og prisoverrækkelsen


Mød forskeren

Moustapha Kassem, professor og specialeansvarlig overlæge ved Endokrinologisk på Klinisk Institut, SDU.

Kontakt

Redaktionen afsluttet: 20.03.2019