Skip to main content
Syddansk Universitet Business School
Årets Underviser

Årets Underviser 2021: ”Det gør en forskel, at de studerende arbejder aktivt med det, de skal lære”

Marian van Bakel sætter en ære i at skabe og udvikle et godt læringsmiljø, og hun møder sine studerende med stor entusiasme og opmærksomhed. Derfor modtager hun i år prisen som Årets Underviser på SDU.

Af Asta Holst Bach, , 01-11-2021

Hvert år kårer SDU universitetets bedste underviser. I år tildeles prisen lektor Marian van Bakel fra Institut for Virksomhedsledelse på SDU Slagelse, fordi hun som underviser yder en ekstraordinær indsats for at skabe vedkommende og involverende undervisning for sine studerende.

Se videoen om Årets Underviser

 

Værktøjer til selvrefleksion

Når Marian van Bakel underviser, skal hendes studerende reflektere og tage stilling. Hun lægger stor vægt på, at de arbejder aktivt med teorien i øvelser og faglige diskussioner.

Et godt eksempel på Marian van Bakels tilgang til undervisningen og en af grundene til, at hun hædres med prisen som Årets Underviser, er onlinemodulerne Going Abroad. Marian van Bakel har udviklet de virtuelle moduler med afsæt i sin forskning i interkulturel kompetence, og indholdet forbereder studerende på udvekslingsophold.

I Going Abroad-modulerne får de studerende stillet opgaver, som kræver, at de sætter sig mål og undersøger deres egne og andres kulturelle værdier.

Modulerne har været betydningsfulde for hendes studerende, der har fået nye værktøjer til selvrefleksion, som de kan bruge i mødet med en fremmed kultur. Faktisk er Marian van Bakels Going Abroad-moduler blevet så stor en succes, at de nu udbydes til en større gruppe af studerende.

Det gode undervisningsmiljø

Med Årets Underviser-prisen hædres Marian van Bakel også for sit engagement i at skabe et godt undervisningsmiljø.

Under coronanedlukningen var Marian van Bakel hurtig til at omstille sin undervisning, så den kunne fungere online. For Marian van Bakel var det vigtigt, at hendes virtuelle forelæsninger var aktiverende og indeholdt praktiske øvelser til de studerende.

Derudover tog hun med det samme initiativ til at bruge instituttets digitale Teams-platform, hvor undervisere og studerende kunne kommunikere med hinanden. For både Marian van Bakels kollegaer og studerende gjorde platformen en stor positiv forskel under COVID-19.

Et andet af Marian van Bakels initiativer er en mentorordning, hvor nuværende og tidligere studerende kobles sammen med hinanden og erfaringsudveksler. Hun har også oprettet en netværksgruppe i LinkedIn, hvor alle de studerende kan mødes og netværke. Eksemplerne her understreger Marians van Bakels engagement i undervisningsmiljøet og de studerende.

Aktiv læring gør en forskel

Selv siger Marian van Bakel om prisen:

-  Jeg er meget beæret over at modtage prisen. Det er en stor anerkendelse af mit arbejde som underviser og vejleder. Prisen sætter fokus på et af mine initiativer som underviser, nemlig onlinemodulerne Going Abroad. Det betyder meget for mig, at modulerne bliver fremhævet. For jeg synes, det er vigtigt at klæde vores studerende på til et arbejdsmarked, der bliver mere og mere internationaliseret.

Hvad lægger du vægt på i din undervisning?

-  Jeg lægger stor vægt på aktiv læring i min undervisning. Jeg tror på, at det gør en stor forskel, at de studerende arbejder aktivt med det, de skal lære. Som underviser synes jeg også, det er mere interessant end blot at holde en forelæsning. Derfor forsøger jeg at inkludere praksis i min undervisning. For eksempel ved at invitere gæsteundervisere og ved at lade de studerende arbejde med både konkrete cases og praktiske øvelser. Og jeg oplever, at det gør det nemmere for dem at forstå og huske det faglige indhold.

Hvad betyder prisen for dig som underviser?

-  Med Årets Underviser-prisen viser universitetet, at undervisningen også vægtes højt. At det ikke kun handler om at forske. Og det, synes jeg, er meget vigtigt.

Prisen som Årets Underviser 2021 er ikke den eneste anerkendelse Marian van Bakel har modtaget for sine evner som underviser. Tidligere på året vandt hun nemlig Det Samfundsvidenskabelige Fakultets Undervisningspris.

Om undervisningsprisen

SDU’s undervisningspris tildeles en underviser ud over det sædvanlige, som skaber motiverende og engageret undervisning af højeste kvalitet.


Redaktionen afsluttet: 01.11.2021