Skip to main content
Bevægelse

Da fitness flyttede hjem

Den ugentlige tur i træningscenteret betyder mere for danskerne, end vi går og tror. For efter at corona lukkede landets motionscentre, er det gået op for danskerne, hvor stor en rolle daglig motion spiller for vores velvære. Det viser en undersøgelse fra SDU.

Af Andreas Brunebjerg Jørgensen, , 10-08-2020

Den 11. marts lukkede regeringen store dele af landet ned som følge af corona-pandemien, og danskerne måtte indstille sig på en ny hverdag. Fitness- og motionscentre blev lukket, og det var ikke længere muligt at dyrke styrketræning eller deltage i den ugentlige yoga-time.

En undersøgelse foretaget af lektor Dorthe Brogård Kristensen har set på, hvordan nedlukningen af fitnesscentre har påvirket danskernes forhold til motion. 

– Vores lille projekt har vist, hvor vigtig træning er for danskerne. Det er en del af hverdagen for mange, og træningen er med til at skabe struktur i en meget travl hverdag. Det har været et frirum for mange mennesker, siger Dorthe Brogård Kristensen.

Nye og spændende vaner

Hun har sammen med sin videnskabelige assistent Anne Louise Fink interviewet 35 personer, som har trænet mellem 3-6 gange om ugen. Derfor omhandler undersøgelsen de personer, hvor træning har betydet rigtig meget.  

I løbet af samtalerne er forskerne i undersøgelsen blevet overrasket over, hvor forskelligt folk har reageret på nedlukningen af motionscentrene.

Når man begynder at male eller mødes med gamle venner, får man en fornemmelse af, at hele vores præstationskultur måske ikke er så vigtig igen for at have velvære og et godt sind.

Dorthe Brogård Kristensen, lektor

– I nogle træningsmiljøer opstod der hurtigt en form for desperation for at komme tilbage, mens andre accepterede omstændighederne og pådrog sig nye vaner, og især motionstræning som for eksempel løbeture er blevet populært siger Anne Louise Fink og tilføjer:

– Når folk begynder at lave andre ting, opstår en ny form for nydelse, som man ikke anede eksisterede, fordi man hele tiden har fokuseret på at optimere sine præstationer i fitnesscenteret. Når man begynder at male eller mødes med gamle venner, får man en fornemmelse af, at hele vores præstationskultur måske ikke er så vigtig igen for at have velvære og et godt sind.

Boksetræning over Zoom

De personer, som alligevel ikke kunne undvære træningen, har været meget kreative med at finde alternative løsninger på at træne. Det fortæller Anne Louise Fink.

– Jeg snakkede med én, som var sendt i karantæne, men ved mørkets frembrud gik hun udenfor og dyrkede motion, så folk har været gode til at finde alternativer. En anden person boksetrænede med sin kæreste over Zoom, og mange har generelt fundet motivationen til at flytte træningen hjem i kælderen eller haven.

Mange klienter, som var i gang med et træningsforløb, var nervøse for deres udvikling, men de personlige trænere har spillet en ekstra stor rolle i disse situationer.

Dorthe Brogård Kristensen, lektor

Også personlige trænere har under nedlukningen fungeret som en slags mentor, når de nu ikke har kunnet mødes med deres klienter.

– Mange klienter, som var i gang med et træningsforløb, var nervøse for deres udvikling, men de personlige trænere har spillet en ekstra stor rolle i disse situationer, fordi de har vejledt i forhold til at købe redskaber og generelt holde motivationen oppe, siger Dorthe Brogård Kristensen, som har snakket med adskillige personlige trænere.

Danmark åbner op igen

Som en del af regeringens genåbningsplaner er fitnesscentre nu åbne igen, og det er ifølge Anne Louise Fink svært at spå om, hvordan krisen vil ændre på danskernes motionsvaner.  

– I Danmark har over 800.000 mennesker medlemskab i et træningscenter, og da Danmark lukkede ned, så vi, hvad træning betyder for folk. Det vil derfor være svært at sige, hvad der sker, men vi har eksempler på folk, der glæder sig til at komme tilbage, selvom nogle også er utrygge ved smittefaren i centrene, siger hun.

 Foto: John Marshall Mantel/Ritzau Scanpix

Projektet

Projektet er tilknyttet Human Health, som samler forskningsmiljøer på tværs af Humaniora, Sundhedsvidenskab og Samfundsvidenskab med henblik på at levere forskningsbaserede svar på fremtidens udfordringer i sundhedsvæsnet.

Mød forskeren

Dorthe Brogård Kristensen er lektor for Institut for Marketing & Management på SDU. Hun forsker blandt andet i forbrugeradfærd, krop og identitet samt sundhed.

Kontakt

Vidste du, at…

… der i 2018 fandtes i alt 1363 fitnesscentre i Danmark.

Redaktionen afsluttet: 10.08.2020