Skip to main content
DA / EN
Vores Verdensmål

Genanvendelse af flamingokasser giver Tina Holm Svenstrup fakultetets Inspirationspris 2020

Tina Holm Svenstrup er den første medarbejder, som modtager Det Naturvidenskabelige Fakultets nyindstiftede Inspirationspris. Prisen gives for en særlig indsats for arbejdet med Vores Verdensmål.

Af Trine Søndergaard, , 19-06-2020

– Jeg har altid syntes, det var ærgerligt, at vi bare kasserede de mange flamingokasser, siger Tina Holm Svenstrup, der arbejder som laborant på Institut for Biokemi og Molekylær Biologi på Syddansk Universitet, SDU.

Tina Holm Svenstrup er medlem af bæredygtighedsudvalget på Det Naturvidenskabelige Fakultet. Udvalget, som består af dekanen, ansatte og studerende fra Det Naturvidenskabelige Fakultet, arbejder blandt andet med at iværksætte ideer, som kan bidrage til øget bæredygtighed på fakultetet.

Genanvendelse af de hundredvis af flamingokasser, som Institut for Biokemi og Molekylær Biologi årligt modtager, var en af de ideer, Tina Holm Svenstrup bragte op i gruppen – og som hun nu har realiseret.

Uddrag af indstillingen fra institutleder Jakob Møller-Jensen

Hvis vi sammen skal nå Verdensmålene, kræver det omfattende strukturelle forandringer i samfundet og virksomheder, som går foran i den grønne omstilling – men også initiativer i mindre skala, som kan gennemføres af enkeltpersoner. Personer, som dermed går foran og inspirerer os andre.

Tinas indsats med at få genanvendt flamingo fra SDU inspirerer nu kolleger til at finde bæredygtige løsninger i Green Lab-initiativet, og det fortjener vores anerkendelse. Det er således med stor glæde, at jeg indstiller Tina Holm Svenstrup til Inspirationsprisen på SDU.

– Gennem en kollega fik jeg kontakt til den lokale biotekvirksomhed PentaBase, og de ville gerne aftage de flamingokasser, som vi får tilsendt med enzymer og celler til laboratoriet. PentaBase kan bruge kasserne til forsendelse af varer, som kræver frost. I stedet for at vi sender kasserne til småt brændbart, kommer PentaBase og henter dem. Det sparer virksomheden for udgiften til at købe nye flamingokasser, siger Tina Holm Svenstrup.

Ideen har allerede spredt små ringe i vandet på SDU. Biologisk Institut er nemlig blevet inspireret til at være med i ordningen med PentaBase og til arbejdet med at finde flere aftagere til de brugte flamingokasser.

– Jeg er rigtig glad for, at min institutleder, Jakob Møller-Jensen, har set min ide og har indstillet mig til prisen. Det motiverer mig til at arbejde videre med nye tiltag, siger prismodtageren.

Et af de tiltag, Tina Holm Svenstrup og hendes kolleger nu har taget fat på, er at få en certificering fra My Green Lab. Certificeringen stiller krav til blandt andet affaldssortering og strømforbrug i laboratoriet.

Arbejdet med øget bæredygtighed på min arbejdsplads giver en ekstra dimension til min dagligdag. Det giver mening for mig personligt - og så er det også bare rigtig spændende.

Tina Holm Svenstrup, laborant

Tina Holm Svenstrup er, ud over modtager af årets Inspirationspris fra Det Naturvidenskabelige Fakultet, også indstillet til universitetets Inspirationspris, som bliver uddelt ved SDU's Årsfeste til oktober.

Redaktionen afsluttet: 19.06.2020