Skip to main content
DA / EN
Ugens tilbageblik

Da SDU fik et virtuelt campus

Tilbage i begyndelsen af 2007 – lige inden ’sociale medier’ blev hvermandseje - hed den hotteste platform hverken Snapchat eller Facebook men Second Life. Alle talte om den, meget få forstod den, og SDU var frontløber.

SDU var det første europæiske universitet, som etablerede et campus i den fagre nye virtuelle verden. Kontorchef og daværende IT-medarbejder Bjarne Nielsen husker tydeligt perioden:

- Et af højdepunkterne var, da vores daværende IT-chef, Hans Kruse Christiansen, kom i DR’s ’Aftenshowet’, som dengang blev sendt fra et studie på Rådhuspladsen i København. Dette studie blev også bygget af DR i Second Life, og lige ved siden af byggede SDU så sit første virtuelle campus. Sidenhen skulle vi overgå alle og købte en hel ø, som vi byggede flere bygninger på!

Samme år afholdt SDU den første dansksprogede virtuelle konference om virtuelle verdener. Den foregik naturligvis på campus i Second Life. Der var ambitiøse planer om at bruge platformen til e-læring og IT-udvikling, men det var småt med konkrete projekter.

Nudister i Second Life

Henover sommeren begyndte der at opstå tvivl om, hvor mange brugere der egentlig var på Second Life.

Der florerede rygter om, at platformen mest fungerede som datingsite, og at den primære aktivitet var centreret omkring en virtuel nudiststrand.

Og i pressen stod de kritiske artikler i kø med overskrifter som ” Folkeflugt i Second Life” og ” Virtual marketers have second thoughts about Second Life”.

Nye platforme vinder frem 

Det blev efterhånden mere og mere uklart, hvilke unikke features Second Life kunne tilbyde.

Samtidig vandt andre mere brugervenlige og teknisk overlegne platforme frem: De professionelle netværk kunne dyrkes på LinkedIn, gamerne kunne få deres lyst styret i World of Warcraft, og endelig var 2007 året, hvor Facebook slog igennem for alvor.

- Sommeren 2007 blev starten på enden med Second Life, men som sådan mener jeg aldrig, vi har skrottet projektet. Det ligger vel bare som en spøgelsesby på prærien. Fra efteråret 2007 var der ikke så mange, som snakkede om det mere, slutter Bjarne Nielsen.

Second Life i dag

Har man i dag mod på at gå på opdagelse i Second Life og lede efter SDU’s campus, kan man gå ind på www.secondlife.com

Platformen eksisterer nemlig stadig.

Men hvilken forfatning, SDU’s campus er i, står dog hen i det uvisse.

 

BILLEDETEKST: Second Life var en virtuel 3D-verden, hvor man kunne oprette sig med et såkaldt ’avatar’.

Redaktionen afsluttet: 28.11.2016