Skip to main content
Robotter

Forskningsnetværk vil undersøge robotter og berøring

Hvordan føles det at blive rørt eller selv røre en robot? Det behøver vi meget mere viden om, hvis robotterne for alvor skal rulles ud i f.eks. sundhedssystemet. Netop det vil et nyt forskningsnetværk undersøge.

Af Sebastian Wittrock, , 02-01-2024

Hvis vi skal bruge robotter mere omfattende inden for eksempelvis sundhedspleje og rehabilitering, skal vi forstå, hvordan mennesker føler, når de rører ved eller blive rørt af robotter. Vi er nødt til at skabe menneskevenlige robotter. 

 

Og det er netop, hvad det nye Robot Touch-forskningsnetværk handler om.

 

Det eksplorative netværk er ledet af lektor på Det Tekniske Fakultet Jonas Jørgensen og har netop modtaget finansiering fra Danmarks Frie Forskningsfond.

 

En del af netværkets kernegruppe er også Kerstin Fischer og Kathrin Maurer fra Syddansk Universitet - University of Southern Denmark, Jonas Fritsch fra IT-Universitetet i København, Elizabeth Jochum fra Aalborg Universitet, Johanna Seibt fra Aarhus Universitet, Petra Gemeinboeck fra Swinburne University of Technology, og Rob Saunders fra Universiteit Leiden.

 

"Robot Touch-netværket sigter mod at fremme vores nuværende forståelse af haptisk menneske-robot-interaktion ved at bringe humanistiske perspektiver ind i emnet for at muliggøre en kulturelt bæredygtig og mere menneskevenlig brug af robotteknologi i samfundet", skriver forskerne i projektbeskrivelsen.

 

Mød forskeren

Jonas Jørgensen er lektor på Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet på Syddansk Universitet. Han forsker i bløde robotter og interaktionen mellem menneske og robot.

Redaktionen afsluttet: 02.01.2024