Skip to main content

Kronprinsesse Mary indviede udstillingen 2030 NOW og snakkede med SDU-forskere

Torsdag blev udstillingen 2030 NOW indviet af Kronprinsesse Mary. Kronprinsessen var meget interesseret i den madsensor som Roana de Oliveira Hansen fra NanoSyd viste frem.

En verden hvor alle skal kunne trives, men ikke på bekostning af planeten og fremtidige generationers muligheder. Det er visionen i FN’s 17 Verdensmål, som alle medlemslande har sagt ja til at bestræbe sig på at nå senest i 2030.

Udstillingen 2030 NOW viser i fotos, kunst og ord, hvad det er for en verden, som målene kan føre til, hvis vi hver især og sammen gør en indsats for at få dem til at gå i opfyldelse. En verden som er mere retfærdig, rigere på natur, mere fredelig og med stærke demokratier og respekt for mennesker og fællesskaber.

Roana de Oliveira Hansen fra NanoSyd ved SDU fremviste i forbindelse indvielsen den sensor som hun har været med til at udvikle for virksomheden AmiNIC ApS. Sensoren kan forhindre madspild.

“Det var en unik oplevelse at møde kronprinsessen. Hun er en utrolig rolig person, så det var meget afslappende at snakke med hende,” fortæller Roana de Oliveira Hansen fra NanoSyd. 

Hvad snakkede i om?

"Vi forklarede, hvordan den måde vi i dag bruger til at fastsætte en udløbsdato, medfører stort spild af mad. Vores elektroniske næse kan spare tonsvis af mad, som eller ville blive smidt ud. Hun prøvede vores sensor og så hvordan den virkede."

Var kronprinsessen interesseret?

"Hun var meget interesseret. Kronprinsessen er overbevist om, at ny teknologi er én af nøglerne til at opnå verdensmålene, og hun kunne se potentialet i vores løsning. Hun spurgte ind til en masse ting."

Hvad tænker du om at være en del af 2030 NOW-udstillingen? 

”Det er et godt initiativ. Udstillingen identificerer nogle af de hovedudfordringer vi skal overkomme, hvis vi skal opnå en bæredygtig fremtid. Udstillingen påvirker også mig. Det går op for en, at det nødvendigt at handle med det samme. Det gør, at jeg føler mig motiveret til at bidrage med, hvad jeg kan, dvs. udvikle løsninger som med små skridt kan bringe os nærmere mod en bæredygtig fremtid. Jeg er også glad for, at udstillingen sætter fokus på madspild, for det er virkelig et emne vi bør tage alvorligt.”

Redaktionen afsluttet: 06.09.2022