Skip to main content

Klimakonference med budskab til politikerne: Grøn transport mellem Tyskland og Danmark skal prioriteres

Vi har med galopperende fart kurs mod klimaafgrunden, men der er stadig lige akkurat tid til at afbøde katastrofen. Men det kræver øjeblikkelig handling. Sådan konkluderer deltagerne ved Konferencen ’100 % Climate Neutrality’ i en fælles erklæring. Et godt sted at starte er at etablere grøn transport mellem Tyskland og Danmark.

”Eksponentielt voksende problemer kræver disruptive løsninger!”

Sådan lød det fra institutleder for Mads Clausen Instituttet, professor Horst-Günter Rubahn, da han mandag åbnede klimakonferencen ’100 % Climate Neutrality’ i Sønderborg. I sin indledende tale henviste han til den kontroversielle rapport ’ The Limits to Growth’ fra The Club of Rome, som blev offentliggjort for 50 år siden. 

Rapporten identificerede de vigtigste problemer for menneskeheden, såsom våbenkapløb, miljøforurening, befolkningstilvækst og økonomisk stagnation, men først og fremmest konkluderede den, at eksponentiel vækst på en begrænset planet uundgåeligt vil føre til økologisk kollaps. 

Data fra virkeligheden viser, at vi følger det af rapportens 12 scenarier, der peger mod sammenbrud. Den globale forurening er vokset stærkere end i scenarierne i den kontroversielle rapport, men om klimakrisen er begyndelsen på det endelige kollaps, er det endnu for tidligt at konkludere. Men hvis vi ikke gør noget, så er det. 

”Desværre går modarbejdet langsomt, hvilket udgør et alvorligt problem for politik, videnskab og samfund, så man du kan stille spørgsmålet: Giver det mening stadig at fokusere på klimaspørgsmålet? Svaret er ”ja!”. Derfor har vi brug for disruptive løsninger, og disruptive løsninger opstår, hvis du krydser grænser. Og da vi i grænseregionen er vant til at krydse grænser, er det oplagt, at vi skal forsøge at blive frontløbere her. Det er baggrunden for den klimakonference, som vi afholder 5. gang i år med det mål at forene kræfter og lære af hinanden på tværs af grænserne,” sådan lød de afsluttende ord i åbningstalen. 

Konferencen ’100 % Climate Neutrality’ på Alsion tiltrak deltagere fra hele Europa. Internationale forskere præsenterede alarmerende facts om klimakrisen og de medfølgende konsekvenser, men alligevel kunne gæsterne gå hjem med en god følelse i maven, for konferencens viste også, at vi allerede har mange af løsningerne på de klimaudfordringer verden står over for.

”Vi har allerede mange af de løsninger, der skal til for at løse både den igangværende energikrise, men også klimakrisen på længere sigt. Derfor er det fælles budskab fra konferencen også, at løsningerne skal tages i brug, så aktuelle kriser og udfordringer kan blive til langvarige løsninger. I en fælles erklæring konkluderer vi, at det er et fælles ansvar, men det kræver, at politikerne udstikker de rette rammer. En lavt hængende frugt er grøn transport mellem Tyskland og Danmark. Her burde den politiske vilje og støtte virkelig være i højsædet.” 

Redaktionen afsluttet: 27.09.2022