Skip to main content
DA / EN

Ingeniørstuderende fra SDU Sønderborg vil sende raket ud i rummet

En gruppe ingeniørstuderende fra SDU i Sønderborg har ambitioner om at sende en raket i rummet. Målet er at deltage i internationale konkurrencer.

- The sky is NOT the limit!

Sådan lyder det fra Gonzalo Villalobos, som er Mechatronics-studerende ved SDU i Sønderborg. Den 24-årige mexicaner er initiativtager til The ARC. ARC står for Als Rocketry Club og er en sammenslutning af ingeniørstuderende ved SDU i Sønderborg, som har sat sig det ambitiøse mål at sende en raket ud i rummet. 

- Jeg har altid været lidt af en Georg Gearløs-opfinder-type, og lige siden, at mine forældre gav mig et teleskop, da jeg var barn, har jeg været fascineret af stjernerne og rummet, fortæller Gonzalo Villalobos. 

Som 16-årig besluttede han, at han ville arbejde med enten rumteknologi eller vedvarende energi, hvilket sidenhen førte ham til SDU i Sønderborg, hvor han på mechatronics-uddannelsen har fået de rette ingeniørkompetencer til netop dette. Gonzalo Villalobos har afsluttet sin bachelor og er pt. i gang med sin master. 

- Rumteknologi handler om at presse ingeniørvidenskab til det absolut yderste. En rumraket bliver udsat for ekstreme forhold i form af fart, varme og ubarmhjertige forhold i rummet, så meget små ting enorme konsekvenser, siger Gonzalo Villalobos. 

Als Rocketry Club tæller i skrivende stund 20 studerende. Studenterforeningen er i skrivende stund i gang med at udvikle rakettens motor. 

- Vi har lavet en mockup, som vi har 3D-printet i plastik. Vi kan selvfølgelig ikke teste brændstof på den, da den i så fald ville smelte, men den det giver uvurderlig viden om, hvordan væskerne blandes i motoren. Vi har testet den med vand under et tryk på 25 bar. 

De studerende går efter at konstruere en såkaldt bi-liquid-raket med dobbelt brændstoftilførsel. Brændstoffet kommer til at bestå af finsprit og lattergas. Akkurat ligesom motoren drives af to forskellige slags brændstof, så gør selve projektet det også. 

- Det er udelukkende drevet af passion og fascination. Der er ingen eksamenskarakterer involveret. Vi bruger vores fritid på projektet.

De studerende satser på, at de inden for fem år kan deltage i de højt profilerede konkurrencer Spaceport America Cup og European Rocketry Challenge, hvor universitetsstuderende fra hele verden dyster om at sende raketter op i flere kilometers højde. 

- Vi har fantastiske laboratorier og unikt udstyr her på SDU. Så vi har selvfølgelig ambitioner om at vinde. 

Als Rocketry Club har tilknyttet Arkadiusz Jaroslaw Goszczak, som er civilingeniør og specialkonsulent ved Mads Clausen Instituttet på SDU. Akkurat ligesom de studerende, så bruger Arkadiusz Jaroslaw Goszczak sin fritid på projektet. 

- Der er så meget videnskab implementeret i det at bygge en raket. Lige fra motoren og brændstofferne til udformningen af selve raketten, recovery-systemet og aerodynamikken bag den. Det involverer en masse hardware- og softwareteknik, fysik og kemi. Vi starter fra scratch. Det er en lang læringskurve, som giver de studerende uvurderlig erfaring og viden, siger Arkadiusz Jaroslaw Goszczak. 

Als Rocketry Club bruger i øjeblikket bruger ting og sager, som er i overskud på SDU til at bygge raketten. 

- Rummet er for alle, og med etableringen af The Arc, håber vi at give en masse passionerede studerende mulighed for at komme i berøring med det; eller i det mindste, så tæt på som muligt, griner Arkadiusz Jaroslaw Goszczak. 

På sigt er det dog Als Rocketry Clubs ønske at søge om fondsmidler sponsorer til projektet. Du kan læse mere om projektet på Als Rocketry Clubs hjemmeside lige her

Redaktionen afsluttet: 15.02.2022