Skip to main content
DA / EN
Pris

N. Asger Mortensen modtager Fyens Stiftstidendes Forskerpris 2023

Hvert år uddeler Fyens Stiftstidende en pris til to eller tre fynske forskere, der udviser mod og nysgerrighed. I år var N. Asger Mortensen fra Det Tekniske Fakultet blandt modtagerne.

Af Sebastian Wittrock, , 17-11-2023

"At sige ubekvemme sandheder kræver mod. Og mod skal man have, hvad enten man er helt nystartet studerende eller rutineret forsker. Man skal desuden være nysgerrig og gøre sig umage."

Sådan lød det fra rektor på Syddansk Universitet Jens Ringsmose, da Fyens Stiftstidende uddelte sine årlige forskerpriser torsdag den 16. november. 

I år var en af de tre modtagere N. Asger Mortensen, professor på Det Tekniske Fakultet og leder af grundforskningscenteret POLIMA. Og han må siges at være både modig, nysgerrig og én, der gør sig umage. 

I sin korte forelæsning betonede N. Asger Mortensen vigtigheden af netop nysgerrighed. At forskning ikke altid behøver at kunne munde ud i  konkrete anvendelsesmuligheder, men indimellem også kan begive sig ud på uudforsket land, skubbe til vores forestillinger om virkeligheden og så måske – om to, fem, ti eller tyve år – finde anvendelse et sted til gavn for vores samfund og daglige liv. 

Det er da også netop den type forskning, N. Asger Mortensen og hans kollegaer bedriver i POLIMA. 

"I POLIMA er vi drevet af en nysgerrig efter at forstå – helt grundlæggende – hvordan lys vekselvirker med de mindste bestanddele, vi har. Vi har et ønske og en forventning om, at der kommer en masse nye optiske fænomener, som ikke kun rykker ved vores forståelse af de her systemer, men som selvfølgelig også er med til at være grundlagsskabende for nye teknologier", som professoren har udtalt.

Ud over N. Asger Mortensen modtog også Anne Paldam Folker og Kurt Klaudi Klausens Fyens Stiftstidendes Forskerpris 2023. 

Prisen har været uddelt af avisen til fynske forskere siden 1972, og ud over hæderen følger der 25.000 kroner med. 

 

Mød forskeren

N. Asger Mortensen er professor på Mads Clausen Insituttet og leder af POLIMA.

Redaktionen afsluttet: 17.11.2023