Skip to main content
Navne

Anders Holsgaard Larsen er ny professor i klinisk biomekanik ved Klinisk Institut på SDU og Ortopædkirurgisk Afdeling på OUH

Cand.scient., ph.d. Anders Holsgaard Larsen er udnævnt til professor i klinisk biomekanik ved Klinisk Institut på Syddansk Universitet (SDU) og Ortopædkirurgisk Afdeling, Odense Universitetshospital (OUH).

Anders Holsgaard Larsen vil i sit professorat arbejde med at undersøge hvilken rolle operation og træning kan spille i behandlingen af patienter med nedsat muskel- og gangfunktion. Derudover vil han have fokus på hvorledes træningsrobotter kan understøtte en selvstændig gangfunktion eller assistere med en mere effektiv rehabilitering f.eks. efter hofteoperation.

Ligeledes er han interesseret i at identificere begrænsninger for fysisk aktivitet i hverdagen, som et vigtigt element i at genskabe en selvstændig og tilfredsstillende hverdag for en lang række ortopædkirurgiske patienter.

Anders Holsgaard Larsens forskning

Anders Holsgaard Larsen har gennem de seneste 15 år forsket i en række vigtige lidelser i bevægeapparatet. Han har særligt fokus på at evaluere forskellige ortopædkirurgiske og fysioterapeutiske behandlinger for patienter med smerter og funktionsnedsættelse lige fra børn med cerebral parese (spasticitet) til ældre patienter med slidgigt. Inden for disse forskningsområder har han publiceret en lang række videnskabelige artikler, hvor fysisk træning kan virke som et supplement og i visse tilfælde endda som et alternativ til kirurgisk behandling. Anders Holsgaard Larsens forskning medvirker dermed til at skabe viden om den optimale behandling af bevægeapparatet på det rigtige tidspunkt.

Det meste af hans forskning udgår fra Den Ortopædkirurgiske Forskningsenhed og Ortopædkirurgisk Afdeling på henholdsvis SDU og OUH. Derudover er han også tilknyttet som gæsteforsker ved Karolinska Instituttet i Stockholm, Sverige.

Anders Holsgaard Larsen har en speciel interesse i muskelstyrke og gangfunktion. Han er leder af Gang- og Bevægelseslaboratoriet på OUH, hvor højteknologisk kamera- og computerteknologi kan undersøge kroppens bevægelser og belastninger under diverse fysiske aktiviteter. Denne teknologi anvendes blandt andet til objektiv undersøgelse af gangfunktionen hos børn med cerebral parese med det formål at understøtte/identificere den korrekte behandling og evaluere behandlingseffekten. Specielt i forbindelse med kirurgisk behandling af børn med cerebral parese er det vigtigt at identificere hvilke specifikke udfordringer, det enkelte barn har med bevægeapparatet for at kunne forbedre en selvstændig gangfunktion.

Med udnævnelsen af Anders Holsgaard Larsen får SDU og OUH en professor, som er en særdeles dygtig forsker, og som kan gennemføre kliniske studier på højt niveau. Han vil styrke og kvalificere den kliniske forskningen, der kommer patienterne til gavn. Anders’ samarbejde med både det tekniske og humanistiske fakultet på SDU vil åbne nye tværfaglige døre, der potentielt vil skabe forbedrede behandlinger i fremtiden, udtaler Søren Overgaard, Forskningsleder ved Ortopædkirurgisk Forskningsenhed, SDU.

Om Anders Holsgaard Larsen

Anders Holsgaard Larsen er uddannet Cand.scient. i idræt og sundhed fra SDU, hvor han forsvarede sin ph.d.-afhandling i 2007. I 2009 blev han ansat som adjunkt ved den Ortopædkirurgiske Forskningsenhed og blev i 2010 udnævnt til lektor.

Anders Holsgaard Larsen er 47 år og er vokset op i Aalborg, hvor han er student fra Hasseris Gymnasium og efterfølgende reserveofficer ved Jydske Dragonregiment inden opstart på idrætsstudiet ved SDU. I fritiden bruger han bl.a. sin tid på MTB- og landevejscykling samt rulle- og langrendsski. Anders bor i Odense, er gift med Camilla og har tvillingerne Olivia og Sebastian (10 år) samt Sofia (15 år).

 
Mød professoren
Anders Holsgaard Larsen

Kontakt

Redaktionen afsluttet: 08.01.2021