Skip to main content

Muligheden for uddannelse i fængslerne mindsker tilbagefaldet til kriminalitet

Spørgsmålet er, ”hvorfor man altid samler mennesker, som har de samme udfordringer og problemstillinger under ét tag – i stedet for at blande dem med andre?” - Linda Kjær Minke

Lektor Linda Kjær Minke udtaler sig her om fordelene ved, at indsatte i de danske fængsler tilbydes muligheden for at tage alt fra et kortere kursus til en akademisk kandidatuddannelse. 

Linda påbegyndte i 2016 det første projekt i Danmark, hvor studerende og indsatte læser side om side under samme tag i Søbysøgård fængsel. ” Det, der er vigtigt, er, at de indsatte for én gangs skyld i deres liv bliver sidestillet med almindelige mennesker, at de for én gangs skyld oplever at blive en fucking succes” udtaler lektor Linda Kjær Minke. 

Spørgsmålet om indsattes ret og muligheder for uddannelse er en del af en årelang diskussion om indsattes vilkår, der splitter politikere, forskere og interesseorganisationer. Det taler ind i en lang retsfilosofisk og politisk debat, som handler om, hvorfor samfundet overhovedet straffer – hvad vil vi opnå? Straffer vi af hensyn til folkets retsfølelse og for at afskrække den dømte fra at begå ny kriminalitet? Eller straffer vi, fordi vi vil hjælpe de indsatte ud af kriminalitet og tror på, de kan blive bedre, mere lovlydige borgere, hvis fængslet giver dem en vis portion frihed og resocialiserer dem?

 

Du kan læse hele artiklen her

Redaktionen afsluttet: 31.08.2018