Skip to main content
Ansættelser

Ny institutleder på Juridisk Institut

Efter sommerferien tiltræder Hanne Søndergaard Birkmose som ny institutleder på vores institut

Den 1. august 2021 har Hanne Søndergaard Birkmose første arbejdsdag som institutleder på Juridisk Institut. Hun er uddannet cand.merc.(jur.) og p.t. ansat som professor i selskabsret på Juridisk Institut på Aarhus Universitet, hvor hun har været tilknyttet i ca. 20 år. Hun startede som ph.d.-stipendiat på instituttet og har – med et par korte afstikkere til det private erhvervsliv – siden taget hele vejen til en professorstilling og bl.a. også haft titel af studieleder og viceinstitutleder. Sideløbende har Hanne styrket sine ledelseserfaringer i det private, bl.a. i sin nuværende position som bestyrelsesformand for Århus Statsgymnasium.

”Ledelse er sjovt!”

Vi har spurgt Hanne til hendes bevæggrunde for at søge jobbet som institutleder, ca. 150 km. fra sit hjem i Risskov nord for Aarhus:

”Jeg søgte stillingen af flere forskellige grunde. Dels synes jeg, at ledelse er vildt sjovt. Jeg har erfaring både fra universitetsverdenen og det private og kender derfor de mange forskellige ledelsesfunktioner og -opgaver rigtig godt. Dels kunne jeg bare rigtig godt tænke mig at blive en del af SDU og det juridiske miljø dér. 

Jeg har altid haft et godt indtryk af SDU og er også kommet der igennem mange år i forskellige sammenhænge. Jeg kan godt lide, at stedet er lidt mindre end Aarhus Universitet, og så er der bare en god og rar stemning på Juridisk Institut. Og så sker der jo bare virkelig mange gode ting – både på instituttet og på SDU generelt. Vi starter jo f.eks. en ny jurauddannelse til september og har også et nyt forskningscenter på vej. 

Både SDU og dets juridiske miljø er vokset virkelig meget siden starten, og man har hele tiden haft en tilpasningsevne, som jeg rigtig godt kan lide. Det er mit indtryk, at man er god til at se indad og vurdere, hvor og hvordan man som institut og universitet kan gøre en forskel. Der er en god vilje og gejst, som bare er smittende.

Så da stillingen blev slået op, var det ikke så svær en beslutning for mig at søge jobbet. Det er på alle måder et rigtig godt tidspunkt for mig at prøve noget andet end Aarhus Universitet.”

Fokus på rummelighed og medarbejderinvolvering

Adspurgt om sine planer for instituttet fortæller Hanne, at hun allerførst vil fokusere på at lære instituttet godt at kende, før hun sætter nye ting i gang: 

”Jeg har den grundlæggende holdning, at man ikke skal rokke båden for meget. De ting, der er i gang, skal føres sikkert i mål. Så skal der nok løbende komme nye ting ovenpå. Jeg vil bl.a. gerne bringe fokus på forskningskvalitet og ekstern finansiering – og uanset hvad, så skal tingene naturligvis udvikles og sættes i rammer sammen med resten af ledelsesgruppen. 

Jeg synes i det hele taget, at det er meget veldrevet biks, som jeg træder ind i. Det er en stor luksus at komme til et sted, hvor tingene fungerer.” 

Hvad angår sin ledelsesstil fortæller Hanne, at hun har meget fokus på at lytte og på at involvere sine medarbejdere: 

”Jeg ønsker en rummelig og tryg arbejdsplads, som alle uanset stillingsbetegnelse kan se sig ind i. Der skal være plads til os alle sammen, og vi skal have fokus på at gøre det, som vi hver især er god til. Alle skal kunne se, hvordan de passer ind i organisationen og hver især kan bidrage til at få instituttet i den retning, som vi har sat os for. Jeg har også meget fokus på at lytte til mine medarbejdere og fornemme, hvor de hver især er henne.” 

Godt indblik i de forskellige opgaver på et institut

Afslutningsvis fortæller Hanne, at hendes måske største styrke i sin nye rolle som institutleder for Juridisk Institut er, at hun er så ”allround”: 

”Jeg har rigtig megen erfaring hele vejen rundt og har virkelig prøvet mange forskellige ting – bl.a. undervist på alle niveauer, været leder i forskellige stillinger og søgt ekstern funding adskillige gange. Jeg kender derfor næsten alle aspekter af univerdenen og har en rigtig god forståelse af, hvilke opgaver der ligger på et institut – hos såvel det administrative som det videnskabelige personale. 

Det eneste, jeg umiddelbart ikke har erfaring med, er jo at have min daglige gang på SDU”, slutter den nye institutleder med et smil. 

Hjerteligt velkommen til Hanne

Ulrike Fleth-Barten, der er konstitueret institutleder på Juridisk Institut, byder Hanne velkommen:  

”Vi glæder os til at lære Hanne at kende og til at samarbejde med hende. Hun har masser af erfaring inden for mange områder, og vi ser frem til alt det, som hun vil bringe til vores institut”.

Vi ønsker alle Hanne hjerteligt velkommen til Juridisk Institut!

Hanne Søndergaard Birkmose

Mød institutlederen

Hanne Søndergaard Birkmose er p.t. professor ved Juridisk Institut på Aarhus Universitet, og med i bagagen har hun over 10 års erfaring med ledelse. I sin forskning har hun bl.a. beskæftiget sig med (international) selskabsret, corporate governance, institutionelle investorer, regulering af finansielle virksomheder samt konkurrence mellem retssystemer.

Hannes profil

Redaktionen afsluttet: 19.05.2021