Skip to main content

Ingeniørstuderende udfordret af spørgelystne 2. klasser

Bevæbnet med skarpe spørgsmål, nysgerrighed og julepynt, besøgte 2. B fra Holluf Pile skole SDU. På en formiddag fik eleverne både udfordret ingeniørstuderende, afprøvet prototyper, 3D-printet, spist æbleskiver…og meget mere!

Af René Ask Rasmussen, , 01-12-2019

Baggrund: Som det første uddannelsessted i Danmark, adopterede Institut for Teknologi og Innovation på SDU tidligere på året en hel skoleklasse. Klassen skal besøge SDU minimum to gange årligt til og med 9. klasse. Adoptionen er en del af det landsdækkende initiativ Virksomheder adopterer skoleklasser, der bla. har til formål at øge skoleelevernes kendskab til de mange uddannelses- og erhvervsmuligheder der findes på et mangfoldigt arbejdsmarked.

ID-kort og julekalender
Med en sommerferie i mellem første og andet besøg, var 1.B blevet til 2.B. Gensynsglæden var stor og tovholder på projektet, lektor Karen Kjær Larsen, bød de godt  25 børn velkommen i Det Tekniske Fakultets frokostrum. Alle børn fik uddelt et ID-kort med nøglesnor og så var de mere end klar til dagens program. Første punkt var overrækkelse af en julekalender som børnene havde lavet til instituttet og herefter blev de delt ud i grupper med forskellige aktiviteter.

En gruppe blev i frokoststuen og pyntede op med fine julehjerter som de havde taget med.
Gruppen var også rundt og se hvordan de ansatte havde pyntet deres kontorer op til jul og de mødte endda en ”ægte” julemand på turen.

3D-printede kageforme og musetrapper i metal
For en anden gruppe blev julen skudt ind med et besøg på universitetsbiblioteket, hvor de lavede 3D-printede kageforme og fik et indblik i hvordan et kæmpestort bibliotek ser ud.  Samtidig var en anden gruppe godt i gang på TEKs maskinværksted, hvor der blev kigget på maskiner, formet musetrapper i metal og stillet en masse gode spørgsmål.  

3D-print
Udfordrede ingeniørstuderende – hvorfor ser det sådan ud?
For studerende på kurset “Prototyping as a tool in the entrepreneurial process” på uddannelsen Product Development and Innovation, er det en årlig begivenhed at fremvise deres prototyper. En gruppe fra klassen fik mulighed for at prøve prototyperne og stille gode spørgsmål som hvorfor ser det sådan ud? og hvad kan man bruge det til

For de ingeniørstuderende var besøget den ultimative test: forklar dit projekt på 30 sekunder… for en 2. klasse!  Sjovt og lærerigt for alle der deltog.

Æbleskiver og samfundsansvar
Besøget blev afsluttet med æbleskiver, som en gruppe børn havde tilberedt sammen med SDUs køkkenchef.  Formålet med adoptionen, er at styrke elevernes kendskab til de mange uddannelses- og erhvervsmuligheder der findes og samtidig påtage sig et lokalt socialt ansvar.

Karen Kjær Larsen forklarer Vi håber selvfølgelig, at vi sår et frø hos dem, så de måske i fremtiden vil læse til ingeniør. Men projektet har også et socialt sigte, nemlig at vise eleverne hvordan det er at gå på arbejde og hvordan en arbejdsplads kan se ud. Derfor er det ikke kun ingeniørfagene der vises frem, men forskellige jobfunktioner på universitetet.

Adoptivklassen besøger igen Institut for Teknologi og Innovation og SDU i 2020.

Redaktionen afsluttet: 01.12.2019