Skip to main content
DA / EN

Blandt verdens mest citerede: SDU-forsker får Carlsberg-millioner til nyt projekt

32-årige Devika Kannan er allerede på listen over de mest citerede forskere i verden - nu har SDU-lektoren fået fem millioner kroner til at forske i sammenhængen mellem kvindelige iværksættere og grøn økonomi.

Af Jakob Haugaard Christiansen, 20-12-2021

Et bæredygtig bind fremstillet af plantefibre i stedet for plastik eller bomuld er ikke kun del af en grøn omstilling, men er også udgangspunket for en bæredygtig forretningsmodel.

Det er to kvinder i en startup fra Syddansk Universitet, der står bag virksomheden Mewalii og de har allerede vundet masser af hæder og priser, men hvorfor er der ikke langt flere af den slags historier?

Et spørgsmål som en anden kvinde fra SDU, 32-årige Devika Kannan, lektor på Institut for Teknologi og Innovation, skal finde svaret på. Hun har netop modtaget fem millioner kroner fra Carlsberg Fondets Young Researchers Fellowship.

- Antallet af nye kvindelige iværksættere er stagnerende eller faktisk en smule faldende. Da man også kan se, at kvinder ikke kun tænker på penge og forretning, men også tænker i løsninger, der kan gavne samfundet, er det noget, jeg gerne vil undersøge. Desuden er konkurrencen blevet skærpet, og den øgede opmærksomhed på den globale klimadagsorden har gjort det endnu mere udfordrende for kvindelige iværksættere. Samlet set betyder det, at det er interessant at se nærmere på sammenhængen mellem kvindeligt iværksætteri og den cirkulære økonomi, siger Devika Kannan.

Kvinder tænker bæredygtigt

Devika Kannan, som stammer fra det sydlige Indien og har boet i Danmark siden 2009, glæder sig til at undersøge, hvorfor Melawii-stifterne og andre kvindelige iværksættere har et fokus på grøn omstilling og cirkulær økonomi. Og hvordan vi kan få flere af dem.

- Jeg er beæret og begejstret for, at jeg har fået tildelt det fellowship. Det glæder jeg mig til at arbejde med, da kvindelige iværksættere i den cirkulære økonomi er afgørende, hvis Danmark og verden skal nå den grønne omstilling under FN's 17 verdensmål for bæredygtig udvikling. Det er samtidigt et område, som ikke er belyst i forskningen, så Danmark og SDU bliver frontrunner på området, siger Devika Kannan.

Carlsberg Fondet skriver bl.a. om projektet: "Projektet skal bidrage til at øge bæredygtighedsaspektet i de kvindelige iværksættervirksomheders cirkularitet, hvilket anses for at være udfordrende og stemmer godt overens med det danske klimamål om at nå netto-nul-emission i 2050."

Verdens mest citerede

Den 32-årige forsker og underviser er i forvejen vant til at blive lyttet til og citeret, når hun præsenterer sine forskningsresultater. Kannan er på listen over de mest citerede forskere i verden ifølge den årlige undersøgelse, som det uafhængige analysefirma Clarivate står bag.

De godt fem millioner kroner fra Carlsberg Fondet sikrer et forskningsprojekt over tre år, hvor hun både skal stå i spidsen for et mindre forskningsteam.

- Undersøgelser viser, at kvinder er mere tilbøjelige til at gå forrest, når det handler om bæredygtighed og cirkulær økonomi. Kvinder handler mere værdibaseret, men det er svært at indtænke cirkulær økonomi i sin forretningsplan, så det er også noget af det, vi skal se på, for hvordan er man både innovativ og bæredygtig, når man samtidigt skal skabe en sund forretning, siger Derika Kannan, som i øvrigt optræder sammen med sin mand, Kannan Govindan, professor på SDU, med på den omtalte liste.

Stolt institutleder

Kannans institutleder på Det Tekniske Fakultet på SDU, Peder Thusgaard Ruhoff er begejstret for nyheden.

- Jeg er utrolig stolt og glad over bevillingen fra Carlsbergfondet til Devika. Den kommer på et vigtigt tidspunkt i hendes karriere og muliggør, at hun kan sætte fokus på kvindeligt iværksætteri og cirkulær økonomi og begynde opbygningen af en forskningsgruppe. Bevillingen er også en anerkendelse af Devikas unikke forskningsmæssige kvaliteter som bl.a. illustreres af, at hun i en ung alder allerede er på listen over verdens mest citerede forskere.

Kannan-parrret flyttede i 2009 til Danmark fra Indien, hvor Kannan Govindan fik arbejde på SDU. Senere blev også Devika ansat på Det Tekniske Fakultet, hvor hun i september blev lektor.

Udover sin undervisning er hun desuden tilknyttet en række andre forskningsprojekter og arbejder på et Danida-projekt. Parret bor i Odense med deres to drenge på 14 og seks år.

Fakta/links:

Læs om Kannans projekt og Carlsberg Fondets øvrige bevillinger her: https://www.carlsbergfondet.dk/en/Forskningsaktiviteter/Bevillingsstatistik/Bevillingsoversigt/CF21_0679_Devika-Kannan (der er en række andre SDU-forskere, som også har fået bevillinger)

Læs om de mest citerede her: https://www.sdu.dk/da/om_sdu/fakulteterne/teknik/nyt_fra_det_tekniske_fakultet/bozhevolnyi+govindan+and+kannan+are+among+the+worlds+most+cited+researchers

Læs mere om Melawii her: https://www.sdu.dk/da/voresverdensmaal/sdg_nyhedsliste/studerende_udvikler_baeredygtige_bind_af_planter

Kontakt:

Jakob Haugaard Christiansen, journalist, TEK: 40315261
Devika Kannan, TEK, SDU: 45 65 50 94 99
Mail: deka@iti.sdu.dk
Redaktionen afsluttet: 20.12.2021