Skip to main content

Stor international pris til GLA:D projektet

GLA:D (Godt Liv med Artrose i Danmark) modtager prestigefyldt anerkendelse for at bringe forskning i træning som behandling af slidgigt ud i klinisk praksis.

Det kan være meget smertefuldt at have artrose (slidgigt) i knæ eller hofter. Det kan flere hundrede tusinde danskere skrive under på. Men smerterne kan reduceres, hvis man følger den rette træning - og samtidig kan det pressede sundhedsvæsen spare penge på færre sygemeldinger.

På Syddansk Universitet har professor Ewa Roos og lektor Søren Thorgaard Skou ved Institut for Idræt og Biomekanik siden 2013 arbejdet med at udvikle og udbrede GLA:D, der foreløbig har givet bedre liv for over 40.000 danskere og vakt international opsigt.

Patienten i centrum

Nu er der også blevet sat pris på projektet af organisationen ’Value Based Health Care Center Europe’, der i påsken uddelte Value Based Health Care (VBHC) Prize, der gives til nytænkende sundhedsprojekter, der sætter patienter - fremfor systemer - i centrum.

Søren Thorgaard Skou fra Institut for Idræt og Biomekanik ved Syddansk Universitet (SDU) modtog prisen på vegne af sine kolleger i GLA:D projektet, da den i påskedagene blev uddelt i Amsterdam i Holland.

- Vi er selvfølgelig enormt glade for og stolte over, at udlandet også har fået øje på, at vi med GLA:D har vist, at man kan få forskningen ud at virke i klinisk praksis - og på den måde hjælpe folk til færre smerter og bedre funktion og livskvalitet, siger Søren Thorgaard Skou.

Blev valgt foran projekter fra hele verden

VBHC-prisen gives til inspirerende initiativer, der anvender en fundamental ny tilgang til at skabe værdibaseret sundhed af høj kvalitet.

GLA:D modtog VBHC-prisen foran mere end 170 andre indstillede projekter fra hele verden.

Vinderen blev udnævnt af den amerikanske professor i management og økonomi Michael Porter fra Harvard Business School på vegne af en international jury.

Læs mere om VBHC-prisen her.

Fakta: Hvad er GLA:D (Godt Liv med Artrose i Danmark)

• GLA:D er 8-ugers evidensbaseret træning og uddannelse til patienter med knæ- og hofteartrose leveret af specialuddannede fysioterapeuter over hele Danmark.
• GLA:D har medført lavere smerte og bedre funktion hos knæ- og hoftepatienter - og færre der tager smertestillende medicin og er sygemeldte blandt de mere end 40.000 patienter, der indtil nu har deltaget i projektet.
• Canada, Australien, Kina og Schweiz er i gang med at implementere GLA:D, og et nyt initiativ - GLA:D Ryg - skal sikre, at også den store gruppe af patienter med rygsmerter kan få gavn af træning og uddannelse.
• Godt Liv med Artrose i Danmark (GLA:D) modtog VBHC-prisen, fordi projektet har faciliteret et paradigmeskift hen mod tidlig, evidens-baseret behandling af knæ- og hofteartrose.

Læs mere om GLA:D her.
Redaktionen afsluttet: 24.04.2019