Skip to main content
EM i fodbold

Tre ting vi holder øje med i knockout-kampene

Fodboldforskerne Peter Krustrup og Magni Mohr fortæller, hvad de vil holde ekstra øje med i den første ottendedelsfinale på lørdag, hvor Danmark møder Wales.

Af Mimo Antabi, , 24-06-2021

På lørdag kl. 18 tørner Danmark og Wales sammen i den første ottendedelsfinale ved EM i fodbold. Dermed er knockout-fasen sparket i gang, og det betyder mulighed for forlænget spilletid og dermed nyt taktisk fokus og behov for friske ben.

SDU’s fodboldforskere Peter Krustrup og Magni Mohr giver her deres bud på, hvad de vil holde ekstra øje med:

1. Ændret skadesrisiko?

Nu har alle hold spillet tre kampe, og vi vil i knockout-fasen være ekstra opmærksomme på, om der kommer flere baglårsskader og evt. fibersprængninger i forlår, end vi er vant til. Det er nemlig nu, vi risikerer at se konsekvenserne af Covid-19 isolationer og mindre styrketræning og eksplosiv sprinttræning, end elitespillerne er vant til. På den anden side har vi set større fleksibilitet med indskiftninger, hvilket kan have en positiv effekt.

2. Forlænget spilletid

Vi forventer et højt antal kampe med forlænget spilletid - formentlig fem eller mere -, idet der er 15 knockout-kampe i alt og statistisk set lidt mere end 33 procent chance for uafgjort efter ordinær tid. Der er erfaringsmæssigt op imod 90 procent chance for, at de fire bedst placerede hold skal igennem forlænget spilletid én eller flere gange. Her er der mulighed for yderligere en udskiftning, så der samlet kan udskiftes seks spillere fra startopstillingen. Hvorvidt trænerne vil benytte sig af denne mulighed, og hvordan indskifterne kan få betydning for udfaldet, bliver interessant at følge.


3. Bliver rutinen afgørende?

Alders- og rutineaspektet er interessant, især når vi kommer til de afgørende knald eller fald- kampe. På den ene side kan det være fordelagtigt at have ældre spillere med stor rutine i forhold til det mentale pres, men på den anden side kan det diskuteres, om ældre spillere har sværere ved at restituere optimalt med et hårdt kampprogram. Holdene har forskellig alderssammensætning, og derfor kan aldersspørgsmålet blive særligt aktuelt i turneringens afsluttende fase.

 

Mød forskeren

Peter Krustrup er professor og forskningsleder ved SDU’s Enhed for Sport og Sundhed på Institut for Idræt og Biomekanik, hvor han især forsker i sundhedsmæssige aspekter ved fodbold samt præstation, træning og restitution i kvinde- og herreelitefodbold.

Kontakt

Mød forskeren

Magni Mohr er professor ved SDU’s Enhed for Sport og Sundhed på Institut for Idræt og Biomekanik, hvor han især forsker i præstationsoptimering i fodbold.

Kontakt

Redaktionen afsluttet: 24.06.2021