Skip to main content
DA / EN

Nyhedsarkiv 2014

 • 19.12.2014

  EU-bevilling til listeriaforskning på SDU

  Mikrobiolog fra Syddansk Universitet vil have bedre forståelse af listeriabakteriens overlevelsesevne.

 • 17.12.2014

  Regionalt samarbejde skal styrke matematik og naturfag

  Tirsdag 16. december åbnede det nye Laboratorium for Sammenhængende Uddannelse og Læring - et syddansk samarbejde, som skal udvikle en ny model for undervisning i matematik og naturfagene.

 • 12.12.2014

  Fosfor fra spildevand skal sikre landbrugets gødning

  Fosfor er altafgørende som gødningsstof i landbruget, men de kendte depoter forsvinder hurtigt og udvindes i politisk ustabile lande. SDU er derfor med i et nyt forskningsprojekt, der vil dække omkring 20 pct. af Danmarks behov for fosfor ved at genindvende det fra spildevand.

 • 12.12.2014

  Fedtceller omprogrammeres til øget fedtforbrænding

  Kroppens hvide fedtvæv oplagrer overskydende kalorier som fedtdepoter, hvorimod brunt fedtvæv, som mennesker kun har meget lidt af, primært virker som en effektiv fedtforbrænder. Nu har forskere fra Syddansk Universitet afdækket den mekanisme, der bruner de hvide fedtceller fra mennesker og sætter forbrændingen i vejret.

 • 11.12.2014

  Forskere: Jagten på ny type vaccine starter nu

  Når du rejser på ferie og får diarre, skyldes det ofte en bakterieinfektion. Et dansk forskerhold arbejder nu på en ny type vaccinedesign mod bakterien, som - hvis det virker - kan revolutionere behandlingen af ikke alene den, men også andre sygdomsfremkaldende og behandlingskrævende bakterier som Mycobacterium tuberkulose og antibiotika-resistente stafylokokker (MRSA).

 • 09.12.2014

  SDU-forskere gør en indsats for at hæve uddannelsesniveauet i Sydamerika

  1.000 gratis eksemplarer af en ny lærebog i biofysik er blevet uddelt til universiteter og biblioteker i Ecuador.

 • 18.11.2014

  Forskning giver ny indsigt i gluten-intolerance

  Op mod 50.000 danskere lider af gluten-intolerance og må indstille sig på et liv uden gluten fra f.eks. hvede, rug og byg. Der findes ingen behandling af lidelsen undtagen livslang glutenfri diæt, men nu offentliggør et dansk/norsk forskerhold nogle forskningsresultater, der bl.a. åbner mulighed for at udvikle lægemidler mod lidelsen.

 • 17.11.2014

  Ny bog til den naturvidenskabeligt interesserede turist

  Middelaldergrave, marsvin og spiselig tang er nogle af de inspirerende oplevelser,turister møder i Syddanmark. Nu perspektiverer en ny bog forholdet mellem natur og menneske i regionen.

 • 12.11.2014

  Svovlmangel forhindrede måske livets udbredelse

  For 2,5 mia. år siden var der meget mindre svovl i verdenshavene end i dag. Eftersom svovl faktisk er livsnødvendigt for næsten alle organismer, så forhindrede den ekstreme svovlmangel formentlig ligefrem livet i at udbrede sig på Jorden.

 • 11.11.2014

  Millioner til stofskifte-forskning

  Forskere vil have bedre viden om, hvordan stofskiftet opfører sig i levende celler

 • 10.11.2014

  Forenede forskerkræfter kan gøre kål på invasive planter

  Vi spenderer milliarder og atter milliarder på at komme invasive planter til livs, men det lykkes kun sjældent. Nu vil et internationalt forskerhold samle al verdens viden om planters liv i en stor, frit tilgængelig database, så alle, der arbejder med invasive planter, kan lære sine fjender at kende - og dermed forhåbentlig få de invasive planter under kontrol.

 • 04.11.2014

  Coli-bakterier kan blive verdens nye fødevare

  Verdensbefolkningen vokser, og vi skal alle sammen have noget at spise. Tang og insekter er allerede udråbt som nye fødevarekilder, vi skal vænne os til, men forslagene stopper ikke der - nu vil et hold af studerende fra SDU have os til at spise E. coli-bakterier.

 • 29.10.2014

  Det var måske alligevel ikke en Higgs-partikel

  Sidste år jublede fysikere over hele verden, da CERN meddelte at have fundet en ny elementarpartikel, Higgs-partiklen. Men partiklen er måske slet ikke alene, og måske er der tale om en partikel, der bare ligner en Higgs-partikel. Ny forskning viser, at det kan være tilfældet.

 • 27.10.2014

  4.596.900 kr. til matematisk forskning på SDU

  Nyt projekt skal bidrage med ny viden om gruppeteori

 • 20.10.2014

  Forskere skaber muligt forstadie til liv

  Hvordan opstod livet? Og kan forskere skabe nyt liv? Disse spørgsmål optager ikke alene grundforskere, men også forskere, der arbejder med fremtidens teknologi. Hvis vi kan skabe kunstige levende systemer, kan vi ikke alene forstå livets oprindelse - vi kan også revolutionere fremtidens teknologi.

 • 16.10.2014

  Premiere på morsom matematik

  Lektor Bjarne Toft vil efter amerikansk forbillede have voksne og børn til at lege med matematikken.

 • 07.10.2014

  Computere hjælper kemikere til at finde en effektiv kur mod HIV

  Kampen mod AIDS kan ikke vindes i laboratoriet alene. For at bekæmpe den potentielt dødelige virus, som 34 mio. mennesker lider af, har forskerne brug for computernes hjælp. Ny forskning fra SDU viser, hvor meget hurtigere, forskningen går, når computeren hjælper til.

 • 02.10.2014

  Verdenskendt dansk forsker forelæser på SDU

  Lene Vestergaard Hau holder årets HCA-forelæsning på Syddansk Universitet. Hun vil fortælle om sine banebrydende eksperimenter med lys torsdag den 9. oktober.

 • 02.10.2014

  Nyt kunstigt rev i Danmark bliver en gevinst for både naturen og forskningen

  Den 5. oktober bliver en gammel færge sænket i Svendborg Sund, og dermed får Danmark et nyt stort kunstigt rev, som ventes at blive hjem for en masse fisk og planter. Forskere på SDU vil følge koloniseringen og dermed få en bedre forståelse af livet i denne sjældne habitat-type.

 • 29.09.2014

  Forskere skaber nyt stof, der suger al ilt ud af luften

  Forskere fra Syddansk Universitet har skabt et nyt stof, der kan binde ilt i ekstremt koncentrerede mængder. Stoffet kan få mange anvendelsesmuligheder, fordi den lagrede ilt kan frigives igen, hvor der er brug for den, spår forskerne.

 • 29.09.2014

  Forskere får dråber til at bevæge sig rundt ved egen kraft

  Dråber er simple formationer af væske, som normalt ikke anses for at kunne foretage sig noget som helst på egen hånd. Men nu har forskere fundet en metode til at få dråber af alkohol til at bevæge sig gennem vand. I fremtiden kan sådanne dråber måske levere medicin til specifikke steder i kroppen.

 • 22.09.2014

  Havis i Arktis bidrager til at fjerne CO2 fra atmosfæren

  Klimaændringer er en kendsgerning, og størstedelen af opvarmningen skyldes menneskelig aktivitet. Det er blevet så varmt i Arktis, at omfanget af havis er reduceret med ca. 30 pct. om sommeren, og vinterens havis er blevet meget tyndere. Ny forskning viser, at havis fjerner CO2 fra atmosfæren. Derfor må man forvente, at når den arktiske havis reduceres, så stiger atmosfærens indhold af CO2, mener forskere fra bl.a. Syddansk Universitet.

 • 18.09.2014

  Studerende søges til hjælpe med "Studerende for en dag"

  Er du glad for dit studie, og har du lyst til at fortælle andre om det?

 • 17.09.2014

  Miljøgift gør orm kuldskære

  Nogle miljøgifte er mere skadelige i et koldt klima end i et varmt, fordi de påvirker temperaturfølsomheden hos visse organismer. Nu har forskere fra tre danske universiteter sammen påvist hvordan. Det kan give mere præcise risikovurderinger af forurening, navnlig i Arktis.

 • 12.09.2014

  Biologistuderende går altid i waders

  En ny programserie fra BetonTV går tæt på studerendes fordomme om hinanden.

 • 01.09.2014

  SDU fysikere foreslår ny måde at jagte mørkt stof på

  Ingen har nogensinde set mørkt stof, men det bør eksistere i universet. Hidtil har mange fysikere ledt efter det mystiske stof dybt nede i jorden - men måske er det et helt forkert sted, mener fysikere fra Centre for Cosmology and Particle Physics Phenomenology.

 • 29.08.2014

  Huskatte og deres ejere inviteres til at levere videnskabelige data

  Nyt forskningsprojekt skal kortlægge fynske kattes færden og fødesøgning. Projektet vil vise, hvordan vores katte påvirker den vilde natur. Alle huskatte på Fyn og deres ejere kan være med i projektet.

 • 27.08.2014

  Derfor er listeria så svær at få has på

  Den farlige listeriabakterie er en mester i at tilpasse sig skiftende omgivelser og undgå at blive opdaget. Nu afdækker ny forskning fra Syddansk Universitet præcist hvor snedig bakterien er.

 • 22.08.2014

  De fynske fugleunger kom tidligt i år

  En lun vinter og et usædvanligt varmt forår fik i år både planter og dyr til at trives og folde sig ud tidligere end normalt. I området omkring Syddansk Universitet lagde blåmejser og musvitter deres æg op til 27 dage tidligere end sidste år, beretter biologer fra universitetet.

 • 18.08.2014

  Ny opdagelse: Drypsten er lavet af mikrober

  Ny forskning afslører, at mikroskopiske organismer er aktive medspillere, når drypsten dannes. Opdagelsen illustrerer, hvordan biologisk liv kan påvirke Jordens geologiske udvikling - og at det samme måske sker lige nu på andre planeter i rummet. Forekomsten af drypstenshuler på andre planeter kan altså indikere, at der er eller har været liv.

 • 12.08.2014

  Ny forskning: Prisen for billige skaldyr og tigerrejer er ødelagte økosystemer i tropiske have

  Tropiske fisk og skaldyr bliver i stigende grad opdrættet i akvakulturer i troperne for at ende på middagsbordet hos forbrugere over hele verden. Nu har forskere fra bl.a. Syddansk Universitet undersøgt, hvordan intensive tropiske akvakulturer påvirker det marine økosystem i havet omkring farmene. Det ser ikke godt ud.

 • 12.08.2014

  International ekspert skyder nyt center for smag i gang

  Det bliver fedt, surt, sødt og bittert: Nu åbner Danmarks nye center for smag

 • 08.08.2014

  Tidlig ormeaktivitet kan have banet vejen for stabile iltforhold på Jorden

  For 540 mio. år siden begyndte de første orme at grave i havbunden. Verden blev aldrig den samme igen.

 • 31.07.2014

  Flere studerende vælger naturvidenskabelige uddannelser

  I alt 568 kommende studerende er blevet optaget på en naturvidenskabelig bacheloruddannelse på Syddansk Universitet. Det er 83 studerende mere end i 2013.

 • 22.07.2014

  Gennembrud i udforskningen af vigtigt blodprotein

  Ny dansk forskning afdækker en hidtil ukendt protein-mekanisme. Det giver et exceptionelt detaljeret indblik i, hvordan naturen fungerer, og det kan give mulighed for at kontrollere naturen. I dette tilfælde handler det om, hvordan størknet blod kan opløses, og det kan føre til behandling af sygdomme, der bærer på en risiko for blodpropper.

 • 18.06.2014

  Forskere om sekventering af data: Vi drukner i data, men tørster efter viden

  Tilgængeligheden af DNA-data har revolutioneret moderne biologi og molekylær medicin. En sekventering af en bakteries genom koster i dag kun 200 euro, og det har fået antallet af sekventerede bakterier til at eksplodere. Men data er ikke det samme som viden - de mange DNA-data kan faktisk ikke bruges til ret meget, advarer forskere fra Syddansk Universitet.

 • 17.06.2014

  Så er vi klar til at indtage videnskabsfestivalen i København

  Lørdag den 21. juni starter den store videnskabsfestival ESOF2014, og Det Naturvidenskabelige Fakultet skal med.

 • 16.06.2014

  Blæs for lægen, så han kan se hvad du fejler

  Hver gang, vi trækker vejret og puster ud, sender vi tusinder af molekyler med ud i udåndingsluften. De kan sladre om vores sundhed, og nu håber forskere også, at de en dag kan afsløre, om vi har kræft.

 • 16.06.2014

  Forskere på sporet af ny fedmemedicin

  Fedme og diabetes er blandt de hurtigst voksende sundhedsproblemer i verden, og jagten på en pille, der kan bekæmpe fedmen, er intens. Nu præsenterer et dansk/britisk forskerhold et nyt, smart værktøj, der kan fremskynde jagten. Vi er nu et skridt nærmere en pille mod fedme.

 • 13.06.2014

  Studerendes poster om sygdomsfremkaldende bakterier fik flest publikum-stemmer

  I dag præsenterede de førsteårsstuderende deres første forskningsprojekter på Postersession. Der blev uddelt både en publikumspris, en innovationspris og en videnskabelig pris.

 • 10.06.2014

  Kom til konference om de nyeste teknologiske trends - og hvad de gør ved os

  Den store europæiske videnskabsfestival, ESOF 2014, foregår primært i København, men ikke alle aktiviteter foregår i hovedstaden. I Sønderborg inviterer SDU-forskere til en satellitkonference om nye kritiske teknologiske trends med deltagelse af internationale og nationale eksperter.

 • 22.05.2014

  Danske forskere bag ny viden om stamcelleudvikling

  Verden har store forventninger til, at stamcelleforskningen kan revolutionere bl.a. sygdomsbekæmpelse. Men for at kunne udnytte potentialet i stamceller er man nødt til at forstå, hvordan deres udvikling reguleres. SDU-forskere giver ny indsigt.

 • 21.05.2014

  Gennembrud for fremtidens medicin: Medicin i sprayform rykker nærmere

  Når vi skal have medicin, får vi det ofte i pilleform. Men når det gælder hjernesygdomme, er piller faktisk en ekstremt ineffektiv måde at levere medicin til hjernen på, og derfor er det iflg. forskere fra Syddansk Universitet vigtigt at udvikle nye måder at levere medicin til hjernen på. Det kunne fx være ved at spraye sig i næsen.

 • 13.05.2014

  Ole G. Mouritsen bliver leder af nyt center for smagens udforskning

  Forskere, kokke, undervisere og studerende vil åbne danskernes øjne for smagens betydning for livskvalitet og sundhedsfremme. Et nyskabende fireårigt formidlingsprojekt om smagen skal ledes af SDU-professor Ole G. Mouritsen.

 • 13.05.2014

  Bekymrede biologer: Danmarks fjorde har fået varige skader

  30 år efter vandmiljøplanen blev vedtaget, er danske fjorde stadig ikke vendt tilbage til deres oprindelige tilstand – og det kommer heller ikke til at ske af sig selv, tyder ny forskning fra Syddansk Universitet nu på.

 • 07.05.2014

  Oscar afløser Luna

  Forskningssælen Luna forsvandt fra Syddansk Universitets Marinbiologiske Forskningscenter for en måned siden. Nu er hendes afløser, Oscar, hentet i Sverige.

 • 01.05.2014

  Forskere finder gaspedalen til molekylære maskiner

  Hvor svært kan det være at få et hjul til at dreje rundt i en maskine? Det er faktisk afsindigt svært, når hjulet sidder i en af de nanometer-små molekylære maskiner, som forskere over hele verden er optaget af i disse år. Med de nye molekylære maskiner kan vores computere fx blive hundrede gange mindre, men før vi når derhen, skal vi kunne kontrollere de ustyrlige molekylære maskiner. SDU-forskere har nu opklaret en del af gåden.

 • 01.05.2014

  Nu skal matematikundervisningen nytænkes

  Regionsrådet i Syddanmark giver tre mio. kr. til nyt Laboratorium for Matematikundervisning, der skal styrke børn og unges kompetencer og færdigheder i matematik.

 • 25.04.2014

  Nu forstår vi bedre Parkinsons sygdom

  Parkinson er en frygtet neurologisk sygdom, som ikke kan helbredes. Ca. 7.000 danskere lider af sygdommen, som rammer os sent i livet. Nu er forskere fra bl.a. Aarhus Universitet og Syddansk Universitet kommet et skridt tættere på at forstå de fejl i proteinstrukturer, der fører til Parkinson, og det kan føre til udviklingen af ny medicin.

 • 25.04.2014

  Nyt forskningscenter køber avanceret udstyr for 60 mio. kr.

  Den 30. april åbner Villum Center for Bioanalytical Sciences på SDU, og dermed får forskere fra hele verden adgang til noget af det mest avancerede og kompetente udstyr, der kan opdrives for penge.

 • 11.04.2014

  Proteinforskere er på sporet af skizofreniens gåde

  Skizofreni er en svær sygdom, som der stadig ikke findes nogen effektiv medicinsk behandling af. I et forsøg på at forstå præcist, hvad der sker i hjernen hos et skizofrent menneske, har forskere fra Syddansk Universitet nu udført den hidtil grundigste analyse af proteinerne i hjernen på rotter, der har fået hallucinerende stoffer, og det kan bane vejen for ny og forbedret medicin.

 • 03.04.2014

  Kraftig blæst driller Luna

  Onsdag forsvandt to gråsæler fra Marinbiologisk Forskningscenter i Kerteminde. Den ene, hansælen Nino, blev hurtigt fundet, mens den anden, hunsælen Luna, stadig mangler. Eftersøgningen fortsætter i dag.

 • 28.03.2014

  Forskere: Regnorme mistrives på sprøjtede marker

  Ny forskning indikerer, at svampemiddel påvirker regnorme meget.

 • 28.03.2014

  Nu bliver Nordfyn oversvømmet

  Forskere får enestående muligheder for at undersøge, hvad der kan ske, når vandstandene begynder at stige.

 • 27.03.2014

  Dinosaurer havde gode ører

  Studier af alligatorers ører giver forskerne ny viden om dinosaurernes høre-evner

 • 20.03.2014

  Nu er det endnu mere sandsynligt, at der findes endnu mindre partikler end Higgs-partiklen

  Teorierne om, at der findes partikler mindre end Higgs-partiklen, er blevet syretestet af forskere fra Syddansk Universitet - og de har bestået.

 • 11.03.2014

  Stærk syre skaber hjem for artsrige samfund

  Syre og tungmetaller i en nedlagt mine er ikke noget, man normalt vil forbinde med diversitet og artsrigdom - men det er ikke desto mindre, hvad forskere har fundet i en nedlagt mine. Inden for kort afstand fandt forskerne tre forskellige samfund - små selvstændige verdener - med hvert sit mylder af mange forskellige mikrobielle beboere, der kan få stor industriel interesse.

 • 27.02.2014

  Bombardementet af kemikalier i vores hverdag fortsætter: Nu advarer eksperter også mod nanopartikler

  Det er ikke kun hormonforstyrrende stoffer, som almindelige forbrugere udsættes for i hverdagen. Også nanopartikler af sølv, som optræder i fx kosttilskud, kosmetik og fødevare-emballage, bekymrer nu forskerne. Nyt studie fra SDU viser, at nanosølv kan trænge ind i vores celler og forårsage skader.

 • 26.02.2014

  Nu bliver det billigere at lave biobrændsel til bilen

  Det er miljøvenligt at lave brændstof til bilen af planterester - men det er også dyrt, fordi arbejdet kræver kostbare enzymer, der kontrolleres af store, internationale selskaber. Nu præsenterer det dansk/irakisk forskerhold en ny teknik, der udelader de dyre enzymer. Produktionen af biobrændsel bliver dermed mulig for mange flere aktører, og det kan bringe prisen ned.

 • 19.02.2014

  Naturvidenskab søger tutorer til studiestart 2014

  Har du selv haft en fantastisk studiestart på naturvidenskab, og har du lyst til at give denne oplevelse videre? Grib chancen, og vær med til at give den næste generation af studerende på de naturvidenskabelige uddannelser en god start i deres første møde med Naturvidenskab

 • 17.02.2014

  SDU-forsker udfordrer teorien om dyrs opståen på jorden: Dyr har kun brug for overraskende lidt ilt

  Et af videnskabens hidtil mest fasttømrede dogmer er,at komplekst liv på Jorden først kunne udvikle sig, da iltindholdet i atmosfæren steg. Men nu viser studier af en lille havsvamp, fisket op af Kerteminde Fjorde, at komplekst liv slet ikke har brug for store iltmængder for at kunne leve og vokse.

 • 10.02.2014

  Truede ål forsvinder på dybt vand på deres rejse til Sargassohavet

  Når den europæiske ål krydser Atlanterhavet for at komme til Sargassohavet for at gyde, svømmer den på meget dybt vand. Men det beskytter den ikke mod rovdyr, viser ny forskning fra Syddansk Universitet: Selv i dybet bliver den jaget og ædt.

 • 06.02.2014

  Rejsestipendium på 300.000 kr. til særligt talentfulde Nanna Holmgaard List

  Ph.d. studerende Nanna Holmgaard List fra Institut for Fysik, Kemi og Farmaci er modtager af et EliteForsk rejsestipendium på 300.000 kr. Stipendiet gives af Ministeriet for Forskning, Innovation og Videregående Uddannekser, og pengene skal bruges på længerevarende studieophold i udlandet.

 • 06.02.2014

  1,2 mio. kr. til særligt talentfulde Martin Røssel Larsen

  Professor og proteinforsker Martin Røssel Larsen fra Institut for Biokemi og Molekylærbiologi får årets EliteForsk pris på 1,2 mio. kr.

 • 04.02.2014

  Nu er det lykkedes forskerne: Fra primitiv kunstig celle til komplekst biologisk materiale

  Det er en af videnskabens vådeste drømme: At tage en håndfuld kunstige byggesten og se dem udvikle sig til noget meget mere komplekst som fx biologisk levende systemer eller en ny computer. Den store drøm er at finde lige præcis de primitive kunstige byggesten, der kan bringes til at udvikle sig selv. De skal kunne samle sig i brugbare konstellationer og udføre opgaver som fx at formere sig og reparere skader. Nu har forskere fra Syddansk Universitet bragt verden et skridt nærmere denne drøm.

 • 03.02.2014

  Claus Michelsen stopper som prodekan

  Prodekan ved Det Naturvidenskabelige Fakultet Claus Michelsen har forladt sin stilling med udgangen af januar 2014. Han skal fremover stå i spidsen for et nyt forsknings- og udviklingsprojekt inden for matematikkens og naturfagenes didaktik.

 • 31.01.2014

  Det Maritime Hus er skudt godt i gang

  Om få uger afvikles de første undervisningsprojekter i det nye, ambitiøse undervisningssamarbejde; Det Maritime Hus i Kerteminde. Syddansk Universitet er en af parterne i projektet, og universitetet var onsdag vært ved en opstartskonference for alle tilknyttede og interesserede partnere.

 • 31.01.2014

  Sådan printer man en perfekt løbesko – og får den til at regenerere sig selv om natten

  En god løbesko skal passe til foden, og derfor gik en London-designer sammen med en forsker fra Syddansk Universitet for at skabe den ultimativt perfekte løbesko. Skoen er lavet af molekyler og printes i 3D.

 • 30.01.2014

  Mystiske cirkelformationer ud for Møns Klint er endelig opklaret

  Er det bombekratere fra 2. Verdenskrig? Er det landingsmærker for rumvæsener? Siden det første billede af de mystiske havcirkler ud for Møns Klint blev taget i 2008, har det myldret med mere eller mindre fantasifulde forklaringer. Nu kommer forskere fra Københavns Universitet og Syddansk Universitet med en videnskabelig forklaring.

 • 27.01.2014

  Punkterede cellemembraner fører til forhøjet blodtryk

  Forskere fra Syddansk Universitet har nu kortlagt, hvordan et muteret protein kan føre til huller i et protein i en celles membran. Sådanne huller forårsager forhøjet blodtryk, og opdagelsen kan nu føre til ny og bedre medicin mod forhøjet blodtryk.

 • 22.01.2014

  Nyt overvågningssystem afslører truede dyr

  Biologer kan nu få et meget mere præcist billede af truede flagermus, fugle og insekter. Et nyt optage-system afslører hidtil ukendte detaljer om flagermus.

 • 20.01.2014

  Dansk ølgær kommer tilbage

  Munkebo Mikrobryg indleder samarbejde med Syddansk Universitet om at genfinde den danske gær

 • 20.01.2014

  Donald Canfield udgiver den store bog om iltens historie

  Geokemiker Donald Canfield fra Nordic Center for Earth Evolution på Syddansk Universitet er en af verdens førende ilt-forskere, og han udgiver nu en videnskabelig, men også letlæselig bog: ”Oxygen” om iltens flere milliarder år lange historie på Jorden.

 • 17.01.2014

  Scholarstipendier til fem specialestuderende fra Naturvidenskab

  I år er der fem specialestuderende fra Det Naturvidenskabelige Fakultet blandt de 39 modtagere af Novo Nordisk/Novozymes’ scholarstipendium.

 • 16.01.2014

  Teoretisk kemiker fra SDU får talentbevilling fra Det Frie Forskningsråd

  Post.doc. Jógvan Magnus Olsen fra Institut for Fysik, Kemi og Farmaci er blandt de mest talentfulde yngre forskere i Danmark. Derfor er han blevet udvalgt til at indgå i Det Frie Forskningsråds karriereprogram Sapere Aude.

 • 15.01.2014

  Talentfulde unge dystede i dissekerede muslinger

  Gær og muslinger var kategorierne, da talentfulde unge deltog i semifinalen i Biologi Olympiaden på Syddansk Universitet

 • 15.01.2014

  Forskere advarer: Bevaringen af truede dyr i zoologiske haver er alt for tilfældig.

  Verdens zoologiske haver råder over enorme ressourcer til bevaring af truede dyrearter, men de udnyttes ikke optimalt. Indsatsen for truede dyrearter kan blive meget bedre. Det konkluderer forskere fra Syddansk Universitet efter at have analyseret forekomsterne af dyrearter i verdens zoologiske haver.

 • 08.01.2014

  Maven lyser grønt, hvis du har mavesår

  Nu kan det snart blive muligt at diagnosticere mavesår uden at tage vævsprøver fra mavesækken. Forskere fra Syddansk Universitet har nemlig udviklet en ny og mindre belastende diagnosticeringsteknik. Tricket er at få de ansvarlige mavesårs-bakterier i mavesækken til at lyse grønt.

 • 08.01.2014

  SDU er klar til Biologi Olympiade

  Syddansk Universitet er vært for semifinalen i dansk Biologi Olympiade, som afholdes den 13. og 14. januar. Gymnasieelever fra hele landet har allerede været gennem indledende runder på deres skoler, og det er de 30 bedste elever herfra, der mødes til semifinalen i Odense.