Skip to main content
coronavirus

"Onlineundervisningen gik over al forventning"

Professor Ane Qvortrup fra Institut for Kulturvidenskaber fik for alvor sin ilddåb med onlineundervisning, da hun mandag underviste seks timer online på masteren i gymnasiepædagogik. 

Af Susan Grønbech Kongpetsak, , 19-03-2020

Hvem?

Jeg er professor i almendidaktik på Institut for Kulturvidenskaber. Jeg bor i Åbyskov lige uden for Svendborg. Er mor til og hjemmeunderviser to drenge, Malthe på 9 år, som går i 3. klasse på specialskolen Byhaveskolen, og Lauge på 12 år, som går i 6. klasse på Skårup skole. De har heldigvis fået gode materialer og retningslinjer fra deres skoler. Til den yngste er der gode instruktioner og hjælp til os forældre, og den ældste er løbende i dialog med og skal aflevere opgaver til sine lærere.

HJemmeskolen hos Ane Qvortrup

Den ekstra tid, jeg har, bruger jeg sammen med familien. Jeg starter morgenen med 4 km løb sammen med den ældste for at forbrænde lidt (af hans) energi inden dagens arbejde, og så spiller vi en masse spil: Catan, Bezzerwisser, Danmarksspillet og lægger puslespil. Vi har også bagt mere, både hindbærsnitter og croissanter. Og så får jeg bare mere tid til at skrive, fordi flere møder og foredrag er aflyst.

Hvor og hvordan arbejder du hjemmefra? 

Jeg arbejder skiftevis fra mit kontor og i stuen, fordi min mand og jeg tager hver anden dag sammen med den yngste, som har behov for en del støtte og hjælp undervejs.

Mandag underviste jeg 6 timer på masteruddannelsen i gymnasiepædagogik (didaktiklinjen). Jeg havde brugt weekenden på at omtænke det 100%, for undervisningen på den uddannelse er normalt præget af meget dialog.

Jeg arbejdede i skiftende fora med individuelt arbejde, gruppearbejde og dialog i plenum. Jeg havde lavet klare strukturer for det hele med specificeringer af arbejdet i forskellige tidsslot af en varighed på mellem 15 min. og 1 time, men samtidig forsøgt at fastholde en dynamik med de vekslende arbejdsformer og med referencer mellem de forskellige fora. Al undervisning foregik i Blackboard, Onedrive samt på mail og Skype for Business.

I Blackboard lå alt materialet og vi brugte discussion board til fælles diskussioner. På Onedrive havde hver deltager og alle grupper dokumenter, som de arbejdede i, og hvor jeg kunne følge med, og så havde vi løbende dialog på mail og via Skype for Business.

Er noget gået bedre end forventet?

Jeg skal ærligt indrømme, at jeg gik lidt i panik, da jeg lige op til weekenden fandt ud af, at de 6 timers undervisning mandag skulle foregå online, og jeg skal også indrømme, at det tog lang tid at omtænke og forberede undervisningen. Men det gik over al forventning. De deltog aktivt lige fra start, jeg oplevede at jeg faktisk godt kunne være en del af det, og vi godt kunne have løbende diskussioner.

Jeg er overbevist om, at det i mit tilfælde var et stort plus, at jeg havde struktureret det så tydeligt og arbejdede med ret afgrænsede tidsslot og variation med løbende ’møder’ i forbindelse med skift. Det betød, at vi alle hele tiden var forpligtede på hinanden. Samtidig gjorde det en forskel, at jeg underviste gymnasielærere, som selv sidder som undervisere og skal tænke i nye former, samtidig med at de har børn i huset – alle var åbne for og insisterede på at finde en løsning, og samtidig udviste alle forståelse ved forstyrrelser.

Hvad er dit bedste råd til andre, som arbejder hjemmefra?

Mit bedste råd er at have en god struktur for arbejdet. Vi har klare aftaler om, hvornår vi gør hvad. Samtidig er mit bedste råd at udnytte alle de muligheder, der er for at gøre noget, vi ellers ikke ville nå.
Mød forskeren

Ane Qvortrup er professor i almendidaktik ved Institut for Kulturvidenskaber på SDU. Hun forsker særligt inden for gymnasieområdet og har med en række kollegaer for nylig offentliggjort en stor undersøgelse af fagligheden i gymnasiet gennem de seneste 50 år.

Kontakt

Redaktionen afsluttet: 19.03.2020