Skip to main content
DA / EN
Hæder

EliteForsk-pris til SDU-forsker

Anders Engberg-Pedersen er en af fem fremragende yngre forskere, som i dag hædres af Uddannelses- og Forskningsministeriet. Han forsker i, hvordan krig og kultur har formet hinanden.

Af Bente Dalgaard, , 06-05-2021

– I historiebøgerne handler krig ofte om, hvem der slog hvem, og hvilke politiske konsekvenser det fik. Men krig skaber langt større og grundlæggende forandringer i samfundet. Krigsoplevelsen siver ud og påvirker folks verdensopfattelse, mener Anders Engberg-Pedersen.

Han er professor i litteraturvidenskab på Syddansk Universitet og forsker i, hvordan krig og kultur har formet hinanden fra 1700-tallet til i dag. I dag modtager han en af årets fem Eliteforsk-priser for sine tværfaglige undersøgelser af krigen gennem kunst og kultur.

– Der er brug for et bredere perspektiv på krig. Krig har længe været normaltilstanden i vores verden, men det glemmer vi lidt i Danmark. Krig findes, den omfatter død og lemlæstelse, og den præger samfundet og kulturen. Det er vigtigt, at vi får blik for dens vidtrækkende indflydelse, siger han.

International særklasse

EliteForsk-prisen gives til yngre fremragende forskere, som en anerkendelse af deres store indsats i dansk forskning. Det er Uddannelses- og Forskningsministeriet, der udvælger forskerne og uddeler priserne til dem.

– Anders Engberg-Pedersen er en anerkendt forsker i international særklasse. Jeg er imponeret over, at han med sin tværfaglige forskning viser, at krige skaber store og grundlæggende forandringer i samfundet og kulturen, siger uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen:

– Det er et stort og vigtigt bidrag til bedre at forstå den verden, vi lever i. Det er det, fremragende forskning kan.

EliteForsk

  • Hvert år hædrer den danske uddannelses- og forskningsminister fem af Danmarks mest fremragende forskere med en EliteForsk-pris.
  • Priserne skal skabe opmærksomhed om topforskningen i Danmark og bidrage til at synliggøre danske forskeres vigtige indsats.
  • Hver EliteForsk-pris er på 1,2 millioner kroner. De 200.000 kroner er en personlig hæderspris, mens millionen er øremærket til prismodtagerens forskningsaktiviteter.
  • Derudover modtager 20 ph.d.-studerende årets EliteForsk-rejsestipendier på hver200.000 kroner. Stipendierne bidrager til, at de studerende kan rejse ud til nogle af de bedste forskningsmiljøer i verden.
  • På grund af situationen med COVID-19 er selve prisoverrækkelsen udsat til den 10. august 2021.
Redaktionen afsluttet: 06.05.2021