Skip to main content
DA / EN
Udstilling

Skulpturer bygger bro i en splittet tid

15 skulpturer i menneskestørrelse udgør udstillingen CONNECTION, som i det kommende år kan ses på Syddansk Universitet. Udstillingen er resultatet af et unikt samarbejde mellem James Rogers, der forsker i krigshistorie, og den islandske skulptør Steinunn Thórarinsdóttir.

Af Marie Elisabeth Dam Rasmussen, , 30-08-2021

Fra 1. september kan man komme på en længere vandring på Syddansk Universitet i Odense. 15 androgyne skulpturer i menneskestørrelse er stillet op rundt om på campus.

Det er meningen, at de skal vække refleksion og skabe forbundethed i en tid, der byder på kriser, katastrofer og adskillelse.

Udstillingen CONNECTIONS kommer ud af et femårigt samarbejde mellem adjunkt James Rogers, der er knyttet til universitetets elitecenter DIAS, og den islandske skulptør Steinunn Thórarinsdóttir. Et samarbejde, der indtil nu bl.a. har kastet en række videnskabelige arrangementer og artikler af sig.

Skulpturerne sætter fokus på den menneskelige sårbarhed og ensomhed, men også den forbindelse, der er mellem mennesker på tværs af ideologier, kontinenter og kulturer.

James Rogers, krigshistoriker

Som tværfaglig historiker inden for krig og konflikt arbejder James Rogers sammen med kunstnere for at udtrykke den effekt, som krig, katastrofer og kriser har på samfundet.

Mødet mellem kunst og forskning, mener han, stimulerer diskussion, bygger bro og skaber det tværfaglige bånd, der er DIAS’ identitet.

Netop det seneste halvandet års kriser med bl.a. pandemi, naturkatastrofer og ideologiske spændinger mellem højre- og venstrefløjspolitik har lagt de sten, der gør udstillingen relevant og vedkommende.

– Skulpturerne sætter fokus på den menneskelige sårbarhed og ensomhed, men også den forbindelse, der er mellem mennesker på tværs af ideologier, kontinenter og kulturer, siger James Rogers.

Lydvandring med kunstneren

Udgangspunktet for CONNECTIONS er Danish Institute for Advanced Study, som er SDU’s tværfaglige center for eliteforskning. Installationen af de 15 skulpturer er derfor også en måde at binde det tværfaglige center sammen med resten af Syddansk Universitet.

Derudover er der placeret skulpturer på Platanhaven ved Skt. Knuds Kirke i Odense centrum,ved Nordatlantisk Hus på Odense Havn og ved den islandske ambassade på Kongens Nytorv. Desuden er der udstilling med Steinunn Thórarinsdóttir i Galleri Christoffer Egelund i København.

Der er QR-kode på alle skulpturerne, så beskuere kan bruge deres mobiltelefon til at komme med kunstneren på en lydvandring mellem skulpturerne. Udstillingen kan dog også opleves digitalt via YouTube, hvor en digital tour kan følges på DIAS’ kanal fra 1. september.

Fernisering på DIAS

Åbningsreceptionen for udstillingen afholdes onsdag 1. september 15-17 på Danish Institute for Advanced Study på Fioniavej 34 i Odense.

Tilmelding kan ske på DIAS’ hjemmeside, som også rummer mere information om udstillingen.

Projektet er finansieret af Albani Fonden og Danish Institute for Advanced Study og støttet af Nordatlantisk Hus, Galleri Christoffer Egelund og Islands Ambassade i København.

Redaktionen afsluttet: 30.08.2021