Skip to main content
Sapere Aude

23 mio. kr. til talentfulde forskere på SDU

4 forskere på SDU har netop fået Sapere Aude-bevillinger fra Danmarks Frie Forskningsfond til at lede deres egne forskningsgrupper.

Af Susan Grønbech Kongpetsak, , 29-11-2021

Vov at vide – Sapere Aude.

Det gør de fire talentfulde forskere fra SDU, som nu meget passende modtager hver en Sapere Aude-bevilling til at opbygge deres egen forskningsgruppe.

Og med hver deres Sapere Aude-bevilling på ca. 6 mio. kr.  kan de nu forfølge deres bedste og nyskabende ideer og samtidig opbygge egne forskningsgrupper.

Følgende SDU-forskere modtager Sapere Aude-bevillinger i år:

James Gabe, adjunkt ved Institut for Matematik og datalogi, til sit projekt om C*-algebraer.  

Kontakt: https://portal.findresearcher.sdu.dk/da/persons/jamie-gabe  

Torsten Bøgh Thomsen, adjunkt ved Institut for Kulturvidenskaber, til sit projekt om H.C. Andersen som verdenslitteratur.

Kontakt: https://portal.findresearcher.sdu.dk/da/persons/tbt

Anton Pottegård, professor ved Klinisk Farmakologi, Farmaci og Miljømedicin, til sit projekt om nye metoder til overvågning af lægemiddelsikkerheden.

Kontakt: https://portal.findresearcher.sdu.dk/da/persons/apottegaard

Ahmad Rafsanjani Abbasi, lektor ved Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet, til sit projekt om soft robotics, der vil gøre robotter i stand til at tilpasse sig det omgivende miljø.

Kontakt: https://portal.findresearcher.sdu.dk/en/persons/ahmad-rafsanjani-abbasi

Igennem nåleøjet

Fælles for de fire SDU-forskere og de øvrige nye Sapere Aude: DFF-forskningsledere er, at de har klaret sig igennem en hård udvælgelsesproces for at opnå bevillingen: to bedømmelsesrunder i fondens faglige forskningsråd, en individuel fagfællebedømmelse hos internationale eksperter og derudover et interview foretaget af et tværrådsligt udvalg i fonden.

DFF modtog 404 ansøgninger. 125 ansøgninger var fra kvindelige forskere, og 12 af disse fik en Sapere Aude-bevilling. Det svarer til en succesrate på 10 pct. For mandlige ansøgere er succesraten 11 pct. med 279 ansøgninger og 30 bevillinger.

I alt har Danmarks Frie Forskningsfond uddelt bevillinger for 254 millioner kroner til i alt 42 yngre forskere under Sapere Aude i år. Se mere om bevillingerne her: https://dff.dk/aktuelt/pressemeddelelser/254-millioner-kroner-far-unikke-forskningsprojekter-ud-at-leve


Redaktionen afsluttet: 29.11.2021