Skip to main content

Talenthold udvikler solceller af bakterier

Et hold bestående af 12 SDU-studerende fra otte forskellige uddannelser forbereder sig på højtryk til verdensmesterskaberne i syntetisk biologi

Af Jacob Stenz, jaes@sdu.dk

Mens gangene på SDU har været tomme i sommerferien har det rumsteret i et laboratorium.

Film og stills: Anders Boe

En flok studerende fra otte forskellige uddannelser har været samlet om at udvikle en grøn energikilde på et alternativt materiale:

- Vi har sat os for at skabe en CO2-neutral energikilde, der består udelukkende af bakterier, siger medicinstuderende Frederik Mark Højsager.
Energisystemet bliver udviklet med udgangspunkt i E. coli-bakterier, som normalt findes i afføring. Det skal munde ud i en solcelle, der kan lagre strøm og derfor kommer til at indeholde både generator og batteri.

Tænker forskelligt

Holdet er sammensat af studerende fra en række forskellige SDU-uddannelser som biokemi og molekylærbiologi (BMB), farmaci, biomedicin, historie, filosofi, fysik og biologi.

Hvor laboratoriearbejde i hvide kitler er en selvfølgelighed for biokemikere, molekylærbiologer og farmaceuter, så er det uvant territorium for historikere og filosoffer.

- Det er fedt at opleve, hvordan andre arbejder og har forskellige tilgange til at løse et problem. Vi har hver især meget at byde ind med, siger Emil Søndergaard, der læser historie på SDU.

Konkrete lokale problemer

Han har sammen med den filosofistuderende Lene Vest Munk Thomsen været med til at etablere et samarbejde med Odense Byudvikling, som kan munde ud i, at solcellen kan bruges som energiløsning i byens skolegårde. Derfor har Emil Søndergaard undersøgt, hvordan Odense Kommune gennem tiden har markedsført sig som en grøn og miljøvenlig by.

- Det har været vigtigt for os i vores projektbeskrivelse, at vi gerne vil bidrage til at løse konkrete, lokale problemer for at få en grønnere by, siger han.
Konkurrencen iGem afholdes fra 9. til 13. november i Boston, USA. Her skal SDU-holdet dyste mod projekter fra hele verden.

iGem-holdet består af Ellen Gammelmark, Felix Boel Pedersen, Frederik Bartholdy, Flensmark Neergaard, Malte Skovsager Andersen, Sarah Hyllekvist Jørgensen (alle BMB), Emil Bøgh Hansen (Biologi), Emil Søndergaard (Historie), Emil Vyff Jørgensen (Fysik), Frederik Mark Højsager (Medicin), Jonas Borregaard Eriksen (Farmaci), Lene Vest Munk Thomsen (Filosofi) og Sofie Mozart Mortensen (Biomedicin).

iGem

De uofficielle verdensmesterskaber i syntetisk biologi, iGem, afholdes i november som en konkurrence mellem studerende.

Læs mere om iGem

Redaktionen afsluttet: 08.09.2017