Skip to main content

Tusinder til test på SDU

I weekenden fyldte tusindvis af håbefulde ansøgere gangene på SDU. De var til test for at få en af de eftertragtede kvote 2-pladser.

Af Katrine Findsen, kafi@sdu.dk, 24.04.2017 

Hver en afkrog af SDU’s campusser i Odense, Slagelse, Esbjerg, Kolding og Sønderborg summede af liv, da omkring 5.000 potentielle studerende lagde vejen forbi til en test i weekenden. Formålet var at bevise, at de, trods et karaktergennemsnit, der ikke er højt nok til drømmeuddannelsen, har det, der skal til. For i år skal alle SDU's ansøgere i kvote 2 på 59 uddannelser testes i en såkaldt uniTEST, der afprøver deres studieparathed.

En af dem er 20-årige Liza Vörös, der i dag læser medicin med en industriel specialisering på Aalborg Universitet. Hun drømmer dog om at læse medicin på SDU, så derfor sidder hun klar lørdag morgen til at vise, at hun har det, der skal til, trods et gennemsnit der ikke er højt nok til at komme ind via kvote 1.

 - Jeg synes, det er meget bedre på den her måde end at skulle samle point ind i Afrika og passe syge børn i 100 år. SDU’s måde at gøre det på i kvote 2 er langt mere fornuftig. Jeg tror, man optager nogle, der er meget bedre til at samarbejde og som kan noget andet, siger hun, inden hun igen begraver sig i anatomien. Studierne i Aalborg skal jo passes, selvom man drømmer om noget andet på sigt.

Lige ved og næsten til kvote 1

Sumaia Ahmed er kun lige blevet student i sommer, men hun er helt sikker på, at hun skal læse medicin. Hun er temmelig nervøs, indrømmer hun, men er begejstret for at få chancen for at komme ind på drømmestudiet, selvom hun ikke har snittet til det.

- Åh, jeg håber bare ikke, det er alt for svært, smiler hun nervøst fra den bløde sofa på Campustorvet. Hun er kommet i god tid, så hun ikke risikerer at komme for sent, forklarer hun.

Lidt længere nede af Gydehytten sidder Karina Hansen og venter på sønnen Nichlas. Hun er bevæbnet med iPad og magasiner til de to en halv time, Nichlas skal bruge på testen. Han har også søgt ind på medicinstudiet, og han er kun 0,1 procentpoint fra at klare cuttet i kvote 1, så der er virkelig noget på spil, forklarer mor Karina.

- Jeg er taget med for at støtte ham. Nu havde jeg muligheden, og så skal han da ikke af sted alene. Jeg er så spændt. Det er jo hans fremtid, det gælder, og han brænder sådan for det, så jeg krydser fingre, fastslår hun, der sammen med sønnen er kørt fra Sydvestsjælland for at komme til test.

Et bedre match


Mere end 400 SDU-medarbejdere var på pletten for at sikre, at alt gik helt efter bogen, og der kunne heldigvis meldes om alt veloverstået søndag aften, da dørene blev lukket bag de sidste testdeltagere.

Mindst 25 pct. af de fremmødte testdeltagere optages i kvote 2, og planen er, at man på SDU fremadrettet optager flere og flere på den måde, forklarer rektor Henrik Dam og uddyber:

- Når vi ser både på karakteren og tager den studerende til test, får vi et langt bedre match mellem den enkelte studerende og deres uddannelse. Hvis vi fortsat har succes med at teste, er målet på sigt, at vi optager alle vores studerende gennem kvote 2.

- Vi har erfaring for, at vi oplever et alt for højt frafald, når vi kun optager studerende på baggrund af deres karaktergennemsnit. Det er trist for både den enkelte studerende, men også dyrt både for både os som universitet og for samfundet, forklarer han.

Se billeder fra testdagene herunder:


 

 

 

Redaktionen afsluttet: 24.04.2017