Skip to main content
DA / EN

Den utrættelige kartoffeljæger

På en felttur i det peruvianske højland fandt biolog Maria Baden en hidtil ukendt vild kartoffelplante, som nu er opkaldt efter hende: Solanum mariae.

Af Birgitte Svennevig, birs@sdu.dk, 30-04-2016

Kartofler, tomater og auberginer er alle medlemmer af natskyggefamilien. De tilhører undergruppen Solanum, som i Peru er repræsenteret med hele 276 forskellige arter.

Ca. 100 af dem er vilde slægtninge af de kartofler, vi kender fra grønthandleren.

Biolog Maria Baden fra Max-Planck Center Odense på SDU er en af de taksonomer, der drager ud på ekskursioner for at finde og registrere vilde slægtninge af Solanum gruppen.

Og det var på en felttur til højlandet i Peru, at hun fandt en hidtil ukendt vild kartoffelplante, som nu er blevet opkaldt efter hende og derfor hedder Solanum mariae.

 

 

 

Styrker fødevaresikkerheden

- Set i lyset af de klimaændringer, vi oplever, er det vigtigt at forske i de vilde slægtninge, som den dyrkede kartoffel har. De egenskaber, som vores nuværende afgrøder besidder til f.eks. at tåle tørke eller modstå sygdomme, kommer fra vilde slægtninge, siger Maria Baden.

Hun peger på, at kartoflen er vigtige afgrøder, der er med til at brødføde Jordens befolkning

- Af hensyn til fødevaresikkerheden er det altså vigtigt at studere de vilde slægtninge. At vide, hvor de vilde slægtninge kan findes, og hvor mange der er, er første skridt i denne forskning, siger hun og tilføjer:

- Solanum rummer mange meget forskellige arter, så der er også tale om en slægt, der kan lære os en masse om evolution i almindelighed.

 

Flere end 1.500 arter

På verdensplan findes der mere end 1.500 Solanum arter. Planterne foretrækker at vokse højt oppe, og derfor er Solanum blandt de mest artsrige slægter i Peru og i de tropiske Andesbjerge.

Forskningsarbejdet, som ledes fra England og Scotland, er en del af projektet “Planetary Biodiversity Inventory (PBI) Solanum: A worldwide treatment”.

Mød forskeren

Maria Baden er videnskabelig assistent på Max-Planck Odense Center, Biologisk Institut.

Se Maria Baden

Redaktionen afsluttet: 30.04.2016