Skip to main content
DA / EN

Drone-ekspedition til Arktis

Forskere fra SDU UAS Center arbejder på ArtDrone-projektet, om hvordan man kan gøre Nordvestpassagen mellem Europa og Asien sikker

Forskere fra SDU UAS Center arbejder på ArtDrone-projektet, om hvordan man kan gøre Nordvestpassagen mellem Europa og Asien sikker for arktiske rederier ved at bruge droner til at opdage og navigere rundt i isbjerge.

For at finde ud af hvordan droner reagerer på det barske arktiske miljø, tog droneeksperter Jussi Hermansen og Erling Hansen fra SDU på ekspedition til Ilulissat i Grønland i november 2019 for at teste en række droner ved flyve dem over isfjorden. Ekspeditionens hovedmål var at lave indledende undersøgelser af, hvordan det kolde vejr påvirkede batteriholdbarheden og at teste de infrarøde kameraer monteret på dronerne.

Dronetestene gik godt, og de indsamlede data der omfatter de mange timers infrarøde optagelser af isbjerge, vil nu blive genstand for yderligere undersøgelser på SDU. Dataene vil forventeligt blive brugt inden for ArtDrone-projektet til at udvikle en langtrækkende drone udstyret med isbeskyttelsessystemer og infrarøde kameraer monteret i en stabiliseret ramme.

ArtDrone-projektet ledes af Agus Hasan fra SDU UAS Center og finansieres af Den Danske Maritime Fond.

Læs mere om Art Drone-projektet og den arktiske drone-ekspedition.
Redaktionen afsluttet: 12.11.2019