Skip to main content

Laboratorium til avanceret cellulær terapi opføres ved KIA

Nyt AiB-laboratorium opføres på Klinisk Immunologisk Afdeling

Regionsrådet har den 26. november 2018 bevilget 9,2 millioner kroner til opførelse af et speciallaboratorium ved Klinisk Immunologisk Afdeling. Formålet med laboratoriet er at muliggøre forskning i, udvikling af, og behandling med avanceret cellulær terapi. Avanceret cellulær terapi består i at udtage celler, typisk fra patienten selv, og ændre deres egenskaber under dyrkning i et laboratorium, således at de får nye egenskaber, som er til gavn for patienten, når cellerne gives tilbage. Det er netop de nye egenskaber, som adskiller ”avanceret” fra ”traditionel” cellulær terapi (blodtransfusion og stamcelletransplantation), hvor man blot flytter celler fra et sted til et andet under bevarelse af cellernes normale funktion. De nye egenskaber kan komme i stand ved at cellerne dyrkes under omstændigheder, hvor de udvikler sig (differentierer) til andre celletyper eller ved at man ændrer cellernes arvemateriale. Det sidste kan bruges til at reparere genetiske fejl i cellerne ved arvelige sygdomme (genterapi) eller bruges til at udruste immunsystemets celler med kunstige receptorer, som gør at de kan opspore og dræbe kræftceller (CAR T-celle-terapi).

Der foregår en intensiv forskning internationalt på disse områder, hvor forskerne har fået nye værktøjer i hænderne (fx såkaldt Crisp/Cas9 teknologi) til at ændre/reparere cellers DNA (genterapi). Længst fremme er anvendelsen af CAR T-celler i behandlingen af fremskreden leukæmi, hvor hundredevis af patienter er behandlet i USA, Kina og, i mindre grad, Europa og mange er blevet raske.

De aktuelle projekter omfatter udvikling af nye behandlingsprincipper til hæmatologiske cancere (leukæmi og myelomatose (knoglemarvskræft), men der er også et projekt under opstart, som retter sig mod brystkræft med spredning (i samarbejde med forskere på Institut for Molekylær Medicin, SDU og Onkologisk afdeling, OUH).

Redaktionen afsluttet: 29.11.2018