Skip to main content

De fem forskningsprojekter

Hvad der skal forskes i på dit lokale sygehus?

 

Regionsrådet i Region Syddanmark har oprettet en pulje på to millioner forskningskroner, som skal fordeles til de forskningsprojekter der får flest stemmer i projektet "Et Sundere Syddanmark". Borgerne skal afgøre, hvilke af fem forskningsprojekter på regionens sygehuse, der skal have bevilliget penge. Der kommer til september mere information om, hvordan man stemmer på det projekt, som man finder skal prioriteres og føres ud i livet. Konkurrencen bliver afgjort til oktober og afvikles i samarbejde mellem Region Syddanmark, Syddansk Universitet, TV 2/Fyn, TV SYD og regionens fem sygehuse:

 

  • Sydvestjysk Sygehus
  • Sygehus Lillebælt
  • Sygehus Sønderjylland
  • Odense Universitetshospital
  • Psykiatrien i Region Syddanmark.

"Fra et Sundere Fyn" til "Et Sundere Syddanmark"

"Et Sundere Syddanmark" er et Citizen Science projekt, der første gang så dagens lys i 2017, hvor projektet hed "Et Sundere Fyn". I 2017 og 2018 blev "Et Sundere Fyn" afviklet i samarbejde mellem Odense Universitetshospital, Region Syddanmark, Syddansk Universitet og TV 2/Fyn. Efter to succesfulde år mente regionsrådet i 2019, at tiden er inde til at udbrede konkurrencen til hele regionen og dermed også Syd- og Sønderjylland. 

Det er ikke kun navnet der ændrede sig, men ligeledes blev præmiesummen udvidet fra 1. million kroner til 2. millioner kroner.  Pengene kommer dels fra regionens forskningspulje (1. million kroner), dels fra de tre vindende sygehuse, der matcher beløbet fra regionens forskningspulje. 

Sådan fordeles pengene: 

I alt to millioner kroner fordeles til de tre projekter, der får flest stemmer:

1. præmie: 1 million kroner
2. præmie: 600.000 kroner
3. præmie: 400.000 kroner


Borgernes ideer til vigtige forskningsemner

TV 2/Fyn og TV SYD modtog i efteråret en række forslag fra borgerne til hvad borgerne ser som vigtige forskningstemaer.  De forslag fra Syddanskerne om hvad Region Syddanmark skal afsætte 2. millioner forskningskroner til, har inspireret hospitaler og forskerne i regionen.  (Læs mere om de valgte forskningsprojekter øverst på siden).

En af tankerne bag "Et Sundere Syddanmark" er også at udbrede kendskabet til den forskning, der foregår på alle regionens sygehuse. Der bliver således ikke kun forsket på Odense Universitetshospital og i psykiatrien, men også på både Sydvestjysk Sygehus, Sygehus Sønderjylland og Sygehus Lillebælt.

Regionen har udvalgt 5 projekter (se i boksene øverst på siden), som I i løbet af de næste måneder kan høre mere om. Selve kampagnen kan følges på TV2/Fyn og TV Syd fra slutningen af september frem til finaleshowet.

 

Læs mere om Et Sundere Syddanmark 2020:

29.01.2020: Du bestemmer: Fem forskningsprojekter i folkesygdomme dyster om millionpræmie

29.01.2020:Video: De nominerede til Et Sundere Syddanmark er fundet

 

 

 


Sidst opdateret: 05.01.2023