Skip to main content
DA / EN
Bevilling

Samaneh Sharbati fra CIE modtager stor bevilling til 'CHIPS of Europe'-projekt

Samaneh Sharbati fra Center for Industriel Elektronik (CIE) ved Syddansk Universitet (SDU), har modtaget 550.000 euro til projektet 'CHIPS of Europe'. Bevillingen markerer et vigtigt skridt for Danmark i implementeringen af den europæiske chipstrategi, også kendt som 'European Chips Act'.

Af Sune Holst, , 21-06-2024

Den europæiske mikrochips- og halvlederindustri er desperate efter ingeniører til at imødekomme den stigende efterspørgsel efter avancerede chipteknologier. Samtidig ønsker EU at frigøre sig af afhængigheden af chips-leverancer fra Asien.

Samaneh Sharbati, som er lektor ved CIE i Sønderborg har modtaget 550.000 euro til projektet ’CHIPS of Europe’, som sigter mod at imødekomme netop den høje efterspørgsel efter ingeniører i mikrochips- og halvlederindustrien.

Projektet vil fokusere på at opdatere akademiske læseplaner og udvikle innovative undervisningsmetoder, herunder sommerskoler og virtuelle laboratorier. Det involverer tæt samarbejde med store og små aktører i industrien, universiteter og forskningscentre over hele Europa.

"Bevillingen understreger, at SDU er en central aktør. Vores engagement i 'CHIPS of Europe'-projektet markerer ikke blot vigtigt for SDU, men løfter også Danmarks position inden for halvlederteknologi og mikrochips. Vi er stolte af at bidrage til fremme af uddannelse, innovation og teknologisk selvforsyning i Europa," siger Samaneh Sharbati.

Mikrochips er essentielle i din hverdag
Men hvorfor er mikrochips så vigtige? De små komponenter er nødvendige for at læse denne artikel, da både din telefon og computer er fuldstændigt afhængige af dem.

Mikrochips spiller en helt og aldeles afgørende rolle i elektronikindustrien, hvor de er byggesten i samtlige elektroniske enheder. De små komponenter bruges i alt lige fra medicinsk udstyr, bilsystemer og til mere håndgribelige ting som din kaffemaskine og din fryser. Halvlederteknologi og mikrochips har revolutioneret vores verden ved at gøre elektroniske enheder mindre, hurtigere og mere effektive.

De fleste mikrochips produceres i Asien, især Sydkorea og Taiwan, hvilket gør Europa sårbar, hvis forsyningskæderne bliver brudt. Det her der har der været flere eksempler på i de seneste år. Derfor investerede EU hele 45 milliarder euro i initiativet European Chips Act i 2022.

European Chips Act sigter mod at styrke Europas halvlederproduktion og teknologi. Den søger at øge investeringer i forskning og forbedre produktionskapaciteten. Målet er at fordoble Europas andel af den globale halvlederproduktion til 20% inden 2030 og sikre teknologisk suverænitet og økonomisk vækst.

Positionering af Danmark som en nøglespiller i den globale halvledersektor
Det bringer os tilbage til Samaneh Sharbati, CIE og 'CHIPS of Europe'-projektet. Projektet spiller en afgørende rolle i den sammenhæng.

"Vores mål på SDU er at skabe en stærk talentpipeline, der kan understøtte ikke blot Danmarks, men hele Europas digitale fremtid," siger Samaneh Sharbati.

Thomas Ebel, leder af CIE, understreger betydningen af dette projekt for både Danmark og Europa:

"På CIE har vi altid stræbt efter at være et fyrtårn inden for elektronik. Bevillingen gør det muligt for os at udvide vores aktiviteter og indsatser på uddannelsesområdet. Samaneh Sharbatis rolle som nøglespiller i 'CHIPS of Europe' er et bevis på vores engagement i at drive teknologisk fremskridt og imødekomme halvlederindustriens kritiske behov."

Faktaboks

Om CHIPS of Europe:

CHIPS of Europe fokuserer på at opdatere akademiske læseplaner og mikrolegitimationer inden for chipdesign, fremstilling og emballering. Projektet vil udvikle interaktive undervisnings- og læringsmetoder, herunder sommerskoler i samarbejde med industrielle partnere samt virtuelle laboratorier.

Projektet vil involvere tæt samarbejde mellem store og små industrier over hele EU. Med 14 fulde og 8 associerede partnere fra 10 lande vil projektet have en bæredygtig indvirkning på det europæiske halvlederøkosystem.

Redaktionen afsluttet: 21.06.2024