Skip to main content

Sommerskole for internationale talenter: Robotstuderende fra USA, Tyskland og Danmark løfter dansk klynge

Internationale og danske talenter er udvalgt til at deltage i ny årlig sommerskole i robotteknologi på SDU i Odense. I løbet af to uger skal de studerende også lære om iværksætteri og besøge danske robotvirksomheder og universiteter. Ambitionen er at opbygge partnerskaber med verdens førende forskningsmiljøer, udbrede kendskabet til den danske robotklynge og tiltrække de bedste talenter til det danske robotmiljø, og det får ros i branchen

Af Af Jakob Haugaard Christiansen, , 29-06-2021

Mens de fleste andre er på sommerferie, er en gruppe af de mest talentfulde robotstuderende fra Californien, Boston, München og Danmark udvalgt som de første deltagere på en ny robotsommerskole, som lanceres i juli og august i Odense. Californien, Boston og München er ligesom Danmark hjemsted for nogle af verdens førende forskningsmiljøer og -hubs for robotteknologi, og de er derfor nøje udvalgt som samarbejdspartnere for sommerskolen.

I løbet af 17 dage modtager de 36 studerende fra amerikanske, tyske og danske topuniversiteter undervisning af forskere fra ind- og udland. Undervejs skal de også besøge virksomheder som Universal Robots (UR) og Mobile Industrial Robots (MIR) samt møde nogle af Danmarks mest succesfulde robotiværksættere.

Det Tekniske Fakultet på SDU står for undervisningen og lægger rammer til, men det er hele den danske robotbranche, der kommer spotlight på. Ambitionen er nemlig også at bygge bro til nogle af verdens absolut bedste universiteter inden for robotteknologi, fortælle historien om den danske robotklynge i udlandet samt styrke rekrutteringen af nye talenter og sætte fokus på studie- og jobmulighederne i den danske robot- og droneklynge.

- Vi er værter, men det er et unikt dansk samarbejde, der giver danske og udenlandske studerende mulighed for at lære af de ypperste robotforskere i Danmark og i udlandet. Samtidigt med at SDU, Odense og Danmark kan profilere sig, kan vi forhåbentlig også få endnu flere udenlandske studerende til at rejse til Danmark for at studere og efterfølgende måske få job i den danske robotbranche, siger dekan Henrik Bindslev, Det Tekniske Fakultet.

Etableret i samarbejde mellem universiteter og innovationscentre

Robotsommerskolen er etableret i samarbejde mellem SDU, Aalborg Universitet, DTU, Aarhus Universitet og de danske innovationscentre i Silicon Valley, Boston, München og Seoul. Danmark har innovationscentre (ICDK) placeret i syv af verdens mest innovative hotspots, og fire af disse har således hjulpet med at bygge bro mellem Danmark og internationalt førende eksperter i robotteknologi samt spillet en afgørende rolle i rekrutteringen af de internationale studerende til sommerskolen. Uddannelses- og Forskningsministeriet og Odense Kommune har finansieret sommerskolen.

- Danmark er førende, når det gælder teknologiudvikling på robotområdet. Det er ikke en tilfældighed. Særligt på Fyn er man lykkedes med at få uddannelserne og lokale virksomheder til at arbejde sammen. Det er robotsommerskolen et godt eksempel på. Jeg er glad for, at vi i Danmark kan danne rammen for den her samling af unge, der brænder så meget for det, de laver, at de bruger deres sommerferie på et ekstra studieophold. Jeg håber, de studerende vil få en fantastisk oplevelse og lave nogle spændende robotter, siger uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S).

På nationalt plan er intentionen at øge fokus på robotuddannelserne, så endnu flere unge vælger den retning, når de skal vælge studieretning. Samtidigt er internationalisering af danske forskningsmiljøer og partnerskaber med andre førende universiteter vigtigt. Her her har de danske innovationscentre spillet en afgørende rolle i at etablere samarbejde med og rekruttere studerende fra internationale topuniversiteter fra de regioner, hvor centrene ligger strategisk placeret.

Robotfirma: - Vigtigt at hente talent udefra

Samarbejdet om sommerskolen er da også tænkt som første skridt i at opbygge samarbejde mellem de førende danske og udenlandske universiteter på området.

- Det handler om at præsentere hele det danske robotmiljø fra vores omfattende viden på universiteterne til de stærke virksomheder i branchen. Og så giver det vores danske studerende en unik mulighed for at knytte internationale bånd og skabe netværk, siger Henrik Bindslev.

En af de virksomheder, der har travlt med at ansætte og finde nyt talent i øjeblikket, er Mobile Industrial Robots, som har valgt at engagere sig i det nye initiativ og har inviteret de 36 studerende på besøg i hovedkvarteret i Odense. Ikke mindst for at være med til at sætte fokus på mulighederne i MIR og hele branchen, siger adm. direktør Søren E. Nielsen, der har ansat 45 nye medarbejdere i år og lige nu søger 28 yderligere.

- Den danske robotindustri er i vækst og skal bruge mange robot-talenter i forhold til, hvor mange der findes og bliver uddannet her i landet. Det gavner ikke Danmark som robotnation, hvis robotvirksomheder konkurrerer om de samme kandidater. Derfor giver det rigtig god mening at invitere eliten af robot-studerende fra udlandet hertil, så de kan opleve det danske robotmiljø og Odense som robothovedstad, siger han.

Iværksætteri og dansk robotsucces

Under opholdet skal deltagerne netop besøge MIR, UR og andre kendte danske robot- og industrivirksomheder. I løbet af det seneste årti har robotklyngen i Danmark rundet flere end 8500 ansatte. Forventningen er, at klyngen vokser endnu hurtigere, og behovet for arbejdskraft understreges kun af de mange jobopslag i branchen.

Det kræver adgang til nye talenter for virksomheder og iværksættermiljøet, siger borgmester i Odense Kommune, Peter Rahbæk Juel (S).

- Vi har brug for, at de klogeste hoveder og dygtigste hænder kigger vores vej, så vi kan beholde vores styrkeposition mange år frem. Derfor er tiltag som den internationale robotsommerskole både nytænkende og nødvendig, fordi den både inspirerer deltagerne fagligt og samtidig viser, hvad Odense som by og de internationale virksomheder, der har slået rod her, kan tilbyde, siger Odense-borgmesteren.

Undervejs vil deltagerne også møde nogle af Odense-klyngens mest succesfulde robotiværksættere som Thomas Visti og Niels Jul Jacobsen, der har været med til at skabe succeshistorierne Universal Robots og førnævnte Mobile Industrial Robots.

Fakta

Robotics and entrepreneurship
Robotsommerskolen på SDU’s tekniske fakultet løber af stablen fra den 28. juli til den 13. august. Under overskriften ”Robotteknologi og iværksætteri” skal robottalenterne igennem et intensivt program, hvor de studerende får indblik i de nyeste teknologier til design af avancerede robotsystemer. Det drejer sig f.eks. om modellering og simulering af robotsystemer, computer vision, og menneske-robot grænseflader. Deltagerne vil også få indblik i de udfordringer, der er ved at anvende robotteknologi inden for industri, hospitaler og ældrepleje.

Desuden skal de lære om iværksætteri og møde repræsentanter for den succesfulde robotklynge i Danmark og besøge virksomheder, der producerer og arbejder med robotter.

De 25 internationale studerende kommer fra UC Berkeley, UC San Diego og Northeastern University i USA og det Tekniske Universitet i München, Tyskland, TUM. De er alle hjemsted for verdensklasseforskningsmiljøer i robotteknologi, og de danske innovationscentre er allerede nu i dialog med yderligere topuniversiteter i USA samt Sydkorea, der ønsker at sende deres bedste studerende til sommerskolen i 2022.

De danske innovationscentre har været afgørende for at tiltrække de dygtigste internationale studerende til sommerskolen i Danmark. Centrene er placeret i syv strategisk udvalgte innovationshotspots i verden og arbejder alle med at fremme adgang til international viden, netværk, innovation, kapital og markeder.
Med strategiske placeringer i hhv. Silicon Valley i Californien, USA, Boston i Massachusetts, USA, München i Tyskland og Seoul i Sydkorea har de kunnet tiltrække og udpege de 25 internationale studerende, som deltager i år. Godt halvdelen af deltagerne kommer fra de amerikanske universiteter UC Berkeley og UC San Diego i Californien samt Northeastern University i Boston. Desuden deltager 10 studerende fra det tekniske universitet i München i Tyskland. På grund af corona-pandemien er der ikke deltagere fra Sydkorea før til næste år.

I første omgang er sommerskolen planlagt for tre år, men ambitionen er, at den skal være en årlig begivenhed. Uddannelses- og Forskningsministeriet og Odense Kommune er med i samarbejdet og bidrager begge til finansieringen af sommerskolen.

Professor på SDU Robotics og en af hovedpersonerne i udviklingen af robotklyngen i Odense gennem flere årtier Henrik Gordon Petersen står for undervisningen på sommerskolen sammen med kollegaer fra SDU og undervisere fra de andre danske universiteter. Derudover vil de studerende få undervisning af forskere fra udlandet som den anerkendte danske professor Henrik Christensen, der bl.a. har rådgivet præsident Barack Obama og i dag er leder af robotinstituttet på universitetet i San Diego i Californien.

Redaktionen afsluttet: 29.06.2021