Skip to main content
Robotter og kunstig intelligens skal hjælpe de ældre

Flere simple robotter til ældreplejen

Intelligente madrasser og skeer til parkinson-patienter er eksempler på teknologiske hjælpemidler til ældre. Projektet Rethinking Care Robots, som SDU Robotics er med i, har modtaget 8,6 millioner kroner til at udvikle nye simple robotter til ældreplejen.

Med mange flere ældre i de kommende år er ældreplejen under pres. Derfor er der stor interesse for at udvikle ny teknologi, som kan hjælpe til i ældreplejen. Professor Norbert Krüger fra SDU Robotics er med i projektet RethiCare (Rethinking Care Robots), som har modtaget 8,6 millioner kroner fra den tyske uafhængige fond, VolkswagenStiftung.

Pengene skal bruges til at udvikle simple og brugbare robotter til ældreplejen. For at opnå størst succes skal udviklingen af robotter ud af robotlaboratoriet og hen på ældrecentre i både Danmark og Tyskland. Her skal robotingeniører rådgives af de ældre beboere, plejepersonale, designere og sociologer for at ende op med realistiske robotløsninger, som er til størst gavn for de ældre og personalet.

- Mange har helt urealistiske forventninger til, hvad teknologien kan. Derfor er det vigtigt, at vi udvikler sammen. Sygehjælperne skal fortælle om deres behov for aflastning i hverdagen, og vi kan vurdere, hvor de tekniske muligheder vil give størst gavn, forklarer Norbert Krüger.

Som eksempler på succesfulde robotløsninger til ældre peger Norbert Krüger på en parkinson-ske, hvor kunstig intelligens går ind og afhjælper rystelser, så personen kan spise normalt. Og den intelligente seng, Insyde, som bekæmper liggesår ved, at sensorer i madrassen genkender den liggende persons stilling og foreslår en ny og lindrende stilling. Men vigtigst er det, at forskerne er åbne overfor nye ideer, når de skal ud og møde hverdagen på plejehjemmene.

Professor Norbert Krüger

Professor Norbert Krüger har stor erfaring med robotter og velfærdsteknologi. Han er blandt andet leder for et andet stort forskningsprojekt, SMOOTH, hvor formålet er at udvikle en robot, som kan støtte personale og ældre på plejehjem.

Kontakt Norbert Krüger

Redaktionen afsluttet: 15.01.2019