Skip to main content

Nyt måleudstyr kan afsløre træthed i skibs- og vindmøllekonstruktioner

Lektor Anders Brandt modtager over 500.000 kr. fra INTERREG4A til køb af måleinstrument og sensorer, der kan bruges til at måle træthed i konstruktioner.

Ikke kun mennesker bliver trætte. Alle konstruktioner lige fra motorens udstødningssystem til større skibe og vindmøller bliver løbende udsat for forskellige belastninger fra natur og miljø – og det kan medføre træthedsrevner.

Lektor Anders Brandt fra Institut for Teknologi og Innovation (ITI), der er ekspert i signalanalyse- og vibrationsmålinger, er projektleder for den danske del i det dansk-tyske forskningsprojekt FastLabNet. Det er et kompetencenetværk inden for området træthedsresistens i forbindelse med skibsbygning. Projektets tyske partner er Fachhochschule Kiel med professor Berend Bohlmann i spidsen.

Nye måle- og analysemuligheder
Anders Brandt og hans forskergruppe Modal Test and Analysis Group har netop via FastLabNet fået bevilliget ca. 500.000 kr. til indkøb af et måleinstrument og sensorer til vibrationsmåling. Det bruges bl.a. i forbindelse med modalanalyse, som er en metode til at bestemme svingningsformer, frekvenser og dæmpningstal i konstruktioner.

”Med de nye måleinstrumenter kan vi på Syddansk Universitet styrke vores samarbejde med industrien i Syddanmark og Nordtyskland, hvor vi tilbyder vores kompetencer inden for vibrationer og udmattelsesanalyse,” forklarer Anders Brandt.

Tilbud til industri og studerende
I forbindelse med projektet er der etableret et træthedslaboratorium på Fachhochschule Kiel, der foretager analyser med henblik på træthedsresistens. Det nye laboratorium stilles til rådighed for regionens industri inden for skibsbygning, vindkraft og bygninger. Samtidig har ingeniørstuderende fra Odense, Sønderborg og Kiel mulighed for at benytte faciliteterne fx i forbindelse med deres speciale.
På SDU udvikles software og algoritmer for estimering af strukturers vibrationsegenskaber, herunder modalanalyse.

Om projektet 
FastLabNet er et projekt inden for INTERREG4A mellem SDU og Fachhochschule Kiel, der totalt er på ca. 840.000 EUR, hvoraf SDUs andel er på ca. 400.000 EUR.


For mere information kontakt
Lektor Anders Brandt, Institut for Teknologi og Innovation, abra@iti.sdu.dk/ 6550 7451

Redaktionen afsluttet: 28.11.2012