Skip to main content

Forskere vil ruste Danmark til en fremtid med droner

Det helt store gadget-hit under juletræet i år har været droner. Det fjernstyrede, flyvende stykke legetøj er i virkeligheden et værktøj, som vi skal lære at udnytte bedst muligt, mener forskere fra SDU, der nu starter et nyt, åbent kursus i droneteknologi.

Gavehøsten i år inkluderede ifølge detailvarehandlerne for mange danskeres vedkommende en drone, som de seneste år er blevet så stabile og billige, at de er havnet i kategorien hvermandseje.

Men flyvningen med de bevingede robotter er ikke uproblematisk. Udover de hyppigt debatterede sikkerhedsproblemer, der knytter sig til droneflyvning, er der stadig masser af teknologiske udfordringer, før droner kan nå deres fulde potentiale. Det siger adjunkt og ph.d. på det tekniske fakultet på SDU, Kjeld Jensen:

”Selv helt små droner kan meget i dag, men før de kan komme udover legetøjsstadiet og blive et konkret arbejdsredskab, er der en masse udfordringer, vi skal løse. Det kræver en massiv forskningsindsats og hands on-forsøg med droner.”

Kjeld Jensen står derfor i spidsen for et nyt kursus i droneteknologi på SDU, der er åbent for både studerende og udefrakommende med dokumenteret erfaring fra luftfartsbranchen. Kurset er det første af sin art i Danmark.

Desuden får universitetet inden længe et helt nyt dronelaboratorium og kan igennem et tæt samarbejde med HCA Airport bruge lufthavnen som testfaciliteter til små og store forsøg.

Skal løse konkret problem

Det nye kursus er projektorienteret, så deltagerne kommer til at arbejde med at løse en konkret problemstilling fra dag 1.
For eksempel kunne det være praktisk, hvis en drone helt automatisk kunne finde tilbage til sin opladningsstation, når batteriniveauet er lavt. Som det ser ud i dag, skal de dog have hjælp fra menneskehænder.

”Hvis vi for eksempel vil bruge droner som alternativ til sikkerhedsvagter og kameraer i og omkring bygninger, så nytter det ikke noget, at der alligevel skal en ansat til at rende og skifte batterier,” siger Kjeld Jensen, og fortsætter:

”Det er den slags, der skal findes en løsning på.”

En anden applikation til virkeligheden kunne være i landbruget, hvor Kjeld Jensen har stor erfaring med markrobotter.

Kurset har allerede fået mange tilmeldte blandt de studerende, men også færdiguddannede ingeniører, piloter eller droneentusiaster med mindst to års dokumenteret arbejdserfaring med drone- eller luftfartsteknologi kan deltage. Kurset er meritgivende og giver 5 ECTS-point.

Du kan læse mere om kurset og adgangskravene her.

Tætte samarbejder i regionen

SDU har tætte samarbejdsrelationer i dronemiljøet; både til Odense Kommune og i særdeleshed til UAS Test Center Denmark (Unmanned Aerial Systems), det nationale testcenter for droner ejet af HCA Airport. Her glæder de sig til at være med i udviklingen af fremtidens droner.

”Branchen har brug for specialister, der kan skabe innovative droneløsninger og dermed generere de arbejdspladser, vi alle sammen skal leve af i fremtiden. Vi er derfor begejstrede for, at der i Danmark, og lige ved siden af testcentret, starter uddannelsesaktiviteter på et højt teknisk niveau ,” siger projektchef hos UAS Test Center Denmark, Michael Larsen.

Kurset starter 1. februar og det nye dronelaboratorium står efter planen flyveklart til sommer 2015.

 

For mere information kontakt:
Adjunkt Kjeld Jensen

Redaktionen afsluttet: 29.12.2014