Skip to main content

Brætspil skal få unge til at tage ansvar for eget liv

Gammeldags brætspil og terningekast skal ruste udsatte unge til den virkelige verden. Spillets chancekort får de unge til at tænke over, hvordan man takler hverdagens problemer.

Fire unge sidder rundt om en spilleplade. Den ene kaster en terning og rykker fire felter frem. Feltet hedder chancen, og spilleren tager et chancekort op. Der står: Din kæreste har forladt dig, du mister fem energipoint.

- Jeg har lavet interviews med ansatte på Jobcenter Odense, som fortæller, at det kan være en stor udfordring for udsatte unge at tage ansvar for deres eget liv, siger ph.d. Jesper Legaard Jensen fra Institut for Teknologi og Innovation på Syddansk Universitet og fortsætter:

- En pjece virker ikke, men et brætspil, hvor deltagerne skal tage stilling til karriere, økonomi og sociale netværk, kan på en nærværende måde få de unge til at tale sammen og reflektere over de forskellige problemstillinger.

Leger sig til ansvar
Som industriel designer forsker Jesper Legaard Jensen i oplevelsesbaseret design, som handler om at opnå en dybere forståelse af, hvad der gør en oplevelse meningsfuld, og hvordan man kan bruge den indsigt i designprocessen. For eksempel ved, at unge lærer at takle livets genvordigheder ved at lege sig ind i hverdagens problemer, grine og tale sammen med de andre deltagere omkring brætspillet.

Spillet har 54 felter, og deltagerne rykker frem ved at kaste med terning. Spillet er inspireret af Matador, men man undgår at ryge i fængsel. I stedet skal deltagerne tage stilling til, hvilken uddannelse de ønsker i forhold til, hvad det kræver og hvor lang tid uddannelsen tager. På andre felter kan man opnå energipoint gennem sociale aktiviteter, søge et job eller opnå erfaringspoint.

- I spillet får de unge en fornemmelse af, hvad det indebærer at tage ansvar for eget liv, og de får nogle gode diskussioner omkring, hvad deres værdier er. De får indsigt i vigtigheden af eksempelvis at have et økonomisk overblik og et godt socialt netværk, og hvad de vil lægge vægt på i deres liv. Det er også et værktøj, som forældre med fordel kan bruge sammen med deres børn for at skabe afklaring, siger Jesper Legaard Jensen.

Ønsker at videreudvikle spillet
For designerne bag spillet har det været centralt at skabe nye værktøjer, som fanger de udsatte unge, og tvinger dem til selv at tænke på løsninger og muligheder, når der opstår et problem. Spillets skabelse af virkeligheden og indbyggede spørgsmål gør, at de unge bliver bevidste om, hvad de selv kan gøre for at påvirke deres liv.

- Vi har samarbejdet med unge fra jobcentret i Odense, men jeg håber nu, at vi kan videreudvikle spillet, så det kan blive et af de værktøjer, som man kan bruge til at ruste udsatte unge til den virkelige verden, siger Jesper Legaard Jensen.

For mere information kontakt:
Ph.d. Jesper Legaard Jensen fra Institut for Teknologi og Innovation, jlj@iti.sdu.dk eller tlf. 2020 5283

Redaktionen afsluttet: 07.05.2014