Hvorfor skader alkohol leveren?

Man har hørt det før: for meget alkohol er ikke godt for leveren. Men hvad sker der egentlig i leveren efter et par øl med vennerne? Og hvor meget alkohol er for meget? Her kan du læse om hvorfor alkohol skader leveren, hvordan alkohol er skadeligt for leveren og hvor meget der skal til, for at alkohol påvirker leveren.

Af Stine Johansen, medicinstuderende, , 22-10-2019

Allerede fem minutter efter den første øl kan man måle alkohol i blodet. Din mavesæk og tyndtarm optager lynhurtigt alkoholen til blodbanen og fører den med portåren til leveren. Leveren er altså det første organ, som bliver påvirket af alkohol, lige efter du har drukket. Leveren fungerer som den helt store rensningscentral, som i konstant tempo forbrænder det alkohol, du drikker. I leveren bliver alkohol nedbrudt; først til et giftigt stof, der hedder acetaldehyd, og derefter videre til acetat, som er harmløst. Leveren bruger acetat til enten at lave energi eller fedt. Fedtlever skyldes overskydende fedt i leveren. Selv små mængder af det giftige acetaldehyd kan give klassiske tømmer-mændssymptomer.

 

Leveren er robust, og så længe der kun er tale om et par øl i ny og næ, kan leveren sagtens følge med. Intet problem. Men ved større mængder alkohol vil leveren til at starte med ophobe fedt i sine celler; så meget at mere end to-tredjedele af levercellerne kan være fyldt med fedt. Faktisk kan man efter en uge på Roskilde Festival fyldt med druk komme hjem med en fedtlever. I de fleste tilfælde vil fedtleveren ikke give videre problemer, og den forsvinder hurtigt igen, når man skruer ned for sit alkoholforbrug.


Illustration af hvorfor alkohol skader leveren

Men hvis man fortsætter med at drikke for meget, kan det ekstra fedt stresse levercellerne, som vil begynde at dø. Døde leverceller kan aktivere immunforsvaret, og der dannes fedtleverbetændelse. Som reaktion på fedtleverbetændelsen vil 10-20 % med et alkoholoverforbrug danne arvæv i leveren. Man kan tænke på fedtleverbetændelsen som at kaste brænde på et bål, og der vil langsomt ophobes mere og mere arvæv. Efter mange år med fedtleverbetændelse og arvævsdannelse kan man til sidst stå tilbage med en skrumpelever – og det er en alvorlig sygdom.

 

Men hvor meget alkohol er så for meget? For at være på den sikre side er det bedst at holde sig under 7 genstande om ugen for kvinder og 14 genstande for mænd, og at undgå at binge-drikke - det vil sige mere end fem genstande over kort tid. Mennesker der drikker over Sundhedsstyrelsens højrisiko-grænse på 14 genstande om ugen for kvinder og 21 genstande om ugen for mænd har mindst fire gange højere risiko for skrumpelever, end dem der nøjes med få genstande om ugen.
Skrevet af...

Stine Johansen, medicinstuderende ved FLASH.