Skip to main content

Leverscreenings-studiet

Hvad er "Leverscreenings-studiet" – og hvem er vi?
"Leverscreenings-studiet" er et forskningsprojekt, der undersøger, hvordan risikofaktorer som alkoholoverforbrug samt diabetes og overvægt medvirker til udvikling af leversygdom. Mange faktorer har selvfølgelig betydning i den kontekst, og derfor interesserer vi os også for, hvordan bl.a. bakteriefloraen i mundhule og tarm ændrer sig, i takt med at leveren bliver dårligere. Vores fornemste opgave er at opspore leversygdom tidligere, end vi gør i dag. Derfor screener vi i de kommende år i alt 5.000 patienter for skjult leversygdom.

 

I tre ud af fire tilfælde opdages leversygdom for sent
Man kan udvikle leversygdom ved at drikke for meget alkohol, have diabetes eller være overvægtig. Fælles for disse tre ting er at de fører til en ophobning af fedt i leveren (kaldet fedtlever), hvilket over tid kan irritere levercellerne og medføre en kronisk betændelsestilstand, som på længere sigt kan udvikle sig til arvæv. Arvæv i leveren kaldes også skrumpelever. 
Fordi der ikke er nerver i leveren, kan man ikke mærke disse forandringer, og derfor opdages leversygdom for sent i tre ud af fire tilfælde. Så sent, at det er svært at behandle, og mange ikke overlever, hvis sygdommen er udviklet alvorligt. Det vil vi i leverscreenings-studiet gerne ændre på.
 
Kan jeg deltage i "Leverscreenings-studiet"?
Du kan i øjeblikket deltage i "Leverscreenings-studiet", hvis du er mindst 30 år gammel og  i en periode på mindst 5 år har drukket over Sundhedsstyrelsens højrisikoanbefalinger (>14 genstande/uge for kvinder, og >21 genstande/uge for mænd) 
 
Meld dig til via dette link.

 

Hvis du har sukkersyge, har vi et andet forskningsprojekt som du kan læse mere om via dette link

Maria scanner for fedtlever

 
 
 
Om "Leverscreenings-studiet"
"Leverscreenings-studiet" finansieres fra Odense Universitets Hospital og via EU's Forsknings- og Innovationsprogram Horisont 2020 (bevillingsnr. 668031) og Novo Nordisk Fonden. Der forventes at inkludere deltagere indtil 2022.
Ansvarlige for projektet er læger og ph.d.-studerende Katrine Prier Lindvig og Maria Kjærgaard.

 

Du kan også se vores informations-video om projektet og selve besøget her: Screenings-studiet

Katrine Prier Lindvig og resten af forsker-holdet kan kontaktes på telefonnr. 2181 1186 og på mail:

Mail

Ønsker du at deltage i "Leverscreenings-studiet"?

Tilmelding