Uddannelsens opbygning
Diplomingeniøruddannelsen varer 3½ år (7 semestre) og har et halvt års praktik i Danmark eller udlandet. Uddannelsen er erhvervsrettet, så du efter 3½ år er klar til arbejdsmarkedet. Uddannelsen kvalificerer dig også til at læse videre til civilingeniør.
Hvert semester er baseret på et hovedtema som fremgår nedenfor.
På første semester får du en forståelse af, hvad elektronik er, og hvad der er nødvendigt for at udvikle elektroniske produkter. Du vil arbejde med emner som indlejrede systemer og grundlæggende analog elektronik og vil arbejde med de dertilhørende elementer fra matematisk og fysik. Med din projektgruppe vil du designe og konstruere et lille elektronisk produkt, der tager dig igennem hele udviklingsprocessen.
Her kommer du til at arbejde med mere avancerede elektroniske systemer, herunder forstærkere og kredsløb til analoge signalbehandling samt mere avancerede indlejrede systemer. Du vil få viden om systemkomponenter og deres interaktioner. Som en del af semesterprojektet vil du arbejde med aktive elektroniske kredsløb, analog-til-digital konvertering og et mikrocontrollersystem.
I dette semester vil du bygge videre på den viden du har opnået omkring elektronik, og du vil få indblik i brugen af elektriske motorer og udvikling af systemer til digital signalbehandling og dermed udvikling af dynamiske elektroniske systemer. I semesterprojektet vil du udvikle et elektronisk system - der for eksempel kan styre hastigheden på en elmotor ved at integrere elektronik og softwareløsninger i et komplet system.
Specialisering i elektrisk energiteknologi
Fra tredje semester kan du også vælge at specialisere dig i emner inden for elektrisk energiteknologi som fx modellering af elsystemer og teknologi til vedvarende energi.
Læs mere om specialiseringen i elektrisk energiteknologi her.
I det fjerde semester vil du arbejde med avancerede indlejrede systemer. Dette omfatter at du vil lære om at designe indlejrede (embedded) arkitekturer i hardware (digitale systemer) og hvordan man kan teste og implementere dem i state-of-the-art-teknologier (system on chips). Du vil også lære om reguleringsteknik, effektelektronik og maskinlæring i både teori og praksis. I semesterprojektet udvikler du et digitalt system med signalbehandlingsalgoritmer, i en sammenhæng med eksterne komponenter til input og output - derved detektion af eksterne data og styring af eksterne enheder.
Dette semester handler om tværfaglige færdigheder, innovation og projektledelse (Experts in Teams.) Du og din projektgruppe vil arbejde i et virtuelt firma, hvor du vil gennemgå alle udviklingsfaser fra idé til oprettelse af en fuldt fungerende prototype - under hensyntagen til økonomi, eksterne leverandører mv. Du vil fortsætte med yderligere specialisering inden for valgfrie kurser. Du kan også vælge at studere i udlandet for et semester.
Som diplomingeniørstuderende skal du på et obligatorisk praktikophold i en virksomhed. Opholdet kan afvikles i Danmark eller i udlandet, og er placeret på sjette semester.
På praktikopholdet får du afprøvet den teori du har lært på studiet og bruger den i praksis, mens du løser konkrete udfordringer på en arbejdsplads; samtidig får du skabt dig et netværk. Under opholdet udvikler og skaber du dig en forståelse for, hvilke arbejdsområder du kan komme til at beskæftige dig med, efter studiet.
Med et praktikophold får du en brugbar indsigt i, hvad der venter dig efter studiet. Du vil få opgaver som passer til den viden du indtil videre har opnået på studiet, men der vil også være mulighed for at udvikle dig fagligt, på baggrund af de ønsker du har med dit praktikophold. Du vil blive endnu bedre til at planlægge og udføre det, som du tidligere har arbejdet med i undervisningen.
Det netværk du får skabt under dit praktikophold, kan du bruge i din sidste tid af studiet. Der er mange, der under praktikopholdet udvikler idéer til afgangsprojektet. Og samtidig samarbejder mange ved deres praktikvirksomheder under afgangsprojektet.
Måske kan praktikopholdet og samarbejdet med praktikvirksomheden føre til en fastansættelse efter endt studie.
Praktikophold i udlandet
Med et praktikophold i udlandet får du international erfaring oveni - og du får brugt og forbedret dine sproglige kundskaber samtidig med at du får en masse gode oplevelser. Derudover kan det være en fordel at skrive et praktikophold i en udenlandsk virksomhed på dit CV, når du efter endt studie skal ud som diplomingeniør og søge job.