
Fra studiejob til boss ladies
Mia Rasmussen og Marie Hvidberg har drevet virksomhed i snart fem år. De fandt hen i iværksættermiljøet på Syddansk Universitet og blev hængende, fordi der var grupperum, gratis kaffe og en god stemning. De to humanister forlod universitetet med to virksomheder. Nu fortæller de deres historie.
2019
I et lille glaskontor i stort kontorfællesskab står Marie Hvidberg og knuger sin telefon. Mia Rasmussen står stille ved siden af hende. De to iværksættere har ringet til en gammel bekendt, fordi de er i store problemer. De har hverken penge til løn eller næste måneds udgifter.
Det går ad helvede til, har de fortalt. Nu venter de på, at Thomas Bernhard bryder tavsheden i røret.
Han var deres forretningsudvikler, mens de var iværksættere under studierne på Syddansk Universitet. Thomas er en ukuelig optimist, som de har haft en god kemi med fra starten. Ham stoler de på, og han er en af de få, de kan ringe til, når det gælder.
Det gør det nu.
2016: To humanister i et iværksættermiljø
Mia Rasmussen og Marie Hvidberg er midt i deres uddannelse på SDU. De læser dansk og tager valgfaget skrivekunst. En dag kommer en forretningsudvikler på besøg i undervisningen og fortæller om mulighederne i det nye iværksættermiljø.
Der er gode lokaler, god stemning og gratis kaffe, så sammen med nogle medstuderende giver Mia og Marie det et forsøg. De ser ikke sig selv som iværksættere, men de vil lave et kreativt og innovativt projekt i skrivekunst og bliver meldt ind i innovationsprogrammet.
- Og så blev vi hængende. Atmosfæren smittede os, konstaterer Mia Rasmussen.
- Der var ingen af de andre, som spurgte om, hvad vi egentlig lavede der. Vi var lige så velkomne, som dem, der rent faktisk havde en startup.
Mens de arbejder på deres skrivekunstprojekt, får Mia og Marie ideen om at starte deres eget forlag. De ved, at det er tæt på umuligt at få job på et forlag, hvis man ikke kender nogen i forvejen. Og det er dyrt at starte et.

De skal have sparet penge sammen, så de begynder at læse korrektur, for det kan de. Et år senere betaler de 1500 kroner og stifter iværksætterselskabet Cortekst. Marie storsmiler ved tanken om de små grimme røde flyers, de deler ud i kantinen på SDU i begyndelsen, fordi de ikke tør sælge.
- I starten var vi fandme dårlige til at drive virksomhed. Resten af det år kæmpede vi med at få opgaver. Vi fik nogle bachelorprojekter, men lavede under 10.000 kroner, fortæller Marie.
De begynder på kandidatuddannelsen i efteråret, og et stykke tid ligger Cortekst i dvale. Det ændrer sig, da de får chancen for at tilbyde deres services gennem Saxo. Boghandelen har en platform, hvor forfattere kan selvudgive bøger. Her har Saxo ikke før haft et tilbud om korrektur, men vil fremover anbefale Cortekst.
SDU Entrepreneurship Labs
- Iværksættermiljøet på SDU har eksisteret siden oktober 2015
- Her tilbyder universitetet alle studerende en mulighed for at blive iværksættere, mens de stadig studerer
- Muligheden for at blive iværksætter findes i alle SDU’s campusbyer
- Miljøet skal medvirke til, at flere studerende forlader universitetet med et entreprenant mindset.
- Dengang troede vi, at vi havde lavet en sindssyg aftale, men der skete bare ingenting. Til gengæld begyndte vi at lave opgaver for startups i stedet for studerende, siger Marie.
- Som iværksætter skal man gå efter, hvor pengene er, men vi valgte i første omgang det, vi var trygge ved. Så lærte vi, at startups heller ikke har penge. Vi har i øvrigt stadig startups fra dengang i vores kundegruppe. Men det var ikke der, vi tjente penge, supplerer Mia.
De to iværksættere bruger ikke penge, de ikke har tjent endnu. Mia og Marie laver alt selv lige fra hjemmeside til økonomi, fordi de ikke har råd til dyre løsninger.
2017: Forlaget Forår og en Fiat Punto fyldt med gaver
Midt i 2017 starter de i praktik på hver sit forlag, og igen står forretningen stille. De gør intet aktivt for at få opgaver ind, men der kommer nogen alligevel. Dem løser de i fritiden.
- Blandt andet skulle vi læse korrektur på en stor fagbiografi. Vi endte med at omsætte for lidt over 60.000 kroner, og i december havde vi et møde med en forretningsudvikler, hvor vi skulle finde ud af, hvad vi skulle bruge pengene til, fortæller Marie.
De to studerende har en plan om at starte forlag – men ikke nu, mens de er midt i vinterens eksamener. Til mødet får de at vide, at hvis de ikke bruger pengene, skal de af med mere end 20.000 kroner i skat.
- Det gik hurtigt. Jeg havde hjulpet en medstuderende med at redigere hendes manuskript færdigt. Jeg havde også hjulpet hende med at skrive følgebreve til forlagene. Jeg ringede til hende og sagde, at vi gerne ville udgive bogen, siger Mia.
Virksomhederne Cortekst og Forlaget Forår
- Cortekst er et bureau, som sælger en række ydelser inden for tekstforfatning, redigering og korrektur.
- Forlaget Forår er et mikroforlag, som udgiver værker, der afspejler samfundet og gør indtryk. Derfor er genren ikke så vigtig – indholdets tyngde bestemmer, om forlaget vælger at udgive en bog.
Deres anden virksomhed, Forlaget Forår, bliver en realitet. Fortællingen om Ibis er den første bog, forlaget udgiver. Det er en børnebog om en syrisk fugleunge, der rejser til Danmark på ryggen af en albatros, og et billede på uledsagede flygtningebørns rejse til Danmark. Historien er aktuel og samfundsrelevant og passer ind i forlagets profil.
Efter jul udgiver Marie og Mia bogen og holder reception for over hundrede mennesker i lokalerne hos SDU Entrepreneurship Labs i Odense. Receptionen fejrer både udgivelsen af bogen og starten på forlaget.
- Vi havde sat et gavebord op til Sophie, som var forfatteren. Ret hurtigt blev vi klar over, at vi blev nødt til at sætte et bord mere op, for gæsterne kom også med gaver til os. Det væltede ind, fortæller Mia.
- Da vi skulle hjem om aftenen, skulle vi køre i min Fiat Punto. Vi satte os ind på bagsædet, og så blev gaver, blomster og vin ellers lagt oven på os. Bilen var virkelig læsset.
2018: Ikke en studenterhyggebusiness
Åbningen af forlaget er skelsættende for dem. Det er ikke længere et studieprojekt, som de stopper, når de er færdiguddannede.
Mia ved, at de skal forsøge at drive både Cortekst og Forlaget Forår videre, når de har afleveret speciale. Marie er længere om at tro hundrede procent på det.

- Jeg talte altid om det som vores studiejob, og ’hvis det nu går’. Jeg havde svært ved at owne den. Men det er ikke en startup længere, det er en virksomhed, vi driver, siger Marie.
Forlaget udgiver tre bøger i løbet af foråret, og pludselig er datoen for specialeaflevering alt for tæt på. Mia og Marie bliver reddet af et punkt i studieordningen, som gør det muligt for dem at udskyde afleveringen, når de driver virksomhed og kan fremvise årsregnskab.
Med hiv og sving og en hurtigt produceret forside bliver specialerne endelig afleveret en sen aftentime i august. Så kan de endelig lægge alle kræfter i virksomhederne, og de tjener godt med penge det efterår – men de glemmer det vigtigste: salget.
Så kommer vinteren. Ingen ringer. Alt er faktureret, og der er ingen nye opgaver. De ved godt, at de har svært ved at sælge, og de har forsøgt at ansætte en til at stå for salg. Hun springer fra. De har indtil nu fået supplerende dagpenge, men de er ved at løbe ud.
2019: Ejerlederne strammer op i virksomheden
Tilbage til telefonsamtalen. Der er ikke løn til næste måned. Der er heller ikke til huslejen eller de tre måneders opsigelse, de er bundet af. Det ser mildest talt sort ud.

De har ringet til forretningsudvikler Thomas Bernhard fra SDU Entrepreneurship Labs for at spørge, hvad han synes, de skal gøre.
- Vi var begge to helt nede, og vi vidste godt, vi var for sent ude, da vi rakte ud til Thomas. Vi havde ikke lært salg, og vi var ikke gode til det. Vi kørte på med undskyldningerne. Thomas sagde: ’Piger, det er jer, der er Cortekst – det er jeres virksomhed, så hvis der er nogen, der kan, så er det jer’, fortæller Marie.
De spørger ham, hvornår han ville lukke sin forretning, hvis det var ham. Han opremser en masse punkter, som alle passer med den situation, de er i.
- Thomas var ualmindeligt stille i den samtale. Det ligner ham ikke. Han vidste godt, at vi var på røven. Jeg har aldrig set Mia græde i de syv år, jeg har kendt hende. Den dag var der våde øjne på kontoret. Vi skulle tage os sammen, så vi sagde fuck den tredje partner, vi gør det selv, siger Marie.
”Vi kiggede på hinanden, for hvor mange havde vi egentlig ringet til? Så blev vi stædige. Vi ville ikke lukke, før vi havde prøvet alt.
Den næste aften er de til foredrag med serieiværksætteren Jesper Buch, som blandt andet har startet Just Eat. De har ikke råd til billetterne, men de har brug for et boost og et spark.
- I løbet af foredraget sagde han, at hvis du ikke har ringet til alle virksomheder i Danmark, har du ikke prøvet. Vi kiggede på hinanden, for hvor mange havde vi egentlig ringet til? Så blev vi stædige. Vi ville ikke lukke, før vi havde prøvet alt. Det aftalte vi efter foredraget, husker Mia.
Sammen med Thomas starter de et advisory board med salgscoach Lars Egsvang. Mia og Marie er enige om, at det er den bedste investering.
- Vi tog en beslutning om en fast rollefordeling og lavede en total omstrukturering af vores forretning. Salg var den opgave, vi skubbede imellem os. Lars kom og trænede os, og jeg fik hovedansvaret for det. Vi har haft en sælger-Helge i hovedet, når vi har tænkt salg. Men vi kan have vores egen stil, forklarer Mia.

Med hjælp fra Lars og Thomas laver de et likviditetsbudget, så de får et bedre overblik over økonomien på længere sigt. Det giver ro.
De kommer med i Venture Cups mentorprogram med Lars og Thomas som mentorer. De finder på nye former for markedsføring, bl.a. tekst-TV på LinkedIn, og laver en plan for deres virksomheder et år frem.
- Vi er blevet mere strukturerede. Vi sad rigtig meget med ondt i maven hele tiden pga. økonomi. Nu har vi styr på det, og det spejler sig i, at vi lige blevet omdannet til ApS, siger Marie.
2020: Fra frustrerede iværksættere til målrettede prisvindere
Mia og Marie starter året med at få en pris og 50.000 kroner fra Venture Cup på grund af det store fremskridt, de har lavet i virksomheden i samarbejde med deres mentorer Lars Egsvang og Thomas Bernhard.

- Det var vildt, at Venture Cup valgte os. Vi har svært ved at måle os selv med dem, som laver et produkt, en service, en app eller anden software, der redder verden. Vi har en anden type forretning, hvor vi ikke får en stor investor eller funding, siger Mia.
- Men vi vendte vores forretning og gik fra frustrerede til målrettede. Vi tror ikke, at Lars og Thomas ved, hvilken forskel de har gjort for os og vores forretning.
De to kvinder er på mindre end fem år gået fra ikke at vide noget som helst om at drive forretning til at være ejerledere.
- Nu ved vi, hvad vi er værd, hvad vores service koster, og hvad vi kan tilbyde. Vi er gået fra en timepris på 200 til en på 800 – fordi vi er dygtige til det, vi laver. Vi er blevet mere målrettede, fokuserede og vigtigst af alt, er vi blevet bedre til at drive forretning, slutter Marie.
Marie Hvidberg og Mia Rasmussen har netop åbnet et nyt forlag; Forårsbørn.
Forlaget Forårsbørn
- Forlaget Forårsbørn er startet og ejet af Mia og Marie. De har lagt størstedelen af driften hos to danskstuderende, som brænder for forlagsbranchen og litteraturen, men følger med på sidelinjen.
- Forårsbørn vil udgive kvalitetsrige børne-, ungdoms- og fantasybøger til et bredere publikum – her lægger forlaget også vægt på den gode fortælling.
- Forlaget kommer til at arbejde mere digitalt og innovativt i forhold til at vække børns læseglæde.
SDU Entrepreneurship Labs
Siden 2016 har omkring 600 studerende skabt deres egen virksomhed i SDU Entrepreneurship Labs.
De tre bedste råd til nye iværksættere
Marie Hvidberg og Mia Rasmussens tre bedste råd: 1. Salg, salg, salg. 2. Skift retning, hvis noget ikke fungerer. 3. Pas på med strategier - eksekvér! Du kan tænke dig selv til månen, men du kommer ikke derop, hvis du ikke handler.