Skip to main content
Syddansk Universitet Business School
Study abroad

SDU-studerende: "På SDU i Sønderborg er der altid noget nyt at lære, da vi har næsten alle nationaliteter her"

Roman Strehár har altid vidst, at han ville studere i udlandet. Han læser HA – Generel erhvervsøkonomi på SDU i Sønderborg, og som international studerende er der rig mulighed for at møde mennesker fra hele verden og opleve forskellige kulturer.

Hvorfor har du valgt at studere i udlandet frem for i dit hjemland?

Lige siden jeg var lille, har jeg vidst, at jeg ville studere i udlandet. Jeg fik en forsmag på at bo i udlandet, da jeg var udvekslingsstudent i gymnasiet og tilbragte næsten et år i Texas.

Da jeg kom tilbage fra Texas, var jeg ikke i tvivl om, at jeg ville rejse efter gymnasiet. Jeg havde lyst til at opleve noget nyt, og jeg har altid elsket at rejse. Det er min primære hobby. At studere i udlandet er en kombination af at rejse, opleve nye kulturer og lære en masse nye ting i hverdagen, og det er lige mig.

Hvorfor valgte du at studere i Danmark?

Da jeg undersøgte, hvilke uddannelsesinstitutioner jeg kunne søge ind på, overvejede jeg en række lande, såsom Tyskland, Holland, Irland, Malta og Danmark.

Jeg endte med at tage til Danmark efter at have talt med en veninde, som jeg mødte i England under et to-ugers studieforløb. Hun flyttede faktisk til Danmark fra Slovakiet et år før mig, og derfor kunne hun vejlede mig lidt. Da jeg drøftede mine muligheder med hende, besluttede jeg mig for at læse i Danmark og på SDU, fordi tilgangen til hverdagen er meget anderledes her.

Hvordan er det at studere på SDU?

Jeg studerer på SDU Sønderborg, som er ret anderledes end SDU’s øvrige campusser. De fleste studerende er internationale, og uddannelserne og studiemiljøet er godt tilpasset derefter.

Jeg kan godt kan lide den måde, fagene og undervisningen er struktureret på. Vi er ikke forpligtet til at kunne oplysningerne udenad. Vi lærer snarere, hvordan man søger efter information, hvor man finder informationerne, og hvordan man vurderer dem og gør brug af dem i praksis.

I de fleste af fagene beskæftiger vi os med eksempler fra det virkelige liv, vi løser cases fra praksis, og nogle gange arbejder vi endda med virksomheder eller startups. Der er flere fordele ved at samarbejde med erhvervslivet, og især at vi får viden og erfaring fra praksis.

Hvordan er studiemiljøet?

Jeg nyder virkelig at være en del af et internationalt miljø med studiekammerater fra forskellige lande og med forskellige kulturelle baggrunde. Set fra et studiemæssigt perspektiv er det fantastisk, fordi der er så mange forskellige perspektiver på emnerne, og derfor er det meget let at deltage i diskussioner i undervisningen, og man kan få virkelig meget ud af det.

Vi internationale studerende er i samme båd, hvilket skaber stærke bånd mellem os og fantastiske venskaber, da alle påbegynder et nyt liv i et nyt land, hvilket kan være udfordrende. Dine medstuderende er hjælpsomme, og vi deler viden og erfaringer med hinanden, så alt i alt kan studiemiljøet ikke være meget bedre.

Hvordan har du involveret dig i universitetet?

Jeg har arbejdet som faglig vejleder på min uddannelse. Som faglige vejledere forbereder vi introdagene for de nye studerende og hjælper dem med at komme godt i gang i med universitetslivet. Vi forbereder også en masse forskellige arrangementer, hvor studerende fra erhvervsøkonomi mødes og hygger over et godt måltid mad.

Universiteterne i mit hjemland tilbyder sjældent de studerende sociale aktiviteter som disse, så jeg betragter det som et stort plus ved at studere i Danmark. Som faglig vejleder deltager jeg også i mange messer i Danmark og Tyskland, hvor vi præsenterer SDU og vores uddannelser for mulige ansøgere.

Hvad har du lært i din studietid i udlandet?

Ud over at lære om, hvordan virksomheder opererer og om den daglige økonomiske situation, som er et must på min uddannelse, er der især én ting, jeg vil fremhæve, nemlig det kulturelle aspekt, og hvor meget jeg har lært om forskellige kulturer, mens jeg har studeret i udlandet.

På SDU i Sønderborg er der altid noget nyt at lære, da vi har næsten alle nationaliteter her. Uanset om det handler om, hvordan tingene fungerer til hverdag i Nigeria eller Italien, eller den mad, folk laver i Pakistan, Colombia og Korea, er det altid interessant at høre disse historier. Jeg synes, det er den mest fantastiske måde at lære noget nyt på.

Hvad kan du bedst lide ved SDU og Danmark?

Med fare for at gentage mig selv vil jeg sige, hvor international campus i Sønderborg er. Det faktum, at jeg kan snakke med folk fra tre forskellige nationaliteter i min studiegruppe alene, bliver ved med at forbløffe mig. Det er virkelig en uforglemmelig oplevelse, og jeg vil tage mange fantastiske minder med mig fra min tid på SDU.

Det, jeg elsker ved Danmark, er, hvor glade alle er. Mange mennesker har en mentalitet, hvor de ikke rigtigt bekymrer sig om problemer, men snarere tager tingene fra oven og ned og mener, at ethvert problem kan løses. Dette er noget, jeg stadig er ved at vænne mig til, men i de næsten to år, jeg har boet her, kan jeg se en stor, positiv ændring i den måde, jeg tænker på, hvilket jeg er meget glad for. Jeg kan derfor med sikkerhed sige, at Danmark smitter af på mig.

Hvad vil du gerne lave, og hvor vil du gerne bo?

Når det gælder fremtiden, er der mange muligheder for, hvad jeg kan lave, og hvor jeg gerne vil bo. Jeg kan helt sikkert sige, at jeg gerne vil arbejde i et forretningsmiljø, da det altid har interesseret mig.

Jeg ved ikke, hvor jeg skal bo. Der er så mange steder, man kan tage hen, og selvom jeg har elsket at bo i både Slovakiet og Danmark, skal jeg nok et nyt sted hen. Jeg synes, det ville være en skam at blive ét sted hele mit liv og ikke opdage, hvad verden har at tilbyde. Men vi får se – man skal aldrig sige aldrig. Måske ender jeg med at bo i Danmark eller at tage tilbage til Slovakiet til den tid.

Roman Strehár

  • 20 år
  • Hjemland: Slovakiet
  • Studerer: HA – Generel erhvervsøkonomi – Global Business Relationships ved Syddansk Universitet Business School, SDU Sønderborg
Redaktionen afsluttet: 31.08.2023