Skip to main content
DA / EN

Peter Viggo Jakobsen knyttes til Center for War Studies

Den kendte debattør og forsvarsekspert holder tiltrædelsesforelæsning tirsdag den 2. juni om europæiske landes manglende vilje til at sende soldater til operationer uden for Europa.

Peter Viggo Jakobsen, forsvarsekspert og kendt debattør, er blevet knyttet til Center for War Studies på SDU. Han holder tiltrædelsesforelæsning tirsdag 2. juni kl. 15, hvor der også bliver paneldebat om tendenser i europæisk sikkerhed.

Peter Viggo Jakobsen fokuserer i sin forelæsning "The 3 Musketeers – the future of European expeditionary operations"på den manglende vilje blandt nationerne i Europa til at sende soldater af sted til operationer udenfor Europa, som involverer offensiv magtanvendelse.

- Vi er nu nede på tre allierede ekspeditionsstyrker i Europa, som kan forventes at stille op til kamp regelmæssigt – nemlig Danmark, Frankrig og Storbritannien. Norge og Holland viser sig måske på en god dag, men er svære at regne med længere – de deltog for eksempel ikke i bombardementerne mod Libyen i 2011, siger Peter Viggo Jakobsen.

- Operationerne i Irak og Afghanistan har styrket den europæiske uvilje til at deltage, og nu har Putin givet europæerne en perfekt undskyldning for aldrig at deltage i sådanne operationer igen. Spørgsmålet nu er, hvad Europas muligheder er i fremtiden, og om dette er en holdbar situation, siger han.

I paneldebatten efter forelæsningen deltager blandt andet Joachim Finkielman, Forsvarsrådgiver i NATO og Theo Farrell, professor på King’s College London.

Alle er velkomne til arrangementet, som foregår i lokale 130 på Campus i Odense.  

Peter Viggo Jakobsen er lektor ved Institut for Strategi ved Forsvarsakademiet og nu deltidsprofessor ved Center for War Studies.  Han forsker og underviser blandt andet i dansk og nordisk sikkerhedspolitik, NATO og FN’s sikkerhedspolitiske roller og i freds- og stabiliseringsoperationer.

Redaktionen afsluttet: 27.05.2015