Skip to main content

Mere end 15 millioner kroner til forskning i biokemi og molekylær biologi

Fem forskere fra Institut for Biokemi og Molekylær Biologi har tilsammen modtaget mere end 15 millioner kroner til videreudvikling af deres forskning. Bevillingerne kommer alle fra Novo Nordisk Fonden.

Af Majken Brahe Ellegaard Christensen, , 11-01-2019

Kort før jul annoncerede Novo Nordisk Fonden navnene på de forskere, som havde fået positivt svar på deres bevillingsansøgninger. Flere forskere fra Det Naturvidenskabelige Fakultet fik den positive tilbagemelding om modtagelsen af forskningsmidler.

Specifikt drejer det sig om professor Jens Andersen, der modtog Novo Nordisk Fondens Challenge Programme bevilling på 12,6 millioner kroner. Bevillingen skal bruges til at forske i struktur og funktion af exosomet, som er et RNA-nedbrydende kompleks. Projektet er et samarbejde Torben Heick Jensen fra Aarhus Universitet, der står som hovedansøger, samt Elena Conti fra Max Planck Instituttet for Biokemi i München, Tyskland.

Ydermere modtog adjunkt Kedar Natarajan og postdoc Rasmus Siersbæk hver henholdsvis 1,5 millioner kroner til forskning i embryonal udvikling og brystkræft. Med dette tilskud vil Natarajan undersøge nye enkeltcellede genom metoder til analyse af enkelt- og multicellulære data under embryonisk udvikling. Siersbæk ser frem til at bruge sin bevilling på at undersøge, hvordan gener reguleres i særlig aggressiv brystkræft for at forstå, hvordan denne kræfttype udvikler sig.

Professor Blagoy Blagoev undersøger de mekanismer, der styrer menneskecellers evne til at skabe forskellige celletyper i vores kroppe. Han har modtaget 2,1 millioner kroner til videreudvikling af sin forskning.

Jakob Møller-Jensen er institutleder på Institut for Biokemi og Molekylær Biologi. Han udtaler:

”Jeg er enormt glad og stolt over de mange flotte bevillinger til instituttets medarbejdere. Mange af donationerne er givet til vores unge generation af fremadstormende forskere, som dermed får et vigtigt rygstød i etableringen af deres karriere. Nu skal der købes nyt avanceret udstyr samt ansættes højt specialiserede medarbejdere til at gøre nye spændende opdagelser.

På BMB tager vi afsæt i naturvidenskaben og undersøger de cellulære processer, der ligger til grund for sygdomsudvikling i mennesker. Jeg ser støtten fra Novo Nordisk Fonden som en anerkendelse af, at instituttet bedriver forskning af høj international klasse.”

Konstitueret dekan på Det Naturvidenskabelige Fakultet, Marianne Holmer, er ligeledes begejstret:

Det er fantastisk flot at BMB har hjemtaget så mange midler fra Novo Nordisk Fonden til en bred vifte af forskningsprojekter. Det er specielt dejligt at se både unge og etablerede forskere repræsenteret blandt bevillingsmodtagerne og viser de mange muligheder hos Novo Nordisk Fonden.”

Udover de nævnte har professor Susanne Mandrup modtaget 60 millioner kroner til forskning i fedme, og lektor Jonathan Brewer har modtaget 12,3 millioner kroner til forskning i ”bioimaging infrastrukture”. Begge bevillinger er ligeledes fra Novo Nordisk Fonden.

Redaktionen afsluttet: 11.01.2019