Skip to main content

Sådan angriber diarre-bakterier

Ny forskning afslører, hvordan diarre-fremkaldende bakterier snyder sig ind i vores celler, så vi bliver syge. Opdagelsen kan føre til nye behandlingsmetoder.

Shigellose er en mave-tarminfektion, der kan give blodig diarre. Den smitter især via vand og mad i områder, hvor hygiejnen ikke er i top, og hvor de ansvarlige bakterier – shigella – har gode vækstforhold.

Nu har forskere fra bl.a. SDU fundet ud af, hvordan shigella kan komme fra en kop inficeret vand ind i menneskekroppen og gøre os syge.

- Bakterien skal ind i vores celler for at kunne gøre skade. Normalt er vores celler ekstremt effektive til at holde fremmedelementer ude, men mange bakterier og virus har specialiseret sig i at snige sig gennem membranen og ind i selve cellen uden at blive opdaget af cellens forsvarssystem, siger lektor John Hjort Ipsen, Institut for Fysik, Kemi og Farmaci, SDU.

Indfaldsvejen er fundet

I tidsskriftet ACS Nano beretter han og kolleger fra bl.a. Institut Curie i Frankrig og Ecole polytechnique fédérale de Lausanne i Schweitz nu, at det er lykkedes at identificere en vej ind, som benyttes af bl.a. shigella bakterier.

Shigella producerer et giftigt protein, der hedder Shiga. Shiga-partikler hægter sig på visse fedtstoffer, der sidder på membranen af den celle, som den angriber. På membranen begynder shiga-partiklerne at forme klynger, som får membranen til at bukke indad, så der dannes rørformede indkrængninger, som shiga-partiklerne kan bruge som indfaldsveje til cellens indre.

Når de er kommet ind, begynder shiga-partiklerne at modificere cellens genetiske mekanisme, og infektionen er i gang.

- Nu hvor vi kender den vej, som shigella kommer ind ad, kan man overveje, om man kan sende andet end skadelige bakterier ad samme vej – det kunne f. eks. være medicinske stoffer, siger John Hjort Ipsen.

Illustrationen viser, hvordan en enkelt shiga-partikel binder til sine lipid-partnere i cellemembranen (credit: Julian Shillcock/EPFL).

Lyst til at læse kemi?

Bacheloruddannelsen i Kemi beskæftiger sig med den videnskab, som studerer stof og dets ændringer på molekylært niveau.

Læs mere om studiet

Kontakt

John Hjort Ipsen er lektor på Institut for Fysik, Kemi og Farmaci.

Gå til profil

In English

Read more in this English press release from Ecole polytechnique fédérale de Lausanne.

Go