Skip to main content

Sådan angriber diarre-bakterier

Ny forskning afslører, hvordan diarre-fremkaldende bakterier snyder sig ind i vores celler, så vi bliver syge. Opdagelsen kan føre til nye behandlingsmetoder.

Af Birgitte Svennevig, , 19-01-2017

Shigellose er en mave-tarminfektion, der kan give blodig diarre. Den smitter især via vand og mad i områder, hvor hygiejnen ikke er i top, og hvor de ansvarlige bakterier – shigella – har gode vækstforhold.

Nu har forskere fra bl.a. SDU fundet ud af, hvordan shigella kan komme fra en kop inficeret vand ind i menneskekroppen og gøre os syge.

- Bakterien skal ind i vores celler for at kunne gøre skade. Normalt er vores celler ekstremt effektive til at holde fremmedelementer ude, men mange bakterier og virus har specialiseret sig i at snige sig gennem membranen og ind i selve cellen uden at blive opdaget af cellens forsvarssystem, siger lektor John Hjort Ipsen, Institut for Fysik, Kemi og Farmaci, SDU.

Indfaldsvejen er fundet

I tidsskriftet ACS Nano beretter han og kolleger fra bl.a. Institut Curie i Frankrig og Ecole polytechnique fédérale de Lausanne i Schweitz nu, at det er lykkedes at identificere en vej ind, som benyttes af bl.a. shigella bakterier.

Shigella producerer et giftigt protein, der hedder Shiga. Shiga-partikler hægter sig på visse fedtstoffer, der sidder på membranen af den celle, som den angriber. På membranen begynder shiga-partiklerne at forme klynger, som får membranen til at bukke indad, så der dannes rørformede indkrængninger, som shiga-partiklerne kan bruge som indfaldsveje til cellens indre.

Når de er kommet ind, begynder shiga-partiklerne at modificere cellens genetiske mekanisme, og infektionen er i gang.

- Nu hvor vi kender den vej, som shigella kommer ind ad, kan man overveje, om man kan sende andet end skadelige bakterier ad samme vej – det kunne f. eks. være medicinske stoffer, siger John Hjort Ipsen.

Illustrationen viser, hvordan en enkelt shiga-partikel binder til sine lipid-partnere i cellemembranen (credit: Julian Shillcock/EPFL).

Mød forskeren

John Hjort Ipsen er lektor på Institut for Fysik, Kemi og Farmaci.

Kontakt