Skip to main content
DA / EN
Coronavirus

Forsker: Antal nye corona-smittede forventes at falde inden 2. påskedag

Professor Francesco Sannino fra SDU vurderer, at vi allerede i denne uge eller den næste vil se corona-kurven knække.

Af Mikkel Linnemann Johansson, , 31-03-2020


I løbet af de kommende to uger formodes det, at antallet af nye corona-smittede pr. dag vil falde. Sådan lyder vurderingen fra professor Francesco Sannino fra Syddansk Universitet, SDU.

Ifølge ham er dette dog betinget af, at vi holder fast i de nuværende restriktioner:

Jeg vil advare imod, at myndighederne begynder at lempe sine restriktioner, før end det totale antal smittede når et plateau, og situationen er blevet stabil. Egentlig burde man ud fra et forsigtighedsprincip også vente, indtil vi begynder at se et kraftigt fald i antallet af indlagte på vores hospitaler.

Francesco Sannino, professor i teoretisk fysik

Sammen med kollegerne Michele Della Morte, ligeledes fra SDU, og Domenico Orlando fra INFN i Torino og Albert Einstein Center i Bern har Francesco Sannino udviklet en model, der med 90 procent sikkerhed kan estimere fremskrivningen af det overordnede antal corona-smittede.

Modellen sammenligner data fra hele verden og er blevet testet på forskellige stadier af udviklingen i forskellige lande – eksempelvis Italien. Dette har ført til en model, der med en acceptabel præcision kan fremskrive en udvikling inden for et spænd, der altså med 90 procent sikkerhed vil være retvisende.

Derfor har forskerne nu brugt modellen til at lave fremskrivninger for udviklingen i blandt andet Storbritannien, Frankrig, Spanien, USA og altså nu Danmark.

Kurven knækker

Med 90 procent sikkerhed forventes antallet af nye smittede pr. dag at toppe i Danmark senest påskedag, søndag 12. april 2020.

I bedste fald vil antallet således toppe tidligt med ca. 750 nye corona-smittede pr. dag, mens det i værste fald forventes at toppe med lidt flere end 1000 nye corona-smittede pr. dag, hvis kurven først knækker senere inden for de kommende to uger.

Fremskrivning af det daglige antal nye corona-smittede i Danmark

Ifølge beregningerne vil der således være i omegnen af 16.000 til 21.000 danske corona-smittede 2. påskedag, 13. april 2020, hvor myndighederne tidligst forventer at åbne for lempelser af de nuværende restriktioner, der har været pålagt for at begrænse smitten.

Disse tal er betragteligt højere end myndighedernes bekræftede antal nye smittede pr. dag. Det skyldes, at modellen tager højde for en del af mørketallet – altså personer, der må forventes at være smittet uden at være blevet testet. Det bekræftede antal corona-smittede baseret på tests forventer forskerne vil ligge mellem ca. 3.600 og 4.200, når kalenderen viser 13. april 2020.

Til og med 11. marts 2020 førte myndighederne en strategi, hvor man testede personer med både milde og mere alvorlige luftvejssymptomer. Fra 12. marts 2020 begyndte myndighederne kun at teste personer med indlæggelseskrævende symptomer. Det er denne ændring af teststrategien, der tages højde for i modellen og som giver forskellen mellem estimerede og bekræftede tilfælde.

Alle tallene i fremskrivningerne er afhængige af, at der ikke ændres i den aktuelle teststrategi eller i de aktuelle restriktioner.

Fremskrivning af det totale antal corona-smittede i Danmark

De tre forskeres model er beskrevet i den videnskabelige artikel On the COVID-19 Epidemic Outbreak, der netop nu er ved at gennemgå såkaldt peer-review, hvor videnskabelige fagfæller gennemgår artiklen og vurderer kvaliteten af forskningen.

Mød forskeren

Francesco Sannino er professor i teoretisk fysik ved SDU og leder af Centre for Cosmology and Particle Physics Phenomenology.

Kontakt

Redaktionen afsluttet: 31.03.2020