Skip to main content
DA / EN

Kræftceller i hjernen kan sultes til døde

Forskere har fundet en metode til at dræbe cancerceller i hjernen, som lader de sunde celler leve.

Af Birgitte Svennevig, , 22-10-2020

Glioblastoma, dvs. cancer i hjernen, er i mange tilfælde vanskelig at behandle effektivt. Dette skyldes dels, at tumoren kan være svær at
fjerne ved operation pga. utilgængelighed, og dels at de mange kemoterapeutiske og cancer-hæmmende lægemidler ikke kan trænge fra blodet og ind i hjernen, pga. blod-hjerne barrieren.

Forskning har vist, at tumorers vækst kan hæmmes, når aminosyren arginin ikke er tilgængelig, men at tumoren vil fortsætte væksten, så snart arginin bliver tilgængelig igen.

Men eftersom arginin er en essentiel aminosyre, kan den desværre ikke undværes i kroppens sunde celler.

I et nyt studie, publiceret i tidsskriftet Cells, har SDU-forskere i samarbejde med kolleger fra Polen og Ukraine vist, at glioblastoma cancer celler kan sultes for arginin, samtidig med, at de fodres med en arginin-analog som hedder canavanine.

Forskningen viste, at denne kombinations-terapi resulterede i, at glioblastoma cancercellerne døde, mens sunde celler overlever.

Studierne blev udført i cellekulturer af menneskeceller og rotteceller og benyttede den avancerede massespektrometri teknologi, som SDU-forskerne er verdenskendte for.

 Postdoc Pavel Shliaha og professor Ole Nørregaard Jensen fraSDU Institut for Biokemi og Molekylær Biologi beviste, at canavanine kan
indbygges i proteiner i cellerne i stedet for arginin, hvorved raske celler overlever, mens cancer celler dør.

Forskningen i massespektrometri og proteinanalyse på SDU er støttet af Lundbeckfonden, Villumfonden, Novo Nordisk Fonden og Uddannelses- og Forskningsministeriet. 

Redaktionen afsluttet: 22.10.2020