Skip to main content
Startup

Startup vil redde smågrise og sikre svineavlere økonomisk gevinst

PorcoVision er flyttet fra SDU’s iværksættermiljø Startup Station til kontorfællesskabet Coworking Plus for at arbejde videre med et system, som kan redde smågrise under fødslen

Af Stine Charlotte Hansen, , 03-09-2018

Med midler fra InnoFounder i ryggen har iværksætterne Christine Lundby og Christian Rasmussen besluttet sig for at arbejde på fuld tid med PorcoVision, efter de er blevet færdige med studierne på SDU. 

Derfor rykker startuppen nu ind ved to skriveborde i kontorfællesskabet Coworking Plus.

- Vi synes, det er fedt med kontorpladserne, for så går vi på arbejde et sted. Det bliver let sådan, at vi ellers kunne arbejde overalt, siger Christine.

I to år har PorcoVision arbejdet på at udvikle et system, som skal alarmere svineavlere, hvis noget går galt under søernes fødsler af smågrise.

For svineavleren kan det betyde en bedre økonomi at nå frem i tide og redde grisene, men systemet sikrer også bedre dyrevelfærd i staldene.

Til oktober skal de teste systemet hos en svineavler, de arbejder sammen med. 

Lønnen er skrabet og lysten driver værket

Som nyuddannede ingeniører kunne de tjene gode penge, men Christine og Christian har valgt en skrabet løn og de to skriveborde for at arbejde videre i den virksomhed, de selv har skabt. 

- Vi ser vores studiekammerater komme i faste jobs til 40.000 kroner i måneden, men vi har besluttet, at vi gør det her. Det er nemmere at forsøge at lykkes med en virksomhed nu, end når man først har været vant til den høje løn, siger Christian. 

- Vi ser det også som en slags opsparing, for vi regner med at lykkes med det her og på sigt sælge virksomheden videre. 

Det gibber i Christine, som har arbejdet med ideen om at redde smågrise siden gymnasiet, hvor hun lavede sit første projekt, hvor hun fokuserede på at finde en løsning på problemet.

- Ja, jeg er nok lidt mere sådan, at det her er min baby. Men det er klart, at der kan komme et tidspunkt, hvor man må sige, at man ikke længere er den dygtigste til at drive det videre, siger hun.

Christine Lundby og Christian Rasmussen var finalister ved Venture Cup forrige år, og nu har PorcoVision fået midler fra InnoFounder, så iværksætterne kan drive startuppen videre. Tredjemand og grundlægger Christian Moeslund studerer stadig og rykker derfor ikke ind i Coworking Plus med det samme.

Men lige nu giver de det alt, hvad de har. De er tre grundlæggere, men virksomhedens tekniske mand, Christian Moeslund, er stadig studerende.

De næste vigtige skridt for PorcoVision

De arbejder på højtryk på at få flere midler. Lige nu rækker pengene til en omgang test, og ikke meget længere. 

- Uden penge får man ikke meget til at ske, siger Christian. 

Målet er dog klart; når de har rettet småfejl i systemet efter første test, vil de teste det hos fire svineavlere.

Og så arbejder de målrettet på at udvide deres netværk og komme til at kende nogen i kontorfællesskabet. 

- Vi tror på, at det kan komme os til gode. Vi er gået fra at være et sted, hvor vi kendte alle, til et sted, hvor vi ingen kender. Men det arbejder vi på, for det er vores erfaring, at man pludselig møder nogen, som kan hjælpe en videre, siger Christine.

PorcoVision tester

En so er gravid i 3 måneder, 3 uger og 3 dage. I teststalden med 1250 søer er der typisk 60-70 søer i farestaldene. Det er dem, som svineavleren har brug for at overvåge, da en so kan komme i fødselskomplikationer, fordi pattegrisene sidder fast. Typisk fordi de er for store eller døde. PorcoVisions system består af kameraovervågning og en app, som arbejder sammen.

Læs mere om Porcovision

Overvejer du at skabe din egen virksomhed?

Går du rundt med en god ide? Måske har du lyst til at starte din egen virksomhed. Kig over i Startup Station.

Læs mere om Startup Station

Redaktionen afsluttet: 03.09.2018