Skip to main content

Sundhedsdonationer 2022

Sygesikring Danmark: Sundhedsdonationer 2022

Følgende forskere og projekter fra Klinisk Institut har modtaget bevillinger i 2022. I alt har forskere fra Klinisk Institut modtaget mere end 20 millioner kroner

Professor Torkell Ellingsen, Forskningsenhed for Reumatologi, har sammen med sin forskningsgruppe modtaget en bevilling på 5 millioner kroner til at forske i tarmbakterier. Man ved allerede, at tarmbakterierne kan spille en rolle i udviklingen og forløbet ved autoimmune og kronisk inflammatoriske sygdomme.

Forskergruppen vil nu mere systematisk undersøge om en transplantation med afføring kan være et godt supplement til behandlingen af autoimmune og kronisk inflammatoriske sygdomme.

Læs mere 

Gulerødder mod tarmkræft

Professor Gunnar Baatrup, Forskningsenhed for Kirurgi, og hans forskningsgruppe skal med en bevilling på 5 millioner kroner se på den forebyggende effekt af gulerødder mod forstadier til tarmkræft.

Hvis de med projektet lykkes med at bevise den forebyggende effekt, så vil man på sigt måske kunne bruge produkter som gulerodsjuice til de patienter, som har en forøget risiko for at udvikle tarmkræft.

Læs mere

Bedre behandling til patienter med brystkræft

Professor Henrik Ditzel, Forskningsenhed for Onkologi og Institut for Molekylær Medicin skal sammen med sin forskergruppe se på, hvilken behandling lægerne kan tilbyde de patienter, som er blevet resistente overfor deres standardbehandling.

Forskergruppen har modtaget 5.168.000 til deres forskning. De vil med avancerede molekylære analyser kortlægge den bedst mulige behandling. Deres håb er, at brystkræft med tiden kan betragtes som en kronisk – og ikke en dødelig sygdom.

Læs mere

Sov godt med kroniske smerter

Endelig vil professor Henrik Bjarke Vægter, Smertecenter Syd og Forskningsenhed for Anæstesiologi, og hans forskningsgruppe med en bevilling på 6 millioner kroner forske i søvn og smerter.

I Danmark lider mere end 1 million mennesker af kroniske smerter og forekomsten er stigende. Mere end halvdelen lider samtidig af søvnløshed, og forskning viser, at søvnløshed forstærker smerterne. Behandling af søvnløsheden kan derfor være en mulighed for at lindre de kroniske smerter.

Læs mere

Professor Torkell Ellingsen

Kontakt og forsker-CV

Professor Gunnar Baatrup

Kontakt og forsker-CV

Professor Henrik Ditzel

Kontakt og forsker-CV

Professor Henrik Bjarke Vægter

Kontakt og forsker-CV

Om Sygeforsikring Danmark og Sundhedsdonationer

En del af investeringsoverskuddet fra Sygeforsikring Danmark doneres til projekter inden for forskning, forebyggelse og oplysninger. Disse donationer er kaldet ”sundhedsdonationer”.

Se de øvrige projekter, som har modtaget penge

Redaktionen afsluttet: 11.01.2023