Skip to main content

Hæder til prominent SDU-forsker: Tildeles international pris for forskning i slidgigt

Professor Søren Thorgaard Skou fra Institut for Idræt og Biomekanik ved Syddansk Universitet og Slagelse Sygehus har modtaget prisen ’Rising Star Award’ ved en ceremoni i Berlin.

Prisen uddeles af Osteoarthritis Research Society International (OARSI), som er den førende internationale medicinske organisation til fremme af forståelse, behandling og forebyggelse af slidgigt.

Rising Star prisen har stor betydning, og professor Søren Thorgaard Skou modtager den i skarp konkurrence med mange andre dygtige forskere fra hele verden. Prisen anerkender unge, men etablerede, forskere, der har leveret afgørende forskningsindsatser indenfor artrose (slidgigt).

 

Får prisen for nyskabende forskning og for at bringe forskning ud i praksis

- Tildelingen af Rising Star prisen er en anerkendelse af Sørens imponerende og relevante forskningsarbejde, der ikke alene skaber nybrud i vores viden, men også omsættes til en bedre praksis. Som institutleder er jeg stolt, når tingene på den måde går op i en højere enhed, udtaler Jens Troelsen, leder af Institut for Idræt og Biomekanik.

Særligt to årsager havde afgørende betydning for, at Søren Thorgaard Skou blev tildelt prisen.

Den ene årsag er Søren Thorgaard Skous forskning inden for artrose, der bl.a. har haft fokus på at evaluere effekten af træning og operation, både blandt midaldrende og ældre, men også blandt unge med alvorlig knæskade.

- Den anden årsag er det arbejde, som professor Ewa Roos og jeg har gennemført for at implementere forskning i praksis. Vi har understøttet implementeringen af Godt Liv med Artrose i Danmark (GLA:D®), både her i Danmark og i flere lande på verdensplan, hvilket har sikret, at patienter med artrose får tilbudt træning og uddannelse, som de kliniske retningslinjer anbefaler, fortæller Søren Thorgaard Skou.

 

Ny ambitiøs indsats: Træning og uddannelse for folk med multisygdom

Søren Thorgaard Skou står i spidsen for en forskningsgruppe på Syddansk Universitet og Slagelse Sygehus, der vil fortsætte med at have fokus på patienter med artrose og andre muskel- og ledsygdomme.

Men i de seneste år har forskerne også øget deres fokus på andre kroniske sygdomme og særligt på de patienter, der lider af flere samtidige sygdomme (multisygdom), bl.a. i det EU-finansierede MOBILIZE-projekt.

I et tæt samarbejde mellem forskere, klinikere, patienter og pårørende udvikler, evaluerer og implementerer forskergruppen indsatser, ofte med fokus på træning og uddannelse, der skal sikre bedre funktion og livskvalitet, samt højere fysisk aktivitetsniveau blandt mennesker med eller i risiko for at udvikle kronisk sygdom.

Søren Thorgaard Skou har tidligere modtaget flere priser, bl.a. den internationale VBHC-prisen samt Danske Fysioterapeuters Pris og Spar Nord Fondens Forskningspris.

 

Fakta: Om slidgigt

• Slidgigt er en invaliderende sygdom, der påvirker mere end 500 millioner mennesker rundt om i verden.
• Mere end 1 million danskere selvrapporterer, at de har slidgigt.
• Det gør slidgigt til en af de mest udbredte kroniske sygdomme i Danmark.
• Gigtsygdomme kaldes også sygdomme i bevægeapparatet, muskel- og skeletsygdomme eller reumatologisk sygdom og dækker over mere end 200 diagnoser.
• Slidgigt er den hyppigste ledsygdom. Ved slidgigt påvirkes mange strukturer i og omkring leddet, bl.a. nedbrydes brusken i leddene.

 

Læs mere

Læs mere om GLA:D® projektet her.
Læs mere om gigt hos Gigtforeningen. 

Foto: Bo Kousgaard
Mød forskeren

Søren Thorgaard Skou er professor ved Institut for Idræt og Biomekanik på Syddansk Universitet og Slagelse Sygehus.

Kontakt

Nyheder fra Sundhedsvidenskab
Sund nyhedsbrev

Tilmeld dig nu

Redaktionen afsluttet: 08.04.2022