Skip to main content
Hæder

Eliteforsk-pris til SDU-forsker

Anton Pottegård er en af fem fremragende yngre forskere, som i dag modtager den prestigefyldte Eliteforsk-pris fra Uddannelses- og Forskningsministeriet.

Af Susan Grønbech Kongpetsak, , 24-02-2022

Anton Pottegård forsker i lægemidler og deres bivirkninger, og han arbejder hver dag benhårdt på at forbedre sikkerheden af de lægemidler, vi bruger, gennem sundhedsdata.

Han er professor ved Institut for Sundhedstjenesteforskning på Syddansk Universitet, og samtidig forskningsleder ved Sygehusapotek Fyn på Odense Universitetshospital.
I dag hædres han med en af årets fem Eliteforsk-priser for sin forskning i international særklasse.

Fokus på Covid-19

De seneste år har Anton Pottegård gjort sig bemærket med flere væsentlige indsatser og resultater i forbindelse med Covid-19.

Han har været tovholder på Lægemiddelstyrelsens covid-19-taskforce DACCOVID, ligesom han stod i spidsen for den dansk-norske afdækning af bivirkninger ved AstraZenecas covid-19-vaccine, som var stærkt medvirkende til Sundhedsstyrelsens beslutning om at stoppe med AstraZeneca-vaccinen i Danmark. Resultater, der også blev publiceret i det international anerkendte British Medical Journal.
Anton Pottegård er også optaget af at formidle sin forskning – også når debatbølgerne går højt fx i spørgsmålet om vacciner:

”Jeg har et ansvar for, at den viden, jeg har, bliver brugt rigtigt. Når samfundet har investeret i, at jeg bliver klog på lægemidler, så tager jeg gerne del i debatten som en neutral spiller med et fakta-orienteret udgangspunkt på basis af data,” siger han.

Gør livet bedre

Eliteforsk-priserne gives til yngre fremragende forskere for deres store indsats for dansk forskning. Det er Uddannelses- og Forskningsministeriet, som udvælger og uddeler prisen:
- Anton Pottegårds forskning gør livet bedre for hundrede tusindvis af mennesker. Den innovative måde, han bruger omfattende datasæt til at forbedre sikkerheden af vores lægemidler, vil også fremover sørge for, at patienter både herhjemme og udenlands skånes for til tider meget alvorlige bivirkninger, siger uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen og uddyber:
- Der er et særligt gåpåmod hos Anton, som er inspirerende og smittende.

Priserne uddeles torsdag eftermiddag i Moltkes Palæ i København.

Læs mere om Anton Pottegård og de øvrige modtager af årets Eliteforsk-priser her.

Kort om Eliteforsk

 Hvert år hædres fem af Danmarks dygtigste og mest talentfulde forskere med Eliteforsk-prisen, som uddeles af Uddannelses- og Forskningsministeriet.
Priserne skal skabe opmærksomhed om fremragende danske forskere og forskningens resultater.
Hver Eliteforsk-pris er på 1,2 millioner kroner. En million er øremørket til prismodtagerens forskningsaktiviteter og de 200.000 er en personlig hæderspris.
Ved prisuddelingen torsdag modtager 20 talentfulde ph.d.-studerende også rejsestipendier på hver 200.000 kroner som bidrag til, at de kan rejse ud til nogle af de bedste forskningsmiljøer i verden.

Redaktionen afsluttet: 24.02.2022