Skip to main content

Potent forskning giver kræftramte mænd sexlivet tilbage med stamceller

Mænd, der lider af impotens, kan nu se frem til en effektiv behandling, som hverken kræver den såkaldte ’penis-pumpe’ eller har den medicinske behandlings bivirkninger.

SDU-professor og OUH-overlæge Søren P. Sheikh har som den første i verden haft succes med at behandle erektil dysfunktion, i daglig tale impotens, med stamceller.

Forskningen er et samarbejde mellem OUH og SDU i det nye Dansk Center for Regenerativ Medicin. Søren P. Sheikh har i samarbejde med kolleger fra flere specialer forsket i at tage stamceller fra ét sted i kroppen og lade dem reparere skader et andet sted.

Veldokumenteret forsøg

Et veldokumenteret forsøg viser nu, at stamceller fra fedtvæv bruges til at give kræftopererede mænd potensen tilbage. Forsøget er udført på mænd, der er blevet opereret for prostatakræft. Her er en bivirkning ved operationen i mange tilfælde impotens.

Resultaterne er publiceret i det internationale fagmagasin EBioMedicine, der udgår fra de anderkendte tidsskrifter ’The Lancet’ og ’Cell’.

- Det lyder næsten for godt til at være sandt, men humane stamceller finder selv ud af, hvad de skal bruges til, når de placeres et nyt sted i kroppen. I takt med at vi finder nemmere måder at isolere stamceller på end fra rygmarv og navlesnor, kan vi bruge stamcellerne til langt flere ting. Vores undersøgelse viste, at 73 procent af de undersøgte impotente mænd fik potensen tilbage efter en behandling med stamceller fra den såkaldte ’vaskulære fraktion’, der er celler omkring blodkarrene i fedtvæv, siger Søren P. Sheikh.

Indtil videre har effekten holdt sig stabil i et år, fortæller forskeren.

- Det er bemærkelsesværdigt, især fordi disse mænd ikke havde haft nogen effekt af traditionel medicinsk behandling. SDU og OUH er blandt de bedste i verden til basal stamcelleforskning, og vores forskning har nu banet vejen til løsningen af et stort problem for mange mænd, siger Søren P. Sheikh.


Fakta:
De fem projekter, såkaldte workpackages i Dansk Center for Medicinsk Regeneration, har til formål at genetablere:

  1. Blodkar ved kardiovaskulær sygdom med stamceller fra blodkar. Ved Søren Sheikh, Afdeling for Klinisk Biokemi og Farmakologi og Ditte Andersen, Afdeling for Klinisk Biokemi og Farmakologi.
  2. Fækal kontinens (at kunne holde på afføring) efter fødsel med stamceller fra muskler. Ved Henrik Schrøder, Afdeling for Klinisk Patologi.
  3. Erektil funktion ved kræft og diabetes (herunder potens efter behandling for prostatakræft) med stamceller fra fedtvæv. Ved Lars Lund, Urologisk Afdeling og Søren Sheikh, Afdeling for Klinisk Biokemi og Farmakologi.
  4. Knogle og brusk ved hofte- og knælidelser med stamceller fra knoglemarv. Ved Søren Overgaard, Ortopædkirurgisk Afdeling og Moustapha Kassem, Institut for Molekylær Medicin.
  5. Funktion af øsophagus (spiserør) ved medfødt misdannelse med stamceller fra blodkar og hud. Ved Niels Qvist, Kirurgisk Afdeling og Henrik Schrøder, Afdeling for Klinisk Patologi.

Artiklen findes her: http://www.ebiomedicine.com/article/S2352-3964(16)30020-2/fulltext 

Redaktionen afsluttet: 26.01.2016